Altium Designer’da Kütüphane Kurulumu (Library Installation)
Bu yazımızda, Altium Designer’da Kütüphane Kurulumu konusunu işleyeceğiz. Altium Designer uygulamasını indirdiğimizde, bildiğimiz gibi karşımıza birkaç hali hazırda kurulmuş olan kütüphaneler gelmektedir. Bunların için bazı komponentlerin şematikleri ve pcb çizimleri zaten mevcuttur. Ancak maalesef ki adım adım kendinizi bu işte geliştirdikçe anlayacaksınız ki aslında bu kütüphaneler yeterli bir kullanışlığa sahip değil. İşte bu noktada günümüzde sizler için oluşturulmuş ve aktif olarak geliştirilmekte olan kütüphaneler mevcuttur. Peki gerçekten kütüphane nedir?
Kütüphane Nedir?
Altium Designer kütüphanesini, bir sürü komponentin ve modelin çizimlerinin sizin için önceden yapılmış olduğu, hali hazırda direk erişebileceğiniz bir koleksiyon gibi düşünebilirsiniz. Bu noktada şunu bilmeliyiz ki kütüphaneleri bizler oluşturduğumuz için bunları istediğimiz gibi de şekillendirebiliriz. Peki bu gerçekten ne anlama geliyor?
Mesela günümüzde yoğun bir şekilde kullanılmakta olan mikrodenetleyiciler için bir kütüphane oluşturup, içinde sadece mikrodenetleyicilerin şematik ve PCB çizimlerini bulundurulabiliriz. Buna verilecek bir diğer örnek ise pasif komponentler olacaktır. İçinde sadece pasif komponentleri bulunduran bir kütüphane oluşturmamız da buna diğer örnektir.
Doğrudan Altium Kütüphanesini indirmek isterseniz bu GitHub deposuna bakabilirsiniz.
Aşağıdaki Kütüphane türleri mevcuttur:
Şematik Kütüphanesi
SchLib, bileşen sembollerini tutan bir model kütüphanesi olabilir. Her bir sembole model bağlantıları ve parametrik veriler eklenirse, bir bileşen kütüphanesi haline gelir.
PCB Kütüphanesi
PCB footprint modellerini depolamak için bir kütüphane gerekirse, bu noktada hazır veya kendimizin oluşturduğu Pcblib’leri kullanabiliriz. Bu noktada footprint’inizin üstüne güzel bir step dosyası ekleyerek daha güzel bir sonuç elde edebilirsiniz.
Entegre Kütüphanesi
Bileşenlerinizin önceden paketlenmiş ve tek bir dosyada önceden doğrulanmış olmasını mı tercih ediyorsunuz? Entegre bir Kütüphane (IntLib) oluşturmak için kaynak şema/PCB/simülasyon modellerini derleyebilirsiniz.
Veritabanı Kütüphanesi
Siz projelerinizi yaparken, aktif olarak kendini güncelleyen, geliştiren kütüphaneler istiyor musunuz? İşte bu noktada bu kütüphaneler tam sizin için olacaktır.
Altium Vault
Komponentlerinize kolay, şirket çapında erişim ve yönetim, yeniden inceleme, nerede kullanılır ve gerçek zamanlı tedarikçi verileriyle doğrudan bağlantı kurmak ister misiniz? O zaman bu kütüphaneler tam siz için olacaktır.
Bu noktada kütüphaneler hakkında genel bir bilgi aldıktan sonra gelin bilgisayarlarımıza bir veri tabanı kütüphanesi kuralım. Bu sayede teorinin yanı sıra pratik anlamda da bir şeyler elde edelim.
Celestial Altium Library üyelik ve kurulum sayfası.
Bu noktada ilk olarak Get Started Now, butonuna basıyoruz. Ardından github desktop uygulamasını indiriyoruz ve kütüphanemizi oradan klonluyoruz.
Ardından direk bu siteden profil oluşturmamız gerekmektedir. Bu sayede kütüphanemizin dosyasına erişebilir hale geleceğiz.
Hemen sonrasında hesabımızla giriş yapıyoruz ve sol taraftan server login kısmından gerekli dosyayı indirmeye başlıyoruz. Bu dosyayı indirdiğimizde artık çok az bir adım kalıyor. Gelin buna bir de görselle bakalım.
Ardından indirdiğimiz dosyayı altium-designer adlı dosyanın içine atıyoruz. Sonrasında aslında yapacağımız çok az işlem olacak. Hemen Altium Designer adlı uygulamayı açıyoruz ve hemen sağ üst köşeden components kısmını açıyoruz.
Bunun için eğer nasıl olacağını bilmiyorsanız kısaca şöyle diyebilirim. Sağ alt tarafta panels denilen bir kısım bulunmaktadır. Oradan rahatça açabilirsiniz. Sonrasında ise gerekli dosyanın Altium Designer üzerinden kurulumunu yapmanız gerekiyor. Bu işlem gerçekten çok kolay. Adım adım görsel aracılığı ile size göstereceğiz.
Burada File-based Libraries Preferences kısmına tıklıyoruz.
Artık kütüphanemizi kurulumunu tamamlamış bulunmaktayız. Umarım size çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.