Pimoroni Tiny 2040 İncelemesi

Raspberry Pico biraz daha küçülebilir mi? Pimoroni Tiny 2040’ı, Raspberry Pi Pico’nun yalnızca üçte biri kadardır, ancak Pico’nun RP2040 SoC’sinin tüm gücünü ve GPIO pinleri seçimini bir araya getirir. Boyuttaki üç kat azalma karşısında Raspberry Pico’nun fiyatının yaklaşık üç katı (12$’a karşı $4) kadar fiyatta bir artış olduğunu belirtmek gerekir.

Test ettiğimiz ilk üçüncü taraf RP2040 kartı olan Pimoroni Tiny 2040, yalnızca yerden tasarruf etmekle kalmıyor, aynı zamanda özel bir sıfırlama düğmesi, dördüncü bir ADC pini ve bir RGB LED gibi özellikler de ekliyor. Pimoroni Tiny 2040 genel olarak mükemmel bir deneyim sunar, ancak konu yüzeye montaj ve ek panolara bağlanma olduğunda ödünler verir.

Donanım Özellikleri

RP2040 SoCARM Cortex M0+ 133Mhz’a kadar destek
SRAM264kB
Depolama8MB QSPI
GPIO16 GPIO pin. 7 x Digital I/O, 4 x Analog 12-bit ADC, 2 x I2C, SPI, UART, Debug
USB PortUSB C
Boyutlar19mm x 18mm

Artı ve Eksiler

Kompakt bir forma sığdırılmış Raspberry Pi Pico’nun en iyisi olan Tiny 2040, RP2040 SoC’nin gücünü ve bazı faydalı bonus özellikleri sunar.

ArtılarEksiler
Küçük boyutlarYüzeye montajı zor
Fazladan ADC PiniEklenti kartlarıyla uyumlu değil
Dahili RESET butonuNeredeyse 4 kat fazla fiyat
Pin isimleri karta basılı

Raspberry Pi Pico’nun kabaca üçte biri boyutunda olan Pimoroni Tiny 2040, adının hakkını veriyor. Tiny 2040 daha küçük olduğundan Pico’nun 40 GPIO pininden yalnızca 16’sına sahiptir. Kalan pinler, işlevsellik kaybı yaşamamamız için özenle seçilmiştir.

Ancak pinlerin farklı sayısı ve yerleşimi, Pimoroni Tiny 2040’ı Pico’daki 40 pine takmak üzere tasarlanmış ek kartlar / paketler ile kullanamazsınız.

Negatif kısımları kenara bırakarak, Pimoroni Tiny 2040 ile ne elde ettiğimizi düşünelim. En göze çarpan ekleme, kulağa pek hoş gelmeyebilir ancak Pico’muzu sıfırlamamız gereken zamanlar bir sıfırlama butonuna ihtiyaç duymasıdır. Sıfırlama düğmesi olmadan Pico’nun USB kablosunu çekmeniz ve ardından mikro USB bağlantı noktasına aşınma ve yıpranma ekleyerek tekrar takmamız gerekir. Sıfırlama düğmesi, RP2040’ın RUN pinini GND’ye bağlayarak SoC’nin yeniden başlatılmasına neden olur.

Bir kontrolör veya kadranlı bir şey yapmak isteyen herkes için büyük bir gelişme olarak, Pico’da aldığınız üç yerine 4 ADC pini var. Ek ADC, VSYS pininin voltajını algılamak için kullanılan bir analog pin feda edilerek elde edilir. Fazladan bir ADC önemlidir, çünkü joystick’lerin her biri iki ADC bağlantı noktası gerektirdiğinden, bir yerine iki analog joystick takabilirsiniz.

Diğer bir ekleme, MicroPython ve C/C++ aracılığıyla programlanabilen bir RGB durum LED’idir. 8MB flash depolama ile, tipik bir Raspberry Pi Pico’nun dört katı depolama kapasitesine sahibiz, kısacası projeler ve kütüphaneler için bolca alana sahibiz.

Tasarım

Pimoroni Tiny 2040 İncelemesi Pimoroni Tiny

Pimoroni Tiny 2040, parmak ucunuzun üstünde düşmeden durabilir.. Küçük kart, Pico projelerinde yerine almak için ihtiyacımız olan her şeye sahiptir. Bunun yanında USB C bağlantı noktası, Pico’nun microUSB konektöründen daha pahalı ama kusursuz bir konektördür. Hoş bir ek, kartın üzerine basılmış pin numaralarıdır; bunlar mantıksal olarak numaralandırılmıştır ve numaraları Pico pin çıkışı referansına göre GPIO pin numarasıyla ilgilidir.

