mBlock ile Arduino! Dot Matrix Modül Kullanımı
mBlock’un önemini gün geçtikçe daha da öğreniyoruz. Aslında işin programlama kısmında, algoritmayla kafa yorduğumuz zamanlarda ne kadar da bize yardımcı oluyor. Gerçekten bunu kabul etmemek mümkün değil ve bu kadar şeyi yaparken herhangi bir yaş sınırlaması koymuyor. Zaten bu konu yüzünden hitap ettiği kitle gerçek anlamda çok geniştir. Bu yazımız ise, mBlock uygulamasını kullanarak, kod bloklarıyla Dot Matrix Modül kullanımı hakkında olacaktır.
Dot Matrix Modül Nedir?
Led (Dot) Matrixler birçok sayıda ledin, bildiğimiz matrix düzeninde alt alta ve yan yana dizilmesiyle oluşturulmuştur. Hatta günlük hayatımızda, neredeyse her yerde karşılaşma sansımız kolayca vardır. Bu konu hakkında da, aklınızda biraz daha somut bir kavram oluşturması için örnek vermek gerekirse, her yerde gördüğümüz tabelalar en yaygın cevap örnek olacaktır. Tabii ki çeşitlerce dot matrix modülleri bulunmaktadır. Bunlara da örnek vermek gerekirse:
- 8×8
- 4×4
- 5×7….
Bunlar LED sayılarına göre olanlardır, aynı zamanda RGB LED’lerden oluşan çeşitleri de mevcuttur.
Çeşitlerine değindikten sonra, bahsetmemiz gereken diğer bir önemli nokta ise Dot Matrixler’in LED’lerinin bağlanış şekline göre ikiye ayrılmasıdır.
Çalışma mantığı
Belirttiğim gibi LED Matrix’in boyu değişebilmektedir ama genel olarak çalışma prensibi aynıdır. Ortak anot olan bir Modülden örnek vermek gerekirse; Yakmak istediğiniz LED’in sütun ’una pozitif enerji verilmelidir. Ardından tabii ki devreyi tamamlayabilip çalışması için aynı LED’in bulunduğu satırını da toprağa’ye bağlamalıyız. Bu sayede istediğimiz LED’i yakıp, söndürebiliriz.
Uygulama
Bugün ki uygulamamızda ise Dot Matrix Modül’ümüz üzerinde, LEDler ile küçük bir kalp çizeceğiz ve güzel bir görüntü elde edeceğiz. Hem de bu şekilde çalışma mantığını da daha iyi anlamış olacağız, aynı zamanda mBlock uygulamamıza nasıl eklenti eklendiğiniz de öğreneceğiz. Ben bu uygulamayı yaparken 8×8 Matrix kullandım.
Bağlantı Şeması
Öncelikle kullanacağımız modülümüzü incelediğimizde 5adet giriş vardır. Bunlar sırası ile VCC-GND-DIN-CS-CLK olacaktır. Önceden de bahsettiğimiz gibi “VCC” girişimiz 5V ‘a bağlanacaktır. “GND” girişimiz Arduino üzerindeki GND girişine ve devamındaki DIN-CS-CLK pinlerimiz ise sırası ile 7-6-5 numaralı pinlere bağlanacaktır. Sonuç olarak Dot Matrix Modülümüzün, Arduino ile olan bağlantısı ayarlamak bu kadar kolaydır.
Uzantı Ekleme
Öncelikle eklemek istediğiniz uzantıyı iyi araştırıp, seçmeniz gerekir. mBlock’un uzantı bölümünde bir sürü uzantı bulunmaktadır. Hatta kendinizde uzantınızı kendinizde oluşturabilirsiniz. Bu nokta size kalmış ama ben size bugün nasıl uzantı indirebileceğinizi göstereceğim. Bütün bu süreç mBlock’a ait “uzantılar” sekmesi sayesinde gerçekleşmektedir. Uzantı indikten ve onu aktif ettikten sonra, bazı kod blokları Arduino sekmenize otomatik olarak gelecektir.
Kod Blok Yapısı
Öncelikle bu programımızı Arduino Kipi modunda çalıştıracağımız için Arduino Programı bloğumuzu sürükleyerek başlıyoruz. Ardından Ledlerimizin parlaklığı için “Set LED intensity” bloğunu sürüklüyoruz. Ardından “clear LD panel” bloğu ile devam ediyoruz. Devamında ise Emoji adında bir blok oluşturuyoruz
Öncelikle şunu unutmayın ki led matrix modülümüz de 0x0 ile başlamaktadır. Bu yüzden ledleri yakarken ilk köşemizi, satır-0 ve sütun-0 olarak hesaba katıyoruz. Bundan dolayı istediğimiz şekili oluşturmak için yapmamız gereken tek şey, istediğimiz ledleri aktif hale getirmektir. Bu da kod blok yapımızdaki “Turn Aç Led Row1 Column 1” ile olacaktır. Yani alt alta istediğimiz ledlerin, satır ve sütunlarını girmek ve onları aktif hale getirmek yeterli olacaktır. Alt alta oluşturduğumuz bu yapıyı ise oluşturduğumuz “Emoji” bloğunun içine atıyoruz. Onu ise “sürekli tekrarla” bloğu ile tamamladıktan sonra, kodumuz hazır hale gelmiş bulunmaktadır. Artık modülümüzü istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.