555 Entegresi ile Işığa Duyarlı Çığlık Sesi Devresi

Bu yazımızda, 555 Entegresi ve LDR ile ışığa duyarla çığlık sesi devresi yapıyoruz. Bu devre, LDR/Fotosel üzerine düşen ışık miktarına bağlı olarak bir çığlık sesi üretir.

Tamamen karanlık olduğunda devreden (neredeyse) ses gelmez ve LDR’ye gelen ışığın parlaklığı arttıkça sesin şiddeti giderek artmaya başlar.

Gerekli Malzemeler

  • 555 Zamanlayıcı Entegresi
  • Işık Bağımlı Direnç (LDR / Fotosel)
  • Kapasitörler: 100nF, 10uF
  • 1K Direnç
  • Breadboard
  • Birkaç Breadboard Konnektörü
  • (5-9)V Güç Kaynağı

Devre Şeması

555 Entegresi ile Işığa Duyarlı Çığlık Sesi Devresi çığlık sesi devresi

Çalışma Prensibi

LDR’nin Temelleri: LDR, Işık Bağımlı Direnç anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı gibi, her iki terminali arasındaki direnç, üzerine gelen ışığın miktarına bağlıdır. Daha fazla ışık miktarı, daha az direnç olacaktır ve bunun tersi de geçerlidir.

R1 direncinin (Kondansatörün şarj ve deşarj olduğu direnç) değerini artırmanın çıkış frekansını artıracağını pratik olarak gözlemledik. Benzer şekilde değerini azaltmak çıkış frekansını düşürür çünkü kapasitör artık çok hızlı şarj ve deşarj yapabilecektir.

Bu devrede kapasitörün çıkış pini üzerinden şarj ve deşarj olmasını sağlıyoruz. Ve kapasitör ile çıkış pini (Pin-3) arasında 1K dirençli seri olarak bir LDR kullandık. Böylece LDR’ye düşen ışık arttıkça direnci azalır ve böylece kondansatör hızlı bir şekilde şarj ve deşarj olabilecektir. Sonuç olarak çıkış frekansı artar ve bu da hoparlörün yüksek ses (Yüksek Perde) üretmesine neden olur.

Benzer şekilde, LDR’ye düşen ışık azaldıkça direnci artar ve bu nedenle kapasitörün şarj olması ve boşalması daha uzun sürer. Sonuç olarak, çıkış frekansı azalır ve bu, hoparlörün daha az yoğunlukta (Düşük Perde) ses üretmesine neden olur.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.