MicroPython için En İyi IDE’ler

Bu yazımızda, ESP32 ve ESP8266 kartlarınızı programlamak için kullanabileceğiniz MicroPython IDE’lere göz atacağız. MicroPython ile uyumlu IDE’lerin bir listesini göreceksiniz. MicroPython öğrenmeye başlamak istiyor ancak hangi IDE’yi kullanmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? İhtiyaçlarınız için en iyi IDE’yi bulmak için bu makaleyi okuyun.

Bize göre şu anda MicroPython için mükemmel bir IDE yok. Ama neyse ki MicroPython’u destekleyen farklı özelliklere sahip çeşitli IDE’ler var. İhtiyaçlarınıza en uygun IDE’yi veya birlikte çalışmayı en kolay bulduğunuz IDE’yi seçmelisiniz.

ESP32 ve ESP8266 kartlarını MicroPython ile programlamak için kullanabileceğiniz IDE’lerin bir listesi:

  • Mu Editor
  • uPyCraft IDE
  • Thonny IDE
  • VS Code + Pymakr eklentisi ile
  • PyCharm

Mu Editör

Mu Editör kullanarak ESP32/ESP8266 kartlarınızı MicroPython ile programlamaya nasıl başlayacağınızı öğrenin:

MicroPython için En İyi IDE'ler micropython ide

Mu Editör, yeni başlayan programcılar için basit bir Python editörüdür. ESP32 ve ESP8266 kartları ile MicroPython’u destekler.

Mu Editör oldukça iyi çalışır, basit ve sezgisel bir arayüzle gelir ve MicroPython bellenimini kartlarınıza hızlı bir şekilde flashlamak için bir menü sağlar, bu nedenle bellenimi yüklemek için esptool.py kullanmanıza gerek yok. Bellenimi yalnızca bir yazılım kullanarak programlayabilir ve yazabilirsiniz. Bu yazılım, Pyboard ve micro:bit gibi MicroPython’u destekleyen diğer kartlarla da uyumludur.

Dosyalar menüsüne tıkladığınızda MicroPython cihazında (ESP32 veya ESP8266) ve proje klasörünüzde hangi dosyaların kaydedildiğini görmenizi sağlar.

Farklı açık ve koyu temalar arasından seçim yapabilirsiniz. Ek olarak, fazla veya eksik boşluklarla ilgili girintileri ve sorunları düzeltmek için kodunuzu kontrol eden kullanışlı bir Tidy işlevi ve kodunuzu hatalara karşı kontrol eden bir Kontrol işlevi ile birlikte gelir.

Bu IDE neredeyse mükemmel, ancak bunda sevmediğimiz birkaç şey var. İlk olarak, kartta çalışan kodu iptal etmek ve kesmek için bir STOP düğmesine sahip değildir. Bir bağlantı kurmanız ve ardından CTRL+C tuşlarına basmanız gerekir. Bu her zaman işe yaramaz çünkü ESP meşgul olduğunda onunla bağlantı kuramazsınız. Bu nedenle, kartla yeni bir bağlantı kurmak için ilk başta her zaman çalışmayan (uPyCraft IDE bu konuda daha iyi çalışır) kartı manuel olarak sıfırlamanız gerekir.

Bu IDE ile ilgili sevmediğimiz bir başka şey de, çoğu zaman dosyaları ilk yükleme denemenizde kartla bağlantı kuramamanızdır. Kartı manuel olarak sıfırlamanız, REPL’yi açmanız, CTRL+C’ye basmanız, REPL’yi kapatmanız ve Dosyalar menüsünü açmanız gerekir. Bir bağlantı elde edene kadar bunu birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.

uPyCraft IDE

ESP32/ESP8266 kartlarınızı uPyCraft IDE kullanarak MicroPython ile programlamaya nasıl başlayacağınızı öğrenmek için aşağıdaki öğreticiyi inceleyebilirsiniz:

MicroPython için En İyi IDE'ler micropython ide

uPyCraft IDE: Bu IDE, MicroPython ile kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Panoya kod yüklemek ve ayrıca MicroPython bellenimini flaş etmek için araçlar sağlar. Bu son araç çok kullanışlıdır çünkü MicroPython ürün yazılımını kartlarınıza yüklemek için sezgisel, kolay ve hızlı bir yol sağlar.

IDE, karta kaydedilen dosyaları ve çalışma alanınıza kaydedilen dosyaları gösteren bir sol kenar çubuğuna sahiptir. Sağ kenar çubuğu, pano ile iletişim kurmak ve kodu çalıştırmak ve yüklemek için gerekli tüm araçlara sahiptir.

