Toplamın Çarpımı / Product of Sum

Boole Cebri Serisi
Mantık VE(AND) İşlemiMantık DEĞİL VEYA(NOR) İşlemiDeMorgan Teoremi
Mantık VEYA(OR) İşlemiBoole Cebrinin KanunlarıAnahtarlama Teorisi
Mantık DEĞİL(NOT) İşlemiBoole Cebri Doğruluk TablolarıÜrün Toplamı / Sum of Product
Mantık DEĞİL VE(NAND) İşlemiBoole Cebri ÖrnekleriToplamın Çarpımı / Product of Sum

Boole cebri, standart mantık kapılarının anahtarlama eylemini temsil etmenin basit ve etkili bir yoludur. Belirli bir mantıksal işlemi gerçekleştirmek için gereken mantık kapılarının sayısını azaltmaya yardımcı olmak için bir dizi kural veya yasa icat edilmiştir. İşte boole cebri konusu da tam olarak bu noktada işimize yaramaktadır.
Bildiğimiz gibi matematikte, iki (veya daha fazla) sayının birlikte çarpılmasıyla elde edilen sayı veya miktara ürün denir. Örneğin, 2 sayısını 3 ile çarparsak, elde edilen cevap 6’dır, çünkü 2 * 3 = 6, Bu nedenle ” 6 ” ürün numarası olacaktır. Boole Cebrinde, iki tamsayının çarpımı mantıksal ve işleme eşdeğerdir

VEYA KAPISI (Toplam)

Klasik matematikte hepimizin bildiği gibi bir toplama eylemini temsil etmek için bir artı (+) kullanılmaktadır. Ancak boole çarpımında VEYA işlevi tek bir “artı” ile temsil edilir (+). Bu nedenle, 2-Giriş ve kapı için Boole denklemi şu şekilde verilir: “Q = A + B”. bir ürün terimi için bu giriş değişkenleri “doğru” veya “yanlış”, “1” veya “0” olabilir.

Boole Cebri Ürün Terimleri

Toplamın Çarpımı / Product of Sum toplamın çarpımı


Bir Boolean “değişken” in “1” veya “0” olmak üzere iki değerden birine sahip olabileceğini ve değerini değiştirebileceğini unutmayın. Örneğin, a = 0 veya a = 1 iken, “1” veya “0” şeklinde de olabilen bir Boole “sabiti” sabit bir değerdir ve bu nedenle değiştirilemez.

VE Kapısı (Ürün)

OR işlevi genellikle toplam terimi olarak adlandırılır, VE işlevi ürün terimi olarak adlandırılır. Ve işlevi, matematiksel işlem sırasında çarpı (x) veya bir yıldız (*) işareti ile gösterilmektedir.

Toplamın Çarpımı

OR işlevinin, mantıksal toplamını ürettiğini gördük. AND işlevinin mantıksal toplamını ürettiğini gördük.

Örneğin, aşağıdaki Boole işlevi tipik bir Toplamın Çarpım ifadesidir:

Toplamın Çarpımı / Product of Sum toplamın çarpımı

Ürün Toplamının Lojik Kapılarla Gösterimi

Toplamın Çarpımı / Product of Sum toplamın çarpımı

Lojik kapı gösterimini de öğrendiğimize göre artık yavaştan bu serimizin de sonuna gelebiliriz.