merhaba arkadaşlar;
bir devre tasarımı ile ilgili destek arıyorum. şimdiden teşekkür ederim şöyle ki;
bir tür metal dedektör tasarımı yapmak istiyorum, tasarımda algılayıcı olarak endüktif sensör ilkelerini kullanıyorum. Algılayıcı olarak da pot tipi ferrit kullanmaktayım. LC tank devresiyle elde ettiğim sinüs sinyallerini belirli bir referans sinyali ile karşılaştırmaktayım. Sorun'a gelecek olursak; kullanmış olduğum tank devresini istediğim değerde bir genliğe ayarlayıp geri kalan karşılaştırma işlemlerini de set ettikten sonra devre düzgün bir biçimde algılama yapmakta ancak, devre enerjini kesip bir iki saat sonra tekrar enerjilendirdiğimde/çalıştırdığımda LC tank devresindeki sinüs sinyalinin amlitüde değerinde değişme meydana geliyor. Örneğin salınımın peak değeri 350mV olarak ayarlanmasına rağmen tekrar çalıştırma durumunda bu değer yaklaşık %50 oranında azalarak 120/175 mV değerlerine düşüyor. Haliyle devrenin algılama sınırları da değişmiş oluyor. Sinüs osilatör için TL084 kullanıyorum. Self LC osilatör, hartley osilatör ve colpits osilatör kullanarak defalarca denememe rağmen amlitude değişikliğini engelleyemedim.
bu konuda fikir ve öneri sunabileceklere şimdiden teşekkür ederim. Profesyonel desteklere de açığım
Merhaba, kullandığınız devre şemalarını paylaşırsanız daha iyi olur. Voltaj kontrollü osilatör kullanmayı düşündünüz mü?
günaydın
gerilim kontrollü osilatör hiç denemedim. Çıkış dalga formları sinüsoidal olmadığından ve eddy kayıplarını dedekte edecek bir işlem hedeflediğimizden
pek tercih etmedim