Bu IDE’yi seviyoruz çünkü doğru COM portunu seçtikten sonra kartla iletişim kurmak oldukça kolay. Bağlantı hemen hemen her zaman ilk denemede kurulur ve STOP düğmesi, yeni bir bağlantı kurabilmek için kartta çalışmakta olan kodu kesmek için oldukça iyi çalışır. Beğendiğimiz bir diğer şey ise Upload and Run butonu, adından da anlaşılacağı gibi, kodu yükledikten hemen sonra çalıştırıyor. Diğer IDE’lerde, kodu çalıştırmak için kartı manuel olarak sıfırlamanız gerekir.

Bu IDE ile ilgili bazı dezavantajlar, yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabilecek tüm hata ayıklama bilgilerini REPL’de yazdırır. Diğer bazı IDE’lerin hata ayıklama bilgilerini yazdırdığı ayrı bir penceresi veya dosyası vardır.

Bazen, ilk denemede bir iletişim kuramadığında, MicroPython ürün yazılımını tekrar kartınıza yüklemenizi gerektirecektir. Bu, özellikle kodu test ederken ve hata ayıklarken oldukça can sıkıcı olabilir.

Son olarak, bazı kişilerin bu IDE’nin kurulumuyla ilgili sorunları var ve hiçbir zaman düzgün çalışmasını sağlayamıyor (biz bu sorunu hiç yaşamadık).

Thonny IDE

Thonny IDE kullanarak ESP32/ESP8266 kartlarınızı MicroPython ile programlamaya nasıl başlayacağınızı öğrenin:

MicroPython için En İyi IDE'ler micropython ide

Thonny IDE: Thonny, MicroPython destekli Python için basit bir IDE’dir. Sezgisel, basit ve kullanımı kolaydır.

MicroPython bellenimini kartınıza yazmak için basit bir arayüz sağladığı için de kolaydır.

Yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabilecek bir şey Run düğmesidir. Run düğmesi, kodu yüklemeden panonuzdaki mevcut kodu çalıştırır. Kodu panoya yüklemek için Dosya menüsünde başka bir menüye gitmeniz gerekir. Bize göre, kodu panoya kaydetmek için bir simgeye sahip olması daha iyi olurdu.

VS Code + Pymakr Uzantısı

MicroPython için En İyi IDE'ler micropython ide

VS Code + Pymakr uzantısı: birçok kişi VS Code kullanarak programlamaya alışıktır. Aslında, VS Code, ESP32 ve ESP8266 kartlarını C/C++ Arduino programlama dilini kullanarak programlamak için en çok tercih edilen yazılımlardan biridir. Neyse ki, VS Code için MicroPython’u destekleyen Pymakr adlı bir eklenti var. Bu, VS Code’a alışkın olanlar için mükemmel bir seçimdir [Pymakr uzantısı Web sayfası]. MicroPython bellenimini yazmak için ayrı bir araç kullanmanız gerekir (ESP32 ve ESP8266’da esptool.py ile Flashing MicroPython Firmware).

Ancak, yeni başlayanlar için VS Code kullanmak çok karmaşık olabilir. Ek olarak, MicroPython ile ilk kez programlama yapıyorsanız, önceki IDE’lerden biriyle başlamanızı ve daha sonra VS Code’a geçmenizi öneririz.

MicroPython bellenimini karta yakmak için ayrı bir araç kullanmanız gerekecektir.

PyCharm

MicroPython için En İyi IDE'ler micropython ide

PyCharm: kod tamamlama, hata ayıklama, hata vurgulamaları gibi harika özelliklere sahip gelişmiş bir Python IDE’dir ve ipuçları ve püf noktaları [PyCharm Web Sayfası] sağlayarak daha iyi Python kodu yazmanıza yardımcı olur. Profesyonel geliştiriciler veya ileri düzey programcılar için daha gelişmiş bir IDE’dir. Yeni başlayanlar da kullanabilir, ancak başlamak için çok zor olabilir. Python’a zaten aşinaysanız ve Pycharm’ı kullanmaya alışkınsanız, MicroPython’u desteklediği için buna bağlı kalabilirsiniz.

Hangi IDE’yi Kullanmalısınız?

Yeni başlayanlar için bu sırayla aşağıdaki IDE’leri öneriyoruz:

  • Mu Editor
  • uPyCraft IDE
  • Thonny IDE

Bu sıralama sadece tercihlerimize dayanmaktadır. Önceki eğitimlerde, uPyCraft IDE’yi önerdik. O zamanlar Mu Editor’daki MicroPython desteği ESP32/ESP8266 kartları için mevcut değildi. Ancak, bu üç IDE’den herhangi birini seçebilirsiniz. Özellikleri ve çalışma biçimleri çok benzer.

PyCharm veya VS Code’a zaten alışmış profesyonel bir programcıysanız, bu IDE’leri kullanabilirsiniz. Ancak, MicroPython’un nasıl çalıştığını kolayca anlamak için önce önerilen temel IDE’lerden biriyle başlamanızı ve ardından en karmaşık IDE’lerden birine geçmenizi öneririz.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.