Adım Adım Arduino 1. Bölüm | Arduino Nedir, Kurulum

Bu yazımızdan önce sayfalarca Arduino hakkında yazı ve içerik ürettik. Fakat bu seride Arduinoya tamamen sıfırdan başlıyoruz!

Arduino, elektronik projeler geliştirmek için kullanılan, açık kaynaklı bir platformdur. Adım adım Arduino öğrenmek isteyenler için bu yazı, temel bilgileri ve kurulum sürecini kapsayan bir rehber sunuyor. Arduino, sensörlerden gelen verileri okuyup motorlar, LED’ler ve diğer cihazları kontrol ederek birçok projede kullanılabilir. Kullanıcı dostu yapısı sayesinde hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller için idealdir.

Arduino Nedir?

Bu yıllarda belkide adından sıkça bahsedilen Arduino’ nun ne olduğunu öğrenmek için buradasınız. Peki nedir bu Arduino gelin hep beraber göz atalım. Arduino entegre edilmesi kolay, kodlama sürecindeki avantajları ile her yaştan insana hitap eden bir mikrokontrolcü kartıdır. İtalya’da üretimine başlanan  bu kartlar artık dünyanın her noktasına ulaşmış bulunmaktadır.

Sizin yapmanız gereken tek şey ise bu Arduino’yu ve onunla birlikte belli birkaç bileşen aldıktan sonra bilgisayarınızın başına geçip hayalinizi gerçekleştirmek. Arduino, temel olarak neredeyse tamamlanmış bir bilgisayardır, masaüstü bilgisayarınızdan, dizüstü bilgisayarınızdan ve hatta cep telefonunuzdan çok daha küçük ve çok daha az güçlüdür.

Mikrodenetleyiciler, farkında olmasanız bile evde sahip olduğunuz birçok cihazda bulunur. Çalar saatten bulaşık makinesine kadar her yerde Mikrodenetleyiciler bulunabilir. Bizim durumumuzda, Arduino’daki Mikro Denetleyici Atmel AVR’dir . Atmel üretici ve AVR model serisidir. Özünde Atmel AVR, bellek, bir tür “İşletim Sistemi” ve ışıklar, anahtarlar, sensörler vb. Elektroniklerle arabirim (konuşma) dahil olmak üzere işlem yapan bir işlemcidir.

Arduino’nun Avantajları Nelerdir?

  • Kullanım Kolaylığı: Arduino, basit bir yazılım arayüzü ve kullanıcı dostu bir donanım yapısına sahiptir.
  • Geniş Topluluk Desteği: Dünya çapında büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir, bu da öğrenmeyi kolaylaştırır.
  • Açık Kaynaklı Yapı: Donanım ve yazılım tamamen açık kaynaklıdır.

Hangi Arduino Modelini Kullanmalıyım?

Adım Adım Arduinoya giriş amacıyla, bu makaleyi yazarken şu anda uygun fiyatlı ve en yaygın Arduino’lardan biri olan Arduino Uno R3’ü seçtik. Bu kartı neredeyse çoğu alışveriş sitesinden bulabilirsiniz ayrıca diğer birçok mağazada bu karta ulaşabilirsiniz. Ne ile başlamak istediğiniz size kalmış. Fakat hala karar veremediyseniz buradan arduino kartların kıyaslamasına erişebilirsiniz.

IDE ve Compiler(Derleyici) Nedir?

IDE yani, Integrated Development Environment, kısacası “tek bir pakette programlamamız gereken tüm araçlar” dır. Gerekli tüm araçların tek bir pakette birleştirilmesi, başlamayı kolaylaştırır ayrıca Arduino size bu yazılım paketini ücretsiz olarak sunar.

Interpreter(Tercüman)

Tercüman, yazılımı kısım kısım ele alarak doğrudan çalıştırır. Yorumlayıcılar standart bir çalıştırılabilir kod üretmezler. Yorumlama işlemi aşama aşama yapılmadığı için genellikle ilk hatanın bulunduğu yerde programın çalışması kesilir.

