Eski Laptop Ekranını Hayata Döndürüyoruz!
Eski laptopunuz çalışmıyor mu? Eskisi gibi kullanamıyor musunuz? İşte bu yazı tam size göre, laptopunuzun ekranını harici bir ekrana çeviriyoruz! Öncelikle laptopunuzun ekranının çalıştığından emin olmanız gerekiyor, yoksa verdiğiniz emek boşa gitmiş olucak. Bunun yanında doğru LCD kontrol kartını seçmeniz gerekiyor, aksi halde ekran çalışmayacak hatta belki de bozulacaktır. Bütün işlemleri tamamlayınca, montaj ve daha iyi kullanım için 3D Yazıcı ile LCD ekrana ayak, devre kartlarına kutu üretiyoruz!
Gerekli Malzemeler
- Laptoptan Sökülmüş LCD Ekran
- LCD Ekran Kontrol Devresi ve/veya Trafo Devresi
- Kontrol Devresine Uygun Adaptör(12V-3A)
- 3D Yazıcı veya Montaj Kutusu(isteğe bağlı)
LCD Ekranın Seri Numarasını Öğrenme
Doğru kontrol kartını seçebilmek için, kullanacağınız LCD ekranın modelini tam olarak bilmeniz gerekiyor, laptop modelinizi tam olarak bilseniz bile, sizin laptopunuzda kullanılan ekran o modeldeki diğer ekranlara göre farklı olabileceği için, mutlaka LCD ekranın kendisinden seri numaralarını kontrol etmeniz gerekiyor. Seri numaraların yazdığı kısımlar:
LCD Ekranın Arkasındaki Koruma Filminden
LCD Ekranın Anakartının Üzerinden
LCD ekranın seri numarasını öğrendiğimize göre, artık kontrol kartı sipariş işlemlerine geçebiliriz. Yurt içinde bazı siteler LCD Kontrol kartları satmakta, isterseniz oradan isterseniz, yurt dışında hizmet veren sitelerden sipariş verebilirsiniz, biz AliExpress üzerinden siparişimizi vermiştik.
Doğru LCD Ekran Kontrol Kartını Nasıl Seçerim?
Seri numarasını öğrendikten sonra işlerimiz oldukça kolaylaşmış olucak, çünkü bu ürünün satıcıları yüksek ihtimalle ürünün açıklamasına hangi ekranlar ile uyumlu olduğunu bu seri numaraları ile belirtmekte. Örneğin;
Görseldeki ürün 1920×1080 desteklemekte olan bir kontrol kartı alt kısımına inerek açıklama bölümüne göz atalım;
Gördüğünüz gibi uyumlu olan modelleri bu şekilde yazmaktalar, AliExpress gibi sitelerde bir ürünün oldukça fazla alternatifi olabiliyor, önerimiz olarak uyumlu modele sahip kontrol kartlarını bulduktan sonra, kullanıcı yorumlarını ve geri dönüşlerini kontrol etmeniz.
İpucu
Genelde kontrol kartlarında TTL ve LVSD olmak üzere iki bağlantı portu bulunmakta, bizim kontrol kartımız ikisini de desteklemekte fakat kullandığımız port LVDS portu çünkü, ekranımızın bağlantı kablosu LVDS tip kablolardan. Eğer bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız bize ulaşmaktan çekinmeyin.
Montaj İşlemi ve Bağlantı Şeması
Yeni ve bazı LCD ekran kontrol kartlarının yanında biz de olduğu gibi bir trafo kartı gelmemekte, kontrol kartının üzerinde gerekli olan tüm bileşenler bulunmakta.
Ekranınızın LVDS/TTL/Veri kablosunu satın aldığınız kontrol kartına, genelde ekranın alt kısmında olan ikili kabloyu ise trafoya ya da kontrol kartınızda ayrılan güç bağlantı noktasına bağlamanız gerekiyor. Buradaki örnekleri ve bağlantı şemalarını kendi kartımıza ve ekranımıza uygun şekilde yapacağız, bu yüzden buradaki adımları emin olmadan yapmayın ya da yardım alın.
UYARI
LCD Ekranlar yüksek akım ile çalışmaktadır, güvenlik önlemlerinizi almadan her hangi bir eylemde bulunmamalısınız, montaj işlemlerinde aktif bir güç kaynağı kullanmamalısınız, kurulum işlemlerini yaptıktan sonra yüksek enerji geçecek kabloları, devreleri mutlaka izole etmelisiniz ve asla dokunmamalısınız.
Bağlantılar
Öncelikle LCD ekranın altından gelen yüksek voltaj kablolarını, trafo devresine bağlamanız gerekiyor, bu işlemi yaparken her hangi bir kaynağa bağlı olmadığından emin olun, bu kablolardan çok yüksek akım geçmekte, bu akım sizi öldürebilecek düzeydedir. Biz 3D modellere yerleştirdikten sonra lehimleme işlemine geçiyoruz. devamında ekranın veri kablosunu ana karta takıyoruz, geride kalan trafo-anakart arası kablosunu ve iç ünite kumanda kartını bağlıyoruz, tüm bağlantılar yaptıktan sonra, sizi “No Signal” yazan bir ekran karşılayacaktır, artık ekranımız kullanıma hazır istediğiniz girişten görüntü verilerini verebilirisiniz.
3 Boyutlu Yazıcı ile Ayak ve Devre Kutusu Üretimi
Doğrudan laptoptan çıkarılan ekranın kullanımı kısmen zordur, ayakta tutabilmek için bir duvara, kitaba, desteğe ihtiyacınız vardır. Bu konuda 3D yazıcılar imdadımıza yetişiyor, bir çok tasarımcı ve maker, thingiverse’de bu ayakları-standları paylaşmakta, ekran ölçülerinize göre bir modeli indirip dilimledikten sonra üretime geçebilirsiniz, bu konuda yardım almak isterseniz bize buradan ulaşabilirsiniz.
Tabii ki ayak-stand’ı kendiniz tasarlayabilirisiniz fakat biz zamandan kaynaklı sadece devre kartları için kutular tasarladık ve bastık, bu kutuların .stl dosyalarını eğer isterseniz size mail olarak atabiliriz.
3D Tasarımlar için Tinkercad
Hızlı kullanımı ve basit arayüzünden dolayı devre kartlarının kutusunu üretirken Tinkercad kullandık, öncelikle devre kartlarının ölçüsünü cetvel ve kumpas yardımıyla almanız gerekiyor, bu verilere dayanarak ister önce kağıt üzerinde isterseniz doğrudan Tinkercad üzerinde tasarım işlemine geçebilirsiniz.
Ölçülerin Tinkercad’e geçirilmesi:
Son Görüntüler
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.