WSPR Nedir?
Amatör telsizciliğe gönül vermiş takipçilerimize özel olarak hazırladığımız WSPR Nedir? yazımızda, amatör telsizcilikte sıklıkla kullanılan bir yazılım grubunu anlatıyoruz.
WSPR veya diğer adıyla “Whisper” amatör radyo istasyonları arasında zayıf sinyal iletişimi için kullanılan bir yazılım setidir. Aslında WSPR harfleri, Zayıf Sinyal Yayılım Raporlayıcısı anlamına gelir.
Normal amatör radyo iletişiminden farklı olarak, WSPR amatör radyo istasyonlarının dünya çapındaki düşük güçlü işaretçi ağına katılmasını sağlar. Bir amatör radyo alıcı-vericisinin WSPR sinyallerini gönderip almasını ve ardından verileri gönderilen ve alınan sinyallerin sonuçlarının görülebileceği gerçek zamanlı bir sunucuya yüklemesini sağlar. Bu şekilde, WSPR oldukça farklı bir amatör radyo biçimi oluşturur.
WSPR, aynı zamanda WSJT adlı amatör radyo için başka bir dijital mod geliştiren Nobel ödüllü Princeton fizikçisi Joe Taylor, K1JT tarafından oluşturulmuş bir yazılım uygulamasıdır.
Joe Taylor WSPR’yi başlatmasına rağmen, artık açık kaynak kodlu ve küçük bir radyo amatörleri ekibi tarafından yönetiliyor.
WSPR ilk olarak Nisan 2008’de piyasaya sürüldü. MEPT-JT adlı bir iletim modunu kullanır. MEPT, İnsanlı Deneysel Yayılım Vericisi anlamına gelir ve JT, Joe Taylor’ın kendisinin de çağrı işaretinde görünen baş harflerini temsil eder.
WSPR’nin çalışmasının dünya çapındaki istasyonların lisans koşullarını karşılamasını sağlamak için istasyonun insanlı olması gerekir. Birçok ülkede, istasyon tamamen otomatik olsa bile, uzaktan veya insansız çalışmaya izin verilmez.
WSPR istasyonu kurulduktan ve çalışmaya başladıktan sonra, operasyon hiçbir müdahale gerektirmeden tamamen otomatiktir. WSPR yazılımı, duyulan ve sinyallerin değiş tokuş edildiği istasyonların yanı sıra tüm aktarımları kaydeder.
WSPR yazılımı, vericiyi/alıcıyı çalıştırır, aynı zamanda sinyali oluşturur ve duyulan ve kopyalanan istasyonları kaydeder vb.
WSPR iletimleri frekans kaydırmalı anahtarlamayı kullanır, FSK: sinyalin çok küçük bir kayması ve çok yavaş bir sinyalleşme hızı vardır. Sinyalleşmenin özelliklerinin bir sonucu olarak, gerçek sinyal sadece yaklaşık 6 Hz kaplar. Buna göre çok sayıda istasyon, karşılıklı girişime neden olmadan 200Hz WSPR penceresi içinde çalışabilir.
Her aktarım WSPR saatine göre senkronize edilmelidir – aktarımlar çift sayılı her dakikanın başında başlar ve iki dakikadan kısa sürer. Senkronizasyon önemlidir ve bunu başarmak için WSPR iletimini kontrol eden bilgisayardaki saatin doğru ayarlanması gerekir. Neyse ki, özellikle otomatik ve doğru bir şekilde elde edildiğinden, bunu başarmak zor değildir. Ayrıca manuel olarak da gerçekleştirilebilir.
WSPR iletimi, aşağıdakileri içeren sabit bir tarih miktarı içerir: kaynak istasyonun çağrı işareti, Maidenhead konumlandırıcı, güç (dBm cinsinden). Çağrı işareti standart bir formata sahip olmalıdır ve bu nedenle, eklenmiş önek ve son eklere sahip çağrı işaretleri ile birlikte standart olmayan formatlara sahip özel çift çağrı işaretleri kullanmak mümkün değildir, örn. F/G3YWX veya G3YWX/P, vb.
Veriler kodlanır ve yapılma şekli iletilecek bit sayısını azaltır, ancak iletimin sağlamlığını artırmak için ileri hata düzeltmesi eklenir.
Tüm bunları güvenilir hale getirmenin bir bedeli var: bant genişliği. Bir WSPR sinyali 6 Hz genişliğindedir. Tipik bir ses kanalı 2500 Hz civarında olacaktır. Bu, gücün küçük WSPR’sinin daha konsantre ve çok daha etkili olmasını sağlar.
Düşük bant genişliği de sinyalleşme hızını sınırlar. Günümüzün giga dünyasında, WSPR’nin 1.4648 baud hızında çalıştığını öğrenince şok olacaksınız. Yazım hatası yok. Yapılandırılmış WSPR iletimi, her çift dakikadan bir saniye sonra başlayarak 110,6 saniyede 50 karakter gönderir.
Bu yazımızdan Raspberry PI ile WSPR Beacon(İşaretiçisi) kullanımına bakabilirsiniz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.