Compiler(Derleyici)

Derleyici, kitabın tamamını çevirmiş bir çevirmen olarak görülebilir. Böylece kitabı okumaya başlamak istediğinizde kitabı açıp okumaya başlamanız yeterlidir. Yakında bir çevirmene gerek yoktur ve kendi hızınızda okuyabilirsiniz ki bu çevirmen okuyup çevirdiğinden daha hızlı. Dezavantajı ise, kitabın tamamı için çeviri tamamlanmadan kitabı okuyamayacağınızdır. Bilgisayarımız için de aynı şey geçerli: tüm kodlarımızın çevirisi biraz daha uzun sürüyor, ancak sonuç daha hızlı ve işleri biraz daha küçük ve kolay hale getirmek için “tercümanı” kullanmanız gerekmiyor.

Arduino IDE’yi Nasıl Kurarız?

Arduino üzerinden doğrudan buraya tıklayarak uyumlu sürümü indirip kullanabilirsiniz.

Arduino Yazılımının İlk Yapılandırması

Windows kullanıcıları
İlk önce doğru cihaza bağlanmamız gerekiyor.
“ Araçlar ” “ Seri Bağlantı Noktası ” menüsünü açın ve uygun “Com” bağlantı noktasını (USB aygıtı) seçin, bu büyük ölçüde bilgisayarınıza bağlı olacaktır. Örneğin COM4 olabilir. Yeni bilgisayarların çoğunda artık standart COM bağlantı noktaları bulunmaz, bu durumda bu COM1 bile olabilir.

Sonra ne tür bir Arduino kartı kullandığımızı ayarlamamız gerekiyor.
“ Tools ” “ Board ” menüsünden, Arduino kartınızı seçin.

Linux kullanıcıları
İlk önce doğru cihazı seçmeliyiz.
“ Tools ” “ Serial Port ” menüsünü açın ve Arduino’ya USB bağlantısı için seri cihazı seçin (Ubuntu kurulumumda doğru portu ayarlamalısınız) mesela: ./dev/ttyMCA0

Bundan sonra ne tür bir Arduino kullandığımızı ayarlayabiliriz.
“ Tools ” “ Board ” menüsünden, sahip olduğunuz Arduino kartını seçin.

Mac OS X kullanıcıları
Mac’lerin com-portları yok, bu yüzden Arduino’muz için doğru cihaz portunu seçmemiz gerekiyor.
Menüden “ Tools ” “ Port ” u seçin ve şöyle bir şey arayın (Uno’nuz varsa): ve seçin./dev/cu.usbmodem1421 (Arduino Uno)

Sonra Arduino tipinizi “ Tools ” “ Board ” menüsünden seçin.

Bunu tamamladığımıza göre, ilk uygulamamızı bu platformlardan herhangi birinde çalıştırmaya hazırız.

Arayüz Kullanımı

Adım Adım Arduino 1. Bölüm | Arduino Nedir, Kurulum adım adım arduino,arduino başlangıç,arduino öğreniyorum
 A Doğrula – Kodu Doğrula
 B Yükle – Arduino’ya Doğrula, Derle ve Yükle
 C Yeni – Yeni Taslak Oluştur
 D Aç – Mevcut Taslağı Aç
 E Kaydet – Taslağı Kaydet

Kurulumun İlk Testi

Arduino’nuzu kurduğunuza göre, artık kendi projelerinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Adım adım Arduino rehberimizin bu bölümünde, temel elektronik bileşenleri kullanarak ilk projemizi oluşturacağız. Kartımızı bağlayıp, doğru COM portunu seçtikten sonra bu kodu yükleyerek testimiz yapabiliriz. LED’in + bacağına bir direnç ile 13. pine, – bacağını ise GND ye takalım.

int led = 13;
void setup() {
  pinMode(led, OUTPUT);
}
void loop() {
  digitalWrite(led, HIGH);   
  delay(1000);               
  digitalWrite(led, LOW);    
  delay(1000);               
}

Sonuç

Bu yazıda, Arduino’nun ne olduğunu, avantajlarını ve kurulum sürecini detaylı bir şekilde açıkladık. “Adım Adım Arduino” serimizin bir sonraki bölümünde, Arduino IDE üzerinde detaylı kod yazmayı ve ilk projeyi geliştirmeyi öğreneceğiz. Bu esnada diğer Arduino içeriklerine göz atabilirsiniz.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.