3D Yazıcı: Baskının Başlamaması

Nozzle’ın konumu, filamentin durumu ve baskı kafasının durumu gibi birçok etken, eğer bir şeyler olması gerektiği gibi değilse sadece baskı kalitesini etkilemez: Bunlar aynı zamanda 3D baskının başarılı bir şekilde başlamasına da engel olabilir.

Bu nedenle, yaşadığınız 3D baskı sorunlarının birçok nedeni olabilir ve 3D baskı sırasında yaşadığınız sorunlar içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Filamentin Bitmesi ya da Hiç Takılmamış Olması

Söylerken garip gelsede, dalgınlıktan unutulan bir olaydır. 3D yazıcıya takılı filament bittiyse ya da baştan hiç takılı değilse, dilimleme yazılımında model doğru ayarlanmış ve yapılandırılmış olsa bile, elbette ki 3D yazıcı hiçbir şey yazdırmayacaktır. Bu durumu fark etmeyip 3D baskıyı yazıcıya tekrar tekrar gönderseniz bile, döküm ucundan (nozzle) filament çıkmayacaktır. Bir model baskısı boyunca filament ekstrüzyonu durmuşsa ve nozzle havada hareket ediyorsa sorun var demektir. Bazı 3D yazıcı modelleri bu durumu algılayıp kullanıcıya bir hata mesajı verirken, bazıları hiçbir uyarıda bulunmaz.

3D Yazıcı: Baskının Başlamaması 3d yazıcı baskıya başlamıyor,3d yazıcı sorunları,3d yazıcı çalışmıyor

Sorun Neden Kaynaklanır?

Filamentin bitmesi sorunu filament makarasının rahatlıkla görüldüğü birçok 3D yazıcıda gözden kaçmayacak bir olay olsa da, bazı yazıcılarda makaranın görülmeyen bir yerde asılı olmasından dolayı filamentin bitip bitmediği kolay anlaşılamaz.

Sorun Nasıl Çözülür?

  • Filament makarasını kontrol edin.
  • Ekstrüder ucunda geriye kalan herhangi bir filament olup olmadığını kontrol edin.

Bazı 3D yazıcılar filament makarasında kalan filament miktarını gösterme ve filament bittiğinde baskıyı duraklatma gibi özelliklere sahiptir. Bu özellik yoksa, siz de kendi yazılımınızı geliştirebilirsiniz veya geliştirilen yazılımları 3D yazıcınıza yükleyerek ona bu tür bir özellik kazandırabilirsiniz.

Her durumda, özellikle ekstrüderin üzerinde bulunan bir motorla filamenti çıkaran Bowden tarzı ekstrüzyon sistemlerinde, ekstrüder ucunda kalan filamentleri elle temizlemeniz ve ardından yeni filamentle beslemeniz gerekir.

Nozzle’ın tablaya Çok Yakın Olması

Filament makarasında filamentin olmasına ve baskı kafasının bir aksama olmadan filamenti ittirmesine rağmen baskı tablasına filament gelmiyorsa, yaşadığınız sorunun kaynağı Nozzle’ın baskı tablasına çok yakın olması olabilir.

3D Yazıcı: Baskının Başlamaması 3d yazıcı baskıya başlamıyor,3d yazıcı sorunları,3d yazıcı çalışmıyor

Sorun Neden Kaynaklanır?

Sorunun kaynağı nozzle’ın baskı tablasına çok yakın olmasıdır. Bir şekilde baskı tablası ile nozzle arasında çok az bir mesafe bıraktıysan erimiş filamentin çıkabileceği bir yer yoktur. En iyi ihtimalle parçanın ilk katmanlarının baskısı çıkmayacak ve diğer katmana geçildiğinde ilk katmanın yapışmama ihtimali daha yüksek olacaktır. Bu durum nozzle’ın içinde filament birikmesine neden olur. Ayrıca, muhtemelen filament yanacağından dolayı, nozzle’ın tıkanacak, filamenti ittiren motorun dişlisi filamenti bu sefer ittiremeyecek ve filamentin aşınacak.

Sorun Nasıl Çözülür?

  • Z ekseni offset ayarını yapın.
  • Sadece nozzle’ın yüksekliğini biraz yükseltmek çoğu zaman sorunu kolayca halledebilmenize yardımcı olur. Çoğu 3D yazıcı, Z ekseni offset değerini sistem ayarlarından ayarlamanıza izin verir. Nozzle’ı baskı tablasından uzaklaştırmak için, offset değerini daha yüksek bir pozitif sayıya yükseltmeniz gerekir.
  • Hazır Z ekseni offset’inden bahsetmişken: tablaya yapışmayan baskıların için de negatif değerde offset vermeniz gerekir.
  • Alternatif olarak, baskı tablasını aşağı indirebilirsiniz. Fakat bu daha zahmetli bir çözümdür. Çünkü yatağın 3 farklı noktasından yeniden yatak kalibrasyonu yapıp yatağı düzleştirmeniz gerekir.

Nozzle’ın Tıkanması

Bir baskı başlattıysan ve nozzle’dan hiçbir şey çıkmıyorsa, filamenti çıkarıp yeniden yerleştirmek de işe yaramıyorsa bu sorunla karşılaşmışsınız demektir.

3D Yazıcı: Baskının Başlamaması 3d yazıcı baskıya başlamıyor,3d yazıcı sorunları,3d yazıcı çalışmıyor

Sorun Neden Kaynaklanır?

  • Filament çıkarıldıktan sonra nozzle’da küçük bir filament parçası kalmıştır, çünkü büyük ihtimalle filament kopmuştur. Yeni filament yüklendiğinde, nozzle’da kalan eski filament parçası, yeni filamentin itilmesine izin vermez.
  • 3D yazıcının bakımını yaparken, tıkalı nozzle gibi sorunların olasılığını azaltmak için önlemler alabilirsiniz. Aslında bakım yaparken nozzle’ın içinde kalan eski ve kömürleşmiş filament parçaları olduğunu göreceksiniz. Farkında olmadan orada haftalarca hatta aylarca kalmış filament parçaları yüzünden baskılarınızın kalitesi düşer.
  • Tıkanmanın etkileri genellikle göz ardı edilir; zamanla dış duvarlardaki küçük çentikler, küçük koyu renkli lekeler veya modeller arasında baskı kalitesinde küçük değişiklikler gibi sorunlar modelinin üretiminde ortaya çıkarın.
  • Örneğin, sık sık PLA filamentten ABS filamente geçiş yaparsanız nozzle tıkanma sorunuyla sıkça karşılaşırsınız. Nozzle’da az miktarda PLA kalır ve ABS için normal erime noktasının üzerinde ısıtılan nozzle içerisinde PLA kömürleşip tıkanmaya neden olur. Aynı şekilde, ABS ve Naylon arasında geçiş yaptığında da benzer bir şey göreceksiniz.

Sorun Nasıl Çözülür?

  • Nozzle Çapına Uygun İğne ile Temizlemek: Tıkanıklığı gidermek hızlı bir işlem olabilir. Önce filamenti çıkarın. Ardından, yazıcının kontrol panelini kullanarak (eğer varsa) “ısıtıcı nozzle” ayarını seçin ve sıkışmış filamentin erime noktasına yükseltin. Örneğin, PLA için sıcaklığı 220°C’ye ayarlayın. Nozzle doğru sıcaklığa ulaştığında, deliği temizlemek için küçük bir pim veya iğne kullanın eczanelerden akapunktur iğnesi alarak bunu yapabilirsiniz. Eğer nozzle ucu 0.4mm çapında ise daha küçük bir pime veya iğneye ihtiyacınız olacak.
  • Eski Filamentin İttirilmesi: Nozzle’ın hala tıkalı olduğunu tespit ederseniz, filamenti başka bir filament ile ittirebilirsiniz. Öncelikle nozzle sıcaklığını filamentin erime sıcaklığına getirin ve filamenti çıkarın. Ardından teflon besleme borusunu baskı kafasından çıkarın. Nozzle’ı sıcaklığını filamentin erime sıcaklığına getirin ve daha sonra başka bir filament parçası kullanarak ittirin. Bununla birlikte, ekstrüder’ın üzerinde bulunan milleri bükme ihtimaliniz olduğu için çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin. Son kısım temizlendiğinde, fazlalık filamenti temizlemek için nozul boyunca itmek için bir iğne ve fazla filamenti temizlemek için fırça kullanın.
  • Isıtıcı Bloğu (Hotend) Sökün, Temizle ve Yeniden Takın: Döküm ucu (nozzle) tıkandığında ısıtıcı bloğu (hotend) ve döküm ucunu sökmeniz gerekebilir. Bunu daha önce hiç yapmadıysanız, not almak ve fotoğraf çekmek iyi bir fikir olabilir. Böylece her şeyi yeniden birleştirdiğinizde neyin nereye takıldığını bilirsiniz. Filamenti çıkararak başlayın, ardından ısıtıcı bloğu (hotend) ve nozzle’ın nasıl söküleceğini görmek için yazıcının dökümanlarına bakın.
  • Farklı Filament ile Soğuk İttirmek: Bunun için ABS veya Naylon filament kullanabilirsiniz. Ancak zamanla en yüksek erime noktasından dolayı en tutarlı sonuçların Naylon filamentin verdiğini gördük. Ancak, ABS filament daha yaygın olduğundan ABS kullanabilirsiniz. Nozzle sıcaklığını 240°C’ye yükseltin. Filamenti içeri itmeden 5 dakika bu sıcaklıkta bırakın. Filamente, nozzle’dan çıkmaya başlayana kadar yavaşça baskı uygulayın. Hafifçe geri çekin ve başlıktan akmaya başlayana kadar tekrar geriye doğru çekin. Sıcaklığı ABS için 180°C’ye veya Naylon için 140°C’ye düşürün (filamentin için biraz deneme yapmanız gerekirebilir). Yazıcıyı 5 dakika bu sıcaklıkta bırakın. Filamenti kafadan çekin. Sonuna baktığınızda, sonunda siyah karbonlaşmış bir malzeme görebilirsiniz. Temizlenene kadar işlemi tekrarlayın. Filament nozzle’dan çıkmazsa, sıcak ucun sıcaklığını hafifçe arttırın.

Baskı Kafasının Kayması veya Yatak Dışına Çıkması

Yazıcı kafası yatakta alakasız bir noktaya gittiyse genellikle X veya Y konumu sınırına da ulaşmış olabilir. Baskı kafası en uzak noktadan öteye gitmeye çalışırken, hareketi sağlayan kayışlarda ve dişlilerde zorlanma yaşanır. Yazıcının bu durumda düzgün bir baskı alması pek olası değildir ve düzeltilmesi kolaydır. Bununla birlikte, sorunun düzeldiğinden emin olmak için daha sonra gerekli kontrollerin yapılması gerekebilir.

3D Yazıcı: Baskının Başlamaması 3d yazıcı baskıya başlamıyor,3d yazıcı sorunları,3d yazıcı çalışmıyor

Sorun Neden Kaynaklanır?

  • Dilimleme programında yanlış 3D yazıcı marka ve modelini seçmek, bu 3D baskı sorununun en sık görülen nedenlerinden biridir. Ultimaker 2 için yapılandırılmış ayarları Prusa i3 model yazıcınız için kullanmaya çalışmak gibi.
  • Yazıcın genellikle iyi çalışıyorsa ve sorun aniden ortaya çıktıysa, dilimleme yazılımını iki kez kontrol ederek başlayın. Ayarların sıfırlanmış veya bir güncelleme tarafından değiştirilmiş olabilir. Yazılımın, varsayılan ayarlara geri dönmüş veya en son yazıcı sürümüne otomatik olarak geçmiş olabilir.
  • Yanlış üretim, yanlış montaj, yanlış yazıcı seçimi, yıpranmış veya bozuk endstop’lar bu soruna neden olabilir.
  • Sorun yeni aldığınız bir yazıcıda olduysa, yazıcının kalibrasyonu ile ilgili bir sorun olması ihtimali yüksektir. Kurulum işlemini tekrar çalıştır ve yazıcınız için doğru yazılım yüklü olduğundan emin olun.
  • Yazıcın4ızı kurarken yazılımda ve dilimleme programında baskı alanı ölçülerini doğru girdiğinizden emin olun.
  • Bu kontrollere göre her şey yolunda görünüyorsa, yazıcıdaki endstop noktalarından birinde çalışmayan mekanik switch olması ihtimali yüksektir.

Sorun Nasıl Çözülür?

  • 3D yazıcınıza Uygun Dilimleyici Ayarlarını Girin: Başka bir şey denemeden önce, dilimleme yazılımında (örneğin Cura) doğru yazıcı marka ve modelinin seçildiğinden emin olun. Her yazıcı farklıdır, bu nedenle iki yazıcının baskı tablası aynı olsa bile, diğer boyutlar ve gerekli ayarlar tam olarak aynı olmayabilir.
  • Yazıcı Yazılımını Güncelleyin: Yazıcıyı yeni satın aldıysanız ve bu sorun oluyorsa, ana yazılımın en son sürümünün kurulu olduğundan emin olun. Güncelleme yapıldıktan sonra baskı kafasını manuel olarak hareket ettirin ve tüm ayarların, özellikle de baskı alanının büyüklüğünün çevresinde, düzgün olduğunu iki kez kontrol edin.
  • Endstop’ları Kontrol Edin: Endstop’ların arızalı olup olmadığını teşhis etmek biraz daha zahmetlidir. Baskı kafasının hareketini izleyin. Baskı kafası yatağın en uzak noktasından birini geçmeye çalışırsa, endstop mekanik switch’ine dokunduğunda sistemin baskı kafasını durdurup durdurmadığını kontrol edin. Hepsi iyi görünüyorsa (ve yukarıdaki adımlardan hiçbiri sizin için sorunu çözmediyse) endstop’ları yenileriyle değiştirmek bir sonraki adımınız olmalıdır.

Filamentin Kopması

Filament makarası hala dolu görünüyor ve kontrol ettiğinde besleme borusunda (teflonda) filament var gibi görünüyor, fakat nozzledan hiçbir şey çıkmıyor mu? Bu, filamentin kırılma sorunudur ve baskı kafasında ekstrüder motoru bulunan 3D yazıcılarda görülür.

3D Yazıcı: Baskının Başlamaması 3d yazıcı baskıya başlamıyor,3d yazıcı sorunları,3d yazıcı çalışmıyor

Sorun Neden Kaynaklanır?

Genellikle eski, beklemiş veya ucuz filamentlerden kaynaklanmaktadır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğunluğu uzun süre dayansa da, doğrudan güneş ışığı gibi yanlış koşullarda tutulursa kırılgan hale gelebilir. Diğer bir neden ise filament çapıdır ve bu, üreticiye ve üretim serisine göre değişebilir. Çap toleransı çok farklı olan filamentler ekstrüzyon dişlisinde filamentin sıkışmasından dolayı kırılmaya veya sıkışmaya neden olabilir.

Sorun Nasıl Çözülür?

  • Filamenti Çıkarın: Yapılacak ilk şey, filamenti her zamanki gibi yazıcıdan çıkarmaktır. Filament genellikle teflon borunun içine girdiğinden, boruyu hem ekstrüderden hem de ısıtıcı bloğundan (hotend) çıkarman gerekir. Nozzle’ı ısıt ve filamenti çıkarın.
  • Başka Filament Kullanın: Filamenti geri taktıktan sonra aynı sorun tekrar olursa, başka bir filament ile deneme yapın.
  • Filament Sıkıştırma Sistemini Biraz Gevşetin: Yeni kullandığınız filament de koparsa, filament sıkıştırma sistemindeki yayı gevşetin. Baskı başladığında, sıkıştırma dişlisi filamenti kaymadan itene kadar sıkılaştırın.
  • Nozzle’ı Kontrol Edin: Nozzle’ın tıkalı olup olmadığını kontrol edin ve nozzle’ı iyice temizleyin.
  • Akış Hızını ve Sıcaklığı Kontrol Edin: Sorun devam ederse, ısıtıcı bloğun (hotend) ısınıp ısınmadığını ve doğru sıcaklıkta olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca filamentin akış hızının % 100 olduğunu ve daha yüksek olmadığını kontrol edin.

Filamentin Ezilmesi

Filament üzerinde çizgilerin oluşması veya filamentin ezilmesi, yazdırma işleminin herhangi bir noktasında ve herhangi bir filament ile gerçekleşebilir. Sonuç olarak, baskıyı aniden durma noktasına gelecek şekilde nozzle’dan hiç filament çıkmamasına neden olabilir.

3D Yazıcı: Baskının Başlamaması 3d yazıcı baskıya başlamıyor,3d yazıcı sorunları,3d yazıcı çalışmıyor

Sorun Neden Kaynaklanır?

Çok gergin filament yayı ve yanlış filament sıcaklığı, Filament ezilmesinin sık rastlanan sebeplerden sadece birkaçıdır, ancak düzeltilmesi genellikle kolaydır. Mesele, ekstrüderdeki tırtıklı somun veya dişlinin filamenti makaradan çekip çekememesidir. Motor, genellikle filamenti sistem boyunca kavrayacak ve besleyecek küçük dişleri döndürür. Eğer dişliler filamente kavrama kalmayacak kadar zarar veriyorsa bu sorunla karşılaşırsınız.

Sorun Nasıl Çözülür?

  • Filamentin İttirilmesine Yardım Edin: Filament yeni kaymaya başladıysa, genellikle ekstrüder motorunun orada ses duyarsınız. İttirme sistemine yardımcı olmak için filamente hafifçe baskı uygulayabilirsiniz. Bu genellikle tekrar sorunsuz bir şekilde baskı almanızı sağlar.
  • Filament Sıkıştırma Gerilimini Ayarlayın: Sıkıştırma yayını gevşeterek başlayın, filamenti besleyin ve dişlinin filament üzerinde kaymasını durdurana kadar yayı sıkın. Filamentlerin çapları değişkenlik gösterir. Bu nedenle, sıkıştırma dişlisi çaptaki bir miktar farkı tolere etse de, bazı filamentler ince ayar gerektirir.
  • Filamenti Çıkarın: Çoğu durumda, filamenti çıkarmanız, değiştirmeniz ve sisteme geri beslemeniz gerekir. Filament çıkarıldıktan sonra, filamenti kayma belirtileri gösteren alanın altına kadar kesin ve ardından sisteme geri besleyin. Filament kopmuşsa ve tekrar beslediğinizde yine koparsa başka bir filament kullanın.
  • Akış Hızını ve Sıcaklığı Kontrol Edin: Sorun başladığında yeni bir filament yerleştirdiyseniz ve sorun devam ediyorsa nozzle’ın doğru sıcaklıkta olup olmadığını kontrol edin.