mBlock ile Arduino! LM35 Sıcaklık Sensörü
Günümüz de 4 büyük disiplinin bir araya gelerek oluşturduğu bir kavram olan STEM’in önemi git gide daha da artmaktadır. Hatta bu önemli yaklaşıma büyük bir katkıda bulunan uygulamalardan biri ise mBlock’dur. Bugün ki yazımız ise mBlock ile birlikte LM35 kullanımı üzerine olacaktır.
LM35 Nedir?
Her zaman söylendiği gibi teknolojinin gelişmesinde en büyük katkılardan biri istediğimiz verileri rahatça elde etmekle gerçekleşmiştir. Bunlara birini bugün örnek vermek gerekirse, o da sıcaklığın ölçülerek elimize sayısal veri olarak geçmesidir. LM35, yarı iletken bir analog sıcaklık sensörüdür ve 0.5 derece hassasiyete sahiptir. Peki analog sensör olmasının avantajı nedir? Tabii ki de hassas ölçüm yaparken aynı zamanda düşük enerji tüketimi yapabilmektedir. Elimizde ki bu sensör ile -50 ile 150 derece arasındaki sıcaklığı ölçmek mümkündür. Ama burada bir önemli nokta vardır. O da, size her zaman söylediğimiz gibi datasheet bilgilerini okumanın önemidir. Çünkü orada belirtildiği üzere eğer eksi değerlerde ölçüm yapmak istiyorsanız, bir takım elemanları, lm35 ile işlemcimizin arasına koymanız gereklidir.
LM35 3 bacaktan oluşmaktadır ve bunlar sırası ile;
- 4-20V
- OUT
- GND
Bu kabloları bağlarken çok dikkat ederek bağlıyoruz ki devremizi çalıştırırken sıkıntı yaşamayalım.
Uygulama
Bugün ki uygulamamızda ise LM35 sensörümüzü kullanarak, bulunduğumuz odanın sıcaklığını ölçeceğiz. Ölçtüğümüz değeri ise sahnede ki pandamız sayesinde görebileceğiz.
Malzeme Listesi
- Arduino
- LM35
- Breadboard
- Jumper Kablo
Bağlantı Şeması
İlk olarak tabii ki her zamanki gibi LM35’imizin datasheet bilgilerini inceliyoruz. Ardından ise önceden de bahsettiğimiz gibi LM35’i Arduino’ya gerektiği gibi bağlıyorum.
4-20V girişi 5V’ye gelicek şekilde bağlanıyor. OUT pini ise Arduino’da analog girişlerden birine bağlanıyor (ben bu projede analog 0 kullandım). Ardından ise son girişimizi GND’ye bağlıyoruz. LM35 bağlantılarımız tamamlandı. Geriye kalan sadece kod blokları ile istediğimiz algoritmayı oluşturmak.
Kod Blok Yapısı
Bu uygulamamızda da mBlock programımızı interaktif modda kullanacağız. Bu yüzden ilk olarak sürüklememiz gereken kod bloğu her zamanki gibi “yeşil bayrağa tıklandığında” olacaktır. Ardından programımızın ana kod yapısına geçmeden önce oluşturmamız gereken 2 adet, sıcaklık ve sensör adlı değişken olacaktır. Sebebi ise sensörden aldığımız değerleri kolayca programımızda kullanabilelim. Ardından tabii ki kodumuzun tekrarı için, “sürekli tekrarla” adlı kod bloğunu sürüklüyoruz. Bu bloğumuzun içine ise, ilk olarak sensör adlı değişkenimize sensörden alacağımız değeri atamamız gerektiği için “sensör, 0 olsun” adlı bloğu taşıyoruz. Devamında ise “0” yerine robotlar dizisinden “(A)0 analog pini oku” adlı kodu yerleştiriyoruz. Bütün bu sensörden alınan değerler bu sayede değişkenimize atanıyor.
Ardından tabii ki de sensörü hallettikten sonra sıcaklık değerimizle devam etmemiz gerekiyor. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, sensör sayesinde analogdan ölçülen değer sıcaklık olmuyor. Bu değeri de sıcaklığa çevirmek için ortalama “0.488” ile çarpmamız gerekiyor. Bu sayede istediğimiz değere sıcaklık olarak ulaşıyoruz. Ardından kodumuz çalışmaya hazır duruma geliyor. Artık herhangi bir bağlantı hatası yoksa panda üzerinden sıcaklığı görebilirsiniz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.