Tiny 2040, Raspberry Pi Pico ile aynı mazgallı kenarları paylaşarak yüzeye montaj projesine yerleştirilmesine olanak tanıyor ancak bunu yapmadan önce göz önünde bulundurulması gereken bir şey var. RP2040 SoC, kartın alt tarafında bulunur ve kartın yüksekliğine yaklaşık 1 mm ekler. Bu, yüzey montaj projelerini biraz zorlaştıracak veya çip için bir kesim gerektirecek ya da burçları karşılayan hafifçe yükseltilmiş başlıklar gerektirecektir.

Genel olarak, Pimoroni Tiny 2040, ihtiyacımız olan her şeyi sıkıştıran kullanışlı bir küçük karttır.

Kullanım

Esasen Pimoroni Tiny 2040, azaltılmış bir Raspberry Pi Pico’dur ve bu nedenle Pico için kod yazmaya yönelik tüm öğreticiler ve kılavuzlar Tiny 2040 ile çalışacaktır. Birkaç küçük değişikliğe göz atalım. BOOT düğmesi tipik olarak RP2040’ı yeni bir firmware yüklemek için, boot moduna ayarlamak için kullanılır.

Bununla birlikte, Pimoroni Tiny 2040’ta çift işleve sahiptir ve düğmenin GPIO 23’e eşlenmesiyle kodda bir giriş olarak güvenle kullanılabilir. RGB LED, kırmızı ile 18, yeşil ile 19, mavi ile 20’ye olmak üzere üç GPIO pinine eşlenir. Bu pinleri standart açma / kapama geçişini kullanarak kontrol edebiliriz veya bir renk karışımı oluşturmak için PWM kullanabiliriz.

Testlerimizi biraz daha ileri götürdük ve Adafruit MicroPython’un sayısız mikrodenetleyicide kullanılmış olan bir versiyonu olan CircuitPython’un en son versiyonunu ile test ettik. Her şey çalıştı ve birkaç dakika içinde bir Python kabuğunu açtık ve PimoroniTiny 2040’ı kontrol edebildik.

Pimoroni Tiny 2040’ı bir metin satırını BOOT düğmesine eşleyen sanal bir USB klavyeye (bir USB HID aygıtı) dönüştüren hızlı bir demo yaptık. Düğmeye basmak metnin bir belgeye yazılmasına neden oldu. Bu özellik standart MicroPython’da yoktur, ancak desteğin yakında gelmesi bekleniyor.

Peki Pimoroni Tiny 2040’ı nerede kullanabiliriz? Boyut göz önüne alındığında, Tiny 2040’ın alanın çok önemli olduğu gömülü uygulamalarda kullanıldığını görebiliriz. En küçük devre tahtası ile bile kolayca kullanılır ve çoğu proje için ihtiyaç duyacağımız tüm GPIO pinlerine sahibiz.

Pimoroni Tiny 2040, küçük ölçekli robotlar, USB klavyeler ve basit bilim projeleri için idealdir. Dördüncü ADC pini, aynı zamanda, dört potansiyometreye veya iki analog joystick’e ihtiyaç duyabileceğiniz her tür kontrolör veya kontrol kutusu için idealdir.

Özetle

Raspberry Pi Pico zaten küçük ve güçlü bir kit parçası. Tiny 2040 boyutu küçültüyor ve evet, Pico’ya göre bir fiyat artışı var, ancak bazı çok hoş ek özellikleri olan çok daha kompakt bir ünite için bu bedel makul diyebiliriz.

Pimoroni Tiny 2040 İncelemesi Pimoroni Tiny

Pimoroni Tiny 2040, tüm projeler için uygun değildir. Alttan kalan SoC’si, onu projelere monte etmek için bir zorluk teşkil ediyor ve benzersiz pim düzeni, orijinal Pico’ya takılmak üzere tasarlanmış paket ekosistemi, diğer bir deyişle eklenti kartları ile çalışmadığı anlamına geliyor. Ancak, bu eklentileri gerektirmeyen kendi projenizi oluşturuyorsanız ve ekstra özelliklere sahip daha kompakt bir panoya ihtiyacınız varsa, Tiny 2040 harika bir seçimdir.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.