Özel YA DA DEĞİL (XNOR) Kapısı / Exclusive-NOR Gate

Mantıksal Kapılar Serisi
Dijital Mantıksal KapılarMantıksal VE DEĞİL (NAND) KapısıDijital Tampon Kapısı
Mantıksal VE (AND) KapısıMantıksal YA DA DEĞİL (NOR) KapısıMantık Kapıları Özet
Mantıksal YA DA (OR) KapısıÖzel YA DA DEĞİL (XNOR) KapısıPull-up Direnci
Mantıksal DEĞİL (NOT) KapısıÖzel YA DA (XOR) Kapısı

Adım adım ilerlediğimiz lojik kapılar serimizde bugün sizlerle birlikte Özel YA DA DEĞİL (XNOR) Kapılarını öğreneceğiz. Bu noktada bu özel kapılarımızı daha iyi anlamak için lojik kapılar serimize en baştan bakmanız, sizin için çok güzel bir tercih olacaktır. O zaman gelin yazımıza başlayalım.
Yeni öğrendiğimiz bu kapımız temel olarak “Özel YA DA” ve “DEĞİL” kapısının bir kombinasyonudur. Ancak standart “YA DA DEĞİL” kapısına biraz benzer bir doğruluk tablosuna sahiptir. Genel anlamda mantık kapılarımızın girişlerinden biri “1” ve diğeri “0” olduğu her durumda çıkışımız her zaman “0” olacaktır. Bu da aslında önceden görmüş olduğumuz her lojik kapı gibi sistematik bir yapıya sahiptir. Bu noktada en önemli şeylerden biri bu kapımızın altyapısında nelerin olduğunu iyi bilmektir. Bir diğeri ise devre analizinde çok işimize yarayan matematiksel ifadeye olan hakimiyet çok önemlidir. O zaman ilk olarak Proteus uygulaması üzerinden lojik kapımızın aslında hangi kapılara denk geldiğini görelim.
Özel YA DA DEĞİL (XNOR) Kapısı / Exclusive-NOR Gate özel veya değil kapısı,özel veya değil kapısı formülü
Artık Proteus uygulaması üzerinden kapımızın denkliğini de gördüğümüze göre artık teorik detaylara geçebiliriz. Bu noktada yazımıza lojik kapımızın doğruluk tablosunu öğrenerek başlıyoruz. Bildiğiniz gibi bu tablolara ne kadar hakimseniz, üst seviye lojik devrelerin analizi de o kadar kolay olacaktır. Tabii ki bu tablolara olan hâkimiyetiniz sizin Boolean Matematiği konusuna olan tecrübenize de bağlıdır. Bu noktada temelinizi sağlam tutmanızı sizin açınızdan en iyisi olacaktır.
Özel YA DA DEĞİL (XNOR) Kapısı / Exclusive-NOR Gate özel veya değil kapısı,özel veya değil kapısı formülü
Doğruluk tablomuzu da öğrendiğimize göre artık günümüzde kullanılan mantıksal “Özel YA DA” ve “DEĞİL” entegrelerini öğrenebiliriz.

TTL Lojik VE Kapısı Entegre Örnekleri

• 74LS266 Dörtlü 2 Girişli

CMOS Lojik VE Kapısı Entegre Örnekleri

• CD4077 Dörtlü 2 GirişliBu entegreler sayesinde kendi projelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Genel anlamda lojik kapımızın ne olduğunu ve doğruluk tablosunu öğrendiğimize göre artık son aşamaya geçebiliriz. Bu noktada son aşamamız bu lojik kapımızın iç yapısına göz atmak olacaktır. O zaman hadi gelin bakalım:
Özel YA DA DEĞİL (XNOR) Kapısı / Exclusive-NOR Gate özel veya değil kapısı,özel veya değil kapısı formülü
Devre yapımıza baktığımızda aslında gözümüze çarpan ilk şeylerden biri entegrenin içinde bulunan lojik kapı sayısıdır. Bu tarz entegreler ileri seviye devreler kararken gerçekten bize yardımcı olmaktadırlar. İlk başta bu konular biraz karmaşık gelebilir ama zaman geçtikçe sistem kafanız da daha çok oturacaktır.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.