Lazer Güvenlik Sistemi Yapımı
Lazer güvenlik sistemi, farklı güvenlik sistemleri türlerinden önemli ve verimli olan bir yöntemdir. Evlerimizi, ofislerimizi, bankalarımızı, kilitli dolaplarımızı vb. yetkisiz kişilerden korumak için güvenlik sistemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Bu yazımızda iki farklı devre ile bu lazerli güvenlik sistemi yapımını anlatıyoruz. Ayrıca anlatılan bazı devre bileşenleri olmadan doğrudan bir mikroişlemci ya da geliştirme kartı ile bu sistemi yapabilirsiniz, örnek olarak Arduino ile bu sistemi gerçekleştirdik buradan hazırladığımız sisteme göz atabilirsiniz.
Anlatacağımız iki devrede temelinde lazer ve LDR kullanır. Bu iki projede, çok basit bir ev güvenlik sistemi projesi tasarladık, lazer kesintiye uğradığında alarmı tetikler, istediğiniz kadar geliştirmeye açık ve kolaydır.
İlk Devre Şeması
Gerekli Malzemeler
- LDR
- 230 Ω Dirençler (1/4 Watt)
- 10 KΩ Potansiyometre
- IRF740 veya herhangi biri
- Buzzer-Hoparlör
- Lazer
- 4V-12V Pil
- Jumper-Kablo
Çalışma Prensibi
Lazer güvenlik sistemi devresinin tasarımı basittir hatta tecrübesiz bir kişi tarafından evde çok kolay bir şekilde yapılabilir. LDR ve 10 K Ω direnç voltaj bölücü şekilde bağlanır ve çıkışı sesli uyarıcıya bağlanır. Voltlar eşit olarak düştüğünde hoparlör sessiz kalır ve lazer ışığı LDR’ye düşmediği için LDR’nin direnci azalır ve sesli uyarıyı tetikler.
İkinci Devre Şeması
Gerekli Malzemeler
- LDR
- Lazer
- Direnç 50kΩ
- Transistör 2N4403 ya da 2N3906
- Kondansatör 1000uF
- 9V-12V Pil
- Buzzer-Hoparlör
Lazer tabanlı güvenlik sistemi, bir ışık sensörü ve lazer ışığı kullanan bir tür güvenlik alarmıdır. Bu eğitimde, herhangi bir düzensiz etkinliği tespit edecek ve bir buzzer kullanarak ses üretecek bir lazer güvenlik sisteminin devresini göstereceğiz. Bu devrenin ana bileşenlerinden biri LDR’dir. Karanlık ve açık lazer ışınlarını algılayacak ve buzzer’a bir sinyal göndermek için direncini değiştirecektir.
Bu lazer güvenlik alarmı ekonomiktir ve herhangi bir profesyonel beceri gerektirmeden evde yapabilirsiniz. Bu alarmı doğru şekilde çalıştırmak için lazer ışını dışında LDR’ye başka hiçbir ışığın ulaşmadığından emin olmalısınız. Bunun için küçük delikli bir kutu kullanabilirsiniz.
Çalışma Prensibi
Bu devrede aslında değişken bir direnç olan LDR (Işık Bağımlı Direnç) kullanıyoruz. Normalde LDR yüksek bir dirence sahiptir ve yüzeyine ışık düştüğünde direnci azalır ve bu transistörün iletim yapmasını sağlar ve dirençteki bu değişiklik sonucunda buzzer devreye girer. Bu devre için 9V – 12V DC pil kullanıyoruz. Bu devrenin hassasiyeti 50K direnç ile ayarlanacaktır.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.