mBlock ile Arduino! PIR Hareket Sensörü
STEM kavramının önemini her zaman sizlere vurgulamıştık. Hatta bununla ilgili önemli bir uygulama olan mBlock’dan bahsetmiştik. Ne olduğunu ve bizlere nasıl kolaylık sağladığını, gözle görülebilir şekilde bir sürü proje ile netleştirmiştik. Bugün ise PIR(Hareket) sensörü hakkında güzel bir çalışma yapacağız. