3D Yazıcı: Boyama İşlemleri

Son baskılarımız neredeyse son görüntüsüne hazır olmadığından, bazen bir modeli son aşamaya getirmek için küçük bir son işleme ihtiyacımız gerekir. 3D baskı boyama, son görünüme sahip olmak için aşamalar halinde takip edilmesi gereken bir işlemdir.

Bu kılavuzda, pürüzsüzleştirmeden gerçek boyama işlemine kadar PLA ve ABS 3D baskıları boyamanın temellerini ele alıyor ve arada bazı yararlı ipuçları veriyoruz. Burada, daha az zahmetli ve daha sonra açıklanacağı gibi oldukça uygun maliyetli olduğu için bir fırça veya airbrush kullanımı yerine sprey boyamayı tercih ediyoruz.

Hangi Boyayı Kullanmalı

3D Yazıcı: Boyama İşlemleri 3d baskı boyama

Boyalar, çözücülerine göre çeşitli kategorilere ayrılabilir. En yaygın olanları, çoğu hem ABS hem de PLA ile iyi çalışacak olan yağlı, emayeli, cilalar ve akriliklerdir. Acemi olarak, çabuk kurudukları ve suyla temizlenebildikleri için akrilik boyaları kullanmak akıllıca olur.

Genellikle, airbrush, fırça veya kutu sprey boya kullanıp kullanmayacağınıza karar vermeniz gerekir. Bir fırça diğer seçeneklere kıyasla daha ucuz olsa da, bazı noktalarda göze çarpan lekeler ve diğerlerinde altta yatan renk görünen eşit bir boya tabakası elde etmek zor olabilir. Öte yandan, airbrush maliyetlidir ve tipik olarak dik bir öğrenme eğrisine sahiptir.

Bu, bize uygun fiyat ve kullanım kolaylığı arasında temiz bir denge sağlayan sprey boyalar bırakıyor.

Pürüzsüzleştirme(Zımpara İşlemi)

3D Yazıcı: Boyama İşlemleri 3d baskı boyama

Zımpara Öncesi

Bu ilk aşama olarak kabul edilir ve zımparalamadan önce destek baskıları gibi kaba baskı özelliklerinin giderilmesini içerir.

Bu aşamada aşağıdakilerden bazılarını kullanabilirsiniz:

  • Kesme Bıçağı (Exacto bıçağı)
  • Zımpara kağıdı
  • Cımbız
  • Metal Fırça
  • Pense

Burada amaç, çıkıntıları ortadan kaldırmak ve baskının temiz olduğundan emin olmaktır. Destekleri çıplak elinizle soyabilir veya kesici bir alet kullanabilirsiniz. Nihai sonuçta tümsekler veya çıkıntılar önemli değilse bu işlemleri yapmanıza gerek yoktur.

Zımparalama

120 kumlu zımpara kağıdı ile başlayın ve yukarı seviyelere doğru çıkın. Kum numarası ne kadar yüksek olursa, zımpara kağıdı o kadar ince olur. Görünür çizikleri önlemek için dairesel hareketler kullanın ve kenarlardan, köşelerden ve diğer ince ayrıntılardan kaçınırken kenarlara daha fazla dikkat edin. Sonuçta, 120 kum küçük detaylar için çok güçlü olabilir.

Zımparalama, deformasyonları düzeltir ve hedeflediğiniz baskının veya bitişin boyutuna bağlı olarak zaman alıcı olabilir. Destek işaretlerini ve tüm gereksiz kısımları zımparalayın.

Baskınıza bağlı olarak kum seviyelerinde ilerleyin, ancak 200 kum ile işiniz bittikten sonra yüksek kum sayılı zımpara kağıdı kullanırken su kullanmaya başlayın. Bu tıkanmayı önler ve daha ince bir sonuç verir.

Zımparalarken, ne kadar pürüzsüz olduğuna dair bir fikir edinmek için baskının yüzeyini aralıklarla hissedin. Pürüzsüzlük istediğiniz gibi olduğunda, bir fırça ve su kullanarak sıkışmış tozu temizleyin. Doğal olarak, sonraki adımlara geçmeden önce baskının kurumasını beklemelisiniz.

Astar Boyama

3D Yazıcı: Boyama İşlemleri 3d baskı boyama

Astarlama, 3D baskınızı profesyonel bir ürüne dönüştürür ve kusursuz bir son yüzey oluşturarak boyama işlemini zahmetsiz hale getirir. Astarlama gereklidir, çünkü boyalar, özellikle mükemmele yakın bir nesneyi hedeflerken, tüm kusurları asla gizleyemez.

Plastiğinizle uyumlu bir astar seçin. Tekrar kutu sprey boya olarak satılan astar boya kullanmayı tercih ediyoruz çünkü tüm yüzeyi düzgün bir kaplama ile hızla kaplayabiliyor. Bu, ince rötuşlar için daha iyi olan fırçalı astarlardan farklıdır.

Uygulama Adımları

  1. Sprey Astarı Sallayın: Amaç, sprey astarı birkaç dakika dairesel bir hareketle döndürerek pigmenti solventte çözmektir. Karıştırma topunun (bazen “bilye” olarak adlandırılır) kutunun içinde yuvarlandığını duyana kadar döndürün. Astar püskürtülürken kabarcıkların oluşmasına sebep olabileceğinden dolayı kullanım esnasında sallamayın.
  1. İlk Katı Püskürtün: Spreyi parçadan yaklaşık 25-30cm uzakta tutun ve kısa, hızlı vuruşlarla püskürtün. Püskürtme yaparken parçayı döndürün. Püskürtme işlemini kolaylaştırmak için modelinizi geçici bir desteğe monte etmenizde fayda var. Ayrıca, parça üzerinde tek bir yerde sprey birikmesine izin vermeyin.
  2. İlk Katı İnceleyin: Herhangi bir alanın ekstra zımparalama veya eğeleme gerekip gerekmediğini kontrol edin. Zımparalama gerekiyorsa, tekrar püskürtmeden önce tozu tekrar temizlemeniz gerekecektir. Pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalama ve astar püskürtme arasında geçiş yapmanız gerekebilir.
    Gerekirse, lekeleri yeniden oluşturmak için ahşap macunu kullanın. Küçük spatula kullanarak bu macunu uygulayabilirsiniz. Boşlukları doldurmak için parçanın yüzeyine yayın, ancak ayrıntıları kaybetmemeye dikkat edin. Baskınız iyice kaplandığında, sertleşene kadar yaklaşık 15 dakika bekleyin, ardından zımparalamaya başlayın.
  3. Son Katı Püskürtün: Hızlı vuruşlar yaparak son bir katman ekleyin ve püskürtmeyi hafif tutun. İnce detayları dolduracağından kalın bir kat eklemekten kaçının. En iyi teknik, parçayı her zaman hızlı patlamalarla süpürmektir. Bu yöntem boyanın birikmesini ve damlamasını önler.
    Ekstra katmanlar eklemeden önce astarınızın kurumasını bekleyin. Genellikle, temiz bir yüzey kalitesi için iki kat yeterlidir.

İlk iki kat çok hafif olmalıdır, çünkü bunu yalnızca ardışık katmanlar için yapışmayı geliştirmek için kullanıyoruz. Ancak, baskılı parçanın yüzey kalitesini ve estetiğini geliştirmek için bir astar yeterli olduğundan, bazı kullanıcılar herhangi bir ek boyama bile yapmadan bir astar kullanmayı tercih eder.

Son astar katınız da eklendikten sonra artık parçanız boyamaya hazırdır.

Boyama İşlemi

3D Yazıcı: Boyama İşlemleri 3d baskı boyama

Bu noktada, elde etmeye çalıştığınız bitişin tahminsel bir görüntüsünü düşünemelisiniz. Boyama işlemi astarlamaya oldukça benzer.

Aşağıdakilere ihtiyacınız olacak:

  • Boya bandı: Boya bandı yüzeylere sıkıca yapışır ancak temiz bir şekilde çıkar. Bu bant, boyanın altına sızmasını önlemek için yazdırılan parçaların bazı alanlarını maskelemek için kullanılacaktır. Bandı modelinizin kıvrımlarına yapıştırmak için plastik spatula gibi sert bir nesne kullanın.
  • Sprey boya: Kaliteli bir sprey boyayı tavsiye ediyoruz çünkü kalitesiz ve ucuza mal edilmiş boyalar yüzeye tutunmaz ve renk gün geçtikçe solar.

Uygulama Adımları

  1. İlk katları uygulayın: İki hafif kat ile başlayabilir ve boya damlamasını önlemek için 5 ila 10 dakika arasında bekleyerek üç veya dört ıslak geçişle bitirebilirsiniz. Yüzeyi iyileştirmeye devam etmek istiyorsanız, vernik altında parlak görünecek pürüzsüz bir yüzey elde etmek için boya yüzeyini parlatabilirsiniz, ancak bu isteğe bağlıdır.
  2. Son katı uygulayın: Ayrıntıları korumak ve son katları eklemek için ilgili alanları maskeleyin. Son katları önceki katların üzerindeki katmanlar olarak düşünün. Son kat daha ince ise birinci ve ikinci katlar daha fazla gösterecektir, ancak uygulamalar arasında boyayı birkaç dakika bekletin ve rengin yeterince doygun olup olmadığını gözlemleyin.
  3. (Opsiyonel) Vernikle bitirin: Bu, boyanmış modeli “yalıtmak”, boya yüzeyini korumak ve istenen parlaklığı elde etmek içindir. Vernik kaplamayı, uygulamalar arasında yaklaşık 10 dakika bekleyerek bir veya iki ince ve eşit kat halinde uygulayınız. Bu noktada boyama işleminiz tamamlanmıştır, ancak yine de süper parlak bir yüzey istiyorsanız cila veya ince bir cilalama bileşiği ile cilalayabilirsiniz. Ayrıca vernik seçiminde parlak ya da mat olarak tercih edebilirsiniz.

Boyayı gece boyunca kurumaya bırakın ve ertesi gün parçayı yapışkan bir bezle temizleyin.

Akılda tutulması gereken bazı şeyler:

  • Maskeleme: Renkler arasında temiz, keskin kenarlar olduğundan emin olmak için maskelemeden hemen sonra bandı çıkarın. Bandın herhangi bir boyanın sızmasını engellemesi gerektiği için maskeyi kaplama konusunda endişelenmeyin.
  • İlk kat: İlk kat, astarınızın nötr rengini engeller ve zengin renk istediğinizde önerilir. Genel olarak beyaz astar kullanmak açık renkler için ideal bir astardır. Siyah astar ise daha koyu tonlar için idealdir.
  • Son katlar: Son katlar isteğe bağlıdır ve kontrast oluşturan bir renk uyguladığınızda zengin renk karışımlarından oluşan gradyanlar oluşturabilirsiniz. Ancak birinci ve ikinci katların görünmesini istiyorsanız, son kat üzerinde çok durmayın.
  • Katmanlama: Karmaşık parçaların çoğu, boyalı model için temel görevi gören ilk kattan başlayarak birkaç katman halinde boyanır. Ayrıntıları vurgulamak, yansımalar oluşturmak veya eskimiş bir görünüm elde etmek istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç ince ayar olduğunu unutmayın.

Önemli Sprey Boyama İpuçları

Aşağıda, yukarıdaki adımları geliştirmek için bazı genel tavsiyeler verilmiştir:

  • Boyama, rüzgar veya hava akışı olmayan kontrollü bir ortamda yapılmalıdır. En ufak bir hava hareketinin bile boya parçacıklarının yönünü değiştirebileceğini unutmayın.
  • Boyanın eşit dağılmasını istiyorsanız sprey boyayı tek seferde tamamlayın.
  • Küçük boya lekeleri üzerlerine bulaşabileceğinden, püskürtme bölgesinin yakınında bulunan tüm öğelerin kaplanması gerekir. Alternatif olarak, parçayı bir karton muhafaza içinde tutarken püskürtebilirsiniz. Bu, çevreyi boyadan korumaya yardımcı olur ve boyanmış ürün kururken tozdan korunur.
  • Baskınıza çok yakın püskürtmeyin, aksi takdirde gözle görülür damlamalarla karşılaşırsınız.
  • Birden fazla kat, bir kattan daha iyidir, ancak her katı hafif tutun.
  • İşin püf noktası, parçadaki mevcut bir deliği kullanarak modelinizi bir hareketli sistem üzerine monte etmektir. Bu, püskürtme sırasında manevra yapmayı kolaylaştırır ve parmak izi bırakmadan tüm köşelere ve yarıklara erişmenizi sağlar.
  • Kuruması için biraz zamana ihtiyacı olduğundan boyalı parçanızın nerede duracağını belirleyin. Modeli kururken hareket ettirmek iyi bir fikir değildir.
  • Sprey boyalar tehlikelidir. Zehirli ve yanıcıdırlar ve solunduklarında zararlı olabilirler. Bu nedenle, güvende olmak için uygun giysiler, lastik eldivenler ve solunum cihazı kullanmak en iyisidir.