ESP32 Hataları ve Çözümleri
ESP32 hataları, bazen basit ve çözülebilir olsada bazı durumlarda çözüm oldukça zorlaşabilir. Bu yazımızda en sık rastlanan hataları ve çözüm yollarını derledik. Eğer burada olan hatalardan farklı bir hata alıyorsanız, yorum kısmında belirtebilirsiniz.
ESP32’nin, özellikle yeni kodlar yüklemeye veya ESP32 eklentisini Arduino IDE’ye yüklemeye çalıştığınızda, birkaç yaygın sorunu vardır. Bu rehber, Arduino IDE ile programlanan ESP32’ye ayrılmıştır. Burada, ESP32 ile ilgili en yaygın sorunlardan bazılarını ve bunların nasıl düzeltileceğini içeren bir derleme sunuyoruz.
Önemli: En son Arduino IDE’nin kurulu olduğundan emin olun. Farklı bir Arduino IDE sürümü kullanmak, başka beklenmeyen sorunlara ve hatalara neden olabilir.

Not: Espressif, ESP32’de bazı açıklanamayan hatalardan/davranışlardan sorumlu olabilecek bazı silikon tasarım hataları buldu. Hatalar bu belgede ayrıntılı olarak açıklanmıştır:
3.1 (güç açma ve derin uykuda uyandırma ile ilgili) ve 3.4 (brownout durumunda yeniden başlamama ile ilgili) özellikle not edilmelidir. Eski v0 ve v1 yongaları, ESP32-WROOM-32 etiketli modüllerde kullanıldı. Hatalar, ESP32-WROOM-32E modüllerinde ve E ile biten diğer ESP32 tanımlarında düzeltilmiştir.
Tüm ayrıntılar için bu adrese bakın. Bu nedenle, ESP32’nizle ilgili sorunlardan kaçınmak için ESP32-WROOM-32E etiketli olanları aramanızı öneririz.
Arduino IDE için ESP32 Eklentisini Nasıl Kurarım?
Arduino IDE ve programlama dilini kullanarak ESP32’yi programlamanıza izin veren Arduino IDE için bir eklenti var. Arduino IDE’nizi işletim sisteminizde ESP32 ile çalışmaya hazırlamak için bu yazıya bakabilirsiniz.
Arduino IDE’de ESP32 Kartlarını Göremiyorum
Arduino IDE’deki kartları hala göremiyorsanız, kartlar arasında tamamen aşağı kaydırmak için küçük oka (aşağıdaki şekilde vurgulanmıştır) tıkladığınızdan emin olun:

Şu anda ESP32 kartınızın adını bulamıyorsanız, yükleme işlemini sıfırdan tekrarlamanızı öneririz.
C:\\Users\\ User\\Documents \\Arduino\\ hardware\\ espressif\\ esp32/tools /xtensa-esp32-elf /bin/ xtensa-esp32- elf-g++”: file does not exist Hatası
ESP32 eklentisini kurduktan sonra Arduino IDE’yi açarsanız ve ESP32 kartınıza kod derlemezse, Arduino IDE ESP32 eklenti kurulumunu yeniden yapmanızı öneririz.
Not: Windows bilgisayarlarda genellikle birden fazla Arduino IDE sürümü kuruludur (taşınabilir ve yerel kurulumlar). ESP32 eklentisini kurduğunuz Arduino IDE’yi çalıştırdığınızdan emin olun.
A fatal error occurred: “Failed to connect to ESP32: Timed out… Connecting…”
ESP32’nize yeni bir kod yüklemeye çalıştığınızda ve kartınıza bağlanamazsa, ESP32’nizin flash/yükleme modunda olmadığı anlamına gelir.
Doğru kart adını ve COM portunu seçtikten sonra şu adımları izleyin:
ESP32 kartınızdaki “BOOT” düğmesini basılı tutun

Kodu yüklemek için Arduino IDE’deki “Yükle” düğmesine basın:
“Connecting…” yazısını gördükten sonra, parmağınızı “BOOT” düğmesinden kaldırın:

Bundan sonra, “Yükleme tamamlandı/Done uploading” mesajını görmelisiniz.
Bu kadar. ESP32’niz yeni kodu çalıştırıyor olmalıdır. Bu kartlarla/o kurulumla, yeni bir çizim yükledikten sonra, ESP32’yi yeniden başlatmak ve yeni yüklenen kodu çalıştırmak için “ENABLE” düğmesine basın.
Ayrıca, her yeni kod yüklemek istediğinizde bu düğme dizisini tekrarlamanız gerekecek. Ancak bu sorunu BOOT düğmesine basmanıza gerek kalmadan bir kez ve tamamen çözmek istiyorsanız, bir sonraki başlıktaki önerileri izleyin:
Failed to connect to ESP32: Timed out waiting for packet header ve Otomatik Boot Moduna Girmek
Bazı ESP32 geliştirme kartları yeni bir kod yüklerken otomatik olarak yanıp flash/yükleme moduna girmez.
Bu, ESP32’nize yeni bir kod yüklemeye çalıştığınızda Arduino IDE’nin panonuza bağlanamadığı ve aşağıdaki hata mesajını aldığınız anlamına gelir:

BOOT/FLASH Düğmesine Basılı Tutmak
Bunu çözmenin yollarından biri, aynı anda yeni bir kod yüklerken ESP32 kartınızdaki “BOOT/FLASH” düğmesini basılı tutmaktır. Ancak, her yeni kod yüklemek istediğinizde bunun hakkında endişelenmek zorunda kalmak, özellikle kodunuzu test ederken ve hata ayıklarken sıkıcı olabilir. Bunu tamamen düzeltmenin bir yolu var – artık “BOOT/FLASH” düğmesini basılı tutmanıza gerek yok.
ESP32 kartınızın otomatik olarak flash/yükleme moduna geçmesi için EN pini ile GND arasına 10 uF elektrolitik kondansatör bağlayabilirsiniz.
ESP32 geliştirme kartınız için çalıştığından emin olmak için bu kurulumu önce bir devre tahtasında test etmek isteyebilirsiniz.

Not: Elektrolitik kondansatörlerin polaritesi vardır. Beyaz/gri şerit, negatif ucu gösterir.
Çalışırsa, 10 uF elektrolitik kondansatörü karta lehimleyebilirsiniz. EN ve GND pinleri birbirinden uzak olduğundan, kondansatörü aşağıdaki şematik diyagramda gösterildiği gibi ESP32 yongasının EN ve GND’si arasına kolayca bağlayabilirsiniz:

Öneri: ESP32 Referans Pinleri, Hangi Pinleri Kullanmalısınız? Hangilerini Kullanmamalısınız?
Aşağıdaki şekil, kapasitör lehimlendikten sonra ESP32’nin nasıl göründüğünü göstermektedir. Fazla yer kaplamaz ve neyse ki yeni kod yüklerken ESP32’ye bağlanırken daha fazla sorun yaşamayacaksınız.

Yeni bir kod yüklemeye çalışmadan önce, kısa devre modunda bir multimetre ile bağlantıları kontrol etmelisiniz – bir sonraki pine yanlışlıkla herhangi bir şey lehimlemediğinizden emin olun.
Her şey düzgün lehimlenmişse, yeni kod yüklerken BOOT düğmesine basmanız gerekmez. Ayrıca Fatal Error Occurred: “Failed to connect to ESP32: Timed out waiting for packet header”. mesajını almazsınız.
WiFiScan yüklenirken bir problem oluştu
Kütüphane ile beraber gelene WifiScan örneğini yüklerken problem alıyorsanız:

Ve benzer bir hata mesajıyla derlenmiyorsa:
In function ‘void setup()’:
ScanNetworks:52: error: ‘class WiFiClass’ has no member named ‘firmwareVersion’
String fv = WiFi.firmwareVersion();
Arduino IDE’niz Arduino kartı için WiFi kitaplığını derliyor gibi görünüyor (ESP32 WiFi kitaplığını kullanmak yerine).
Not: Arduino kartınızla muhtemelen hiçbir zaman WiFi kalkanı kullanmayacaksınız, değil mi? Kullanmıyorsanız, o klasörü ve klasörleri Arduino IDE’nizden kaldırmanız gerekir (örneğin, masaüstünüze taşıyın).
WiFi kitaplığı benzer bir yolda bulunur:
C:\Users\devreyakan\Downloads\arduino-1.8.7-windows\arduino-1.8.7\libraries\WiFi
ve/ya da
C:\Users\devreyakan\Documents\Arduino\libraries\libraries\WiFi
Tüm WiFi kitaplığı klasörünü bir konumdan veya her iki konumdan çıkardıktan sonra Arduino IDE’nizi yeniden başlatın ve kodu tekrar derlemeyi deneyin.
COM Port Sorunları
ESP32 kartınızı bilgisayarınıza takınca, Arduino IDE’nizde bulunan ESP32 Bağlantı Noktasını bulamıyorsanız (gri renkte):

Şu iki sorundan biri olabilir: 1. USB sürücüleri eksik veya 2. Veri kabloları olmayan USB kablosu kullanıyorsunuz.
ESP’nizin COM bağlantı noktasını görmüyorsanız, bu genellikle USB sürücülerinin kurulu olmadığı anlamına gelir. Karttaki voltaj regülatörünün yanındaki çipe daha yakından bakın ve adını kontrol edin.

Üzerinde yazan isim ile arama yapın ve gerekli sürücüyü indirin. Genelde ESP32 geliştirme kartları CP2102 entegresini kullanıyor. Buradan CP2102 sürücüsünü indirebilirsiniz.
Kurulduktan sonra Arduino IDE’yi yeniden başlatın ve Araçlar menüsünde COM bağlantı noktasını görmelisiniz.
Sürücüleri yüklediyseniz ancak aygıtınızı göremiyorsanız, veri kablolu bir USB kablosu kullanıp kullanmadığınızı iki kez kontrol edin.
Powerbank’lerden gelen USB kablolarında genellikle veri kabloları yoktur (yalnızca şarj). Böylece bilgisayarınız ESP32’niz ile asla seri iletişim kurmayacaktır. Uygun bir USB kablosu kullanmak sorununuzu çözmelidir.
Arduino IDE Seri Ekran Çalışmıyor
ESP32, Arduino IDE Seri Ekranda yalnızca tuhaf metinler veya anlamsız mesajlar yazdırıyorsa, doğru COM bağlantı noktasının seçili olduğundan emin olun ve aşağıda gösterildiği gibi doğru baud hızını ayarlayın. Çoğu örnekte 115200 baud hızı kullanıyoruz.

Brownout detector was triggered
Arduino IDE Seri monitörünüzü açtığınızda ve “Brownout detector was triggered” hata mesajı sürekli tekrar tekrar yazdırılıyorsa, bu bir tür donanım sorunu olduğu anlamına gelir.
Genellikle aşağıdaki sorunlardan biriyle ilgilidir:
- Düşük kaliteli USB kablosu;
- Uzun USB kablosu;
- Kusurlu geliştirme kartı (kötü lehim bağlantıları);
- Bilgisayar USB bağlantısı sorunları;
- Bilgisayarın USB bağlantı noktası tarafından sağlanamayan yeterli güç.
Çözüm: Farklı bir daha kısa USB kablosu (veri kabloları ile) deneyin, farklı bir bilgisayarın USB bağlantı noktasını deneyin veya harici güç kaynağına sahip bir USB hub’ı kullanın.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.