mBlock ile Arduino! HC05 Bluetooth ile Led Yak
Gün geçtikçe STEM kavramı daha da derinleşmektedir. Bizde devreyakan olarak, derinine indiğimiz mBlock uygulamasında, bugün sizlerle birlikte HC05 BLUETOOTH ile LED yakmayı inceleyeceğiz. Yaptığımız bugün ki uygulama sayesinde HC05 Bluetooth modülünün nasıl kullanıldığını anlayacağız. Ardından bununla alakalı güzel bir uygulama yapacağız.
HC05 Bluetooth Modülü Nedir?
Öncelikle Bluetooth modüllerinin çeşitlerinden bahsetmek gerekirse, HC05 ve HC06 Bluetooth modülleri, günümüzde en yaygın olanlarıdır. Aralarındaki en önemli fark ise HC05 hem Master hem de Slave modda çalışabilmektedir. HC06 ise sadece Slave modda çalıştırılabilmektedir. Bunlara ek olarak ise giriş ve çıkış pinlerinin sayılarında fark vardır. Bu yüzden herhangi bir karar anında, birini birinin üst modeli olarak değerlendirmeyin. Bildiğimiz gibi Bluetooth modülleri kablosuz seri haberleşme amacıyla kolayca kullanılmaktadır. HC05 Bluetooth modülümüz ise bizlere 2.4GHz haberleşme frekansı sağlamaktadır.
HC05 modülünün pinlerinin bağlantısından bahsetmek hızlıca gerekirse;
- STATE Pini: Bu pin Arduino’ya, modülümüzün o andaki durumunu anlık olarak bildirmektedir.
- RXD: Veri alma pinidir.
- TXD: Veri gönderme pinidir.
- GND: Modülümüzün eksi (-) bağlantısıdır.
- VCC: Modülümüzün artı (+) bağlantısıdır.
- EN: Modül üzerinde bulunan etkinleştirme pinidir.
Ekstra bilgi olarak kaç Volt ile çalıştıkları, modülün arka kısmında yazmaktadır. Daha detaylı bilgi isterseniz, datasheet’i incelemenizi öneririm.
Uygulama
Bildiğiniz üzere artık Bluetooth kavramı, günlük hayatımızda neredeyse her yerde karşımıza gelmektedir. Bizde bu sürecin nasıl işlediğini daha iyi anlayarak, kendimizi geleceğe bir adım daha hazırlıyoruz. Bugün ki uygulamamızda ise bildiğiniz üzere HC05 Bluetooth modülünü kullanacağız. Bu modülümüzü kullanmadan önce telefonumuz vasıtası bir uygulama indireceğiz. Devamında ise bu indirdiğimiz uygulama ve modülümüz sayesinde, Bluetooth ile LED yakma uygulaması yapacağız. Bu uygulamamız dolayısıyla, aslında gözümüze bu kadar karmaşık gelen bir kavram olan Bluetooth’un, kullanımının nasıl kolay ve zevkli olduğunu göreceksiniz. Ardından sizde, bluetooth ile kendi uygulamanızı yapabileceksiniz.
Gereken Malzemeler
- Arduino UNO
- HC05/HC06 Bluetooth Modülü
- LED
- Breadboard
- Jumper Kablo
Bağlantı Şeması
Öncelikle bağlantı şemamızda Bluetooth Modülümüze odaklanmak istiyorum. Gördüğünüz gibi uygulamamızda HC05 adlı modülü kullanmaktayım ama diğer modülde de bağlantı olarak farkı bulunmamaktadır. İlk olarak her zaman kullandığımız gibi 5V ve GND bağlantılarını sırası ile yapıyoruz. Bu kartımızda 5V “VCC” olarak ve “- “bağlantımız GND olarak gösterilmektedir. Devamında ise veri giriş ve çıkış pinlerimizi bağlamaktayız. İlk olarak TX, devamında ise RX adlı pinlerimizi bağlamaktayız. Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta, modülün veri giriş ve çıkış bağlantılarını Arduino üzerinde bulunmakta olan RX ve TX pinlerine ters olarak bağlamaktayız. Bu şekilde modülümüz tamamdır. Zaten LED bağlantısından hep bahsettiğimiz gibi sırası ile GND ve herhangi bir dijital pine bağlantıları sağlanmaktadır.
Şunu unutmayalım modülümüzü normalde çalıştırırken, belirli gerilim değeri aralıklarında daha sağlıklı çalışacakları herkes tarafından bilinmektedir. Bu yüzden cihazımızın daha sağlıklı çalışması için RX üzerinden, dirençler ile gerilimi bölücü yollarına başvurabiliriz. Bu arada ben, bu uygulamada gerek duymağım için o yöntemi kullanmıyorum. Artık bağlantımız tamamlanmış hale gelmektedir. Son önemli bilgi ise Arduinoya Mblock üzerinden yaptığımız programı yüklerken RX ve TX pinleri bağlı olmazsa ve yükleme bittikten sonra bağlarsanız, daha sağlıklı sonuç alacaksınızdır.
Kod Blok Yapısı
Her zaman dediğimiz gibi, Arduino Kipi modunda çalıştırdığımız uygulamalarda ilk kod bloğumuz “Arduino Programı” olacaktır. Hemen devamında programlamamıza devam etmeden önce kısa bir önemli vermem gerekmektedir. Bildiğiniz üzere mBlock programını ilk indirdiğinizde her kod bloğu hazır halde gelmemektedir. Bundan dolayı bazı uygulamalarda, uzantı indirip öyle devam etmeliyiz. Bu uygulamamızda yine “BluetoothKontrol” adlı Erdal Delebe’ye ait bir uzantı kullanmaktayız.
Uzantımızı indirdikten sonra devam edebiliriz. Hemen devamında ise “BT Bağlanti RX:0 TX:1” olarak ayarlıyoruz ki modülümüz doğru çalışsın. Sonrasında ise “sürekli tekrarla” adlı bloğumuz ile döngümüzü başlatıyoruz. Döngümüzün içine ise bir “eğer_ise” döngüsü açarak “BT Kullanılabilir mi?” bloğunu sürüklüyoruz. Ardından gelen veriyi okuyarak, ona göre bağlamış olduğumuz pine bağlı olarak, o pini “SayiVeri” yap diyoruz. Bu sayede modülden gelen değere bağlı olarak, 8 numaralı pinimiz yüksek veya düşük olmaktadır. Bu olayı da indirmiş olduğumuz telefon uygulaması sayesinde gerçekleştirebilmekteyiz.
Telefon Uygulaması
Her adımı teker teker yaptıktan sonra indirmemiz gereken uygulamanın ismi “Arduino Bluetooth” olacaktır. Play Store aracılığı ile kolayca erişebilip, indirebilirsiniz. İndirdikten sonra yapmanız gereken tek adım vardır. Bluetooth cihazınızla, telefonunuz arasında bağlantı kurmak. İlk olarak telefon bluetooth’undan modül ismini göreceksiniz. O modül ile eşleşmeniz gerekmektedir ki, uygulama üzerinden bağlantı kurabilesiniz. Genelde ilk defa bağlantı yapılırken istenilen şifre “1234 veya 0000” olmaktadır. Devamında ise programı açtıktan sonra “Connect” adlı bir buton görmektesiniz. Orası aracılığı ile bağlantınızı kurabilirsiniz. Artık her şey hazır hale gelmiştir. Modülünüzü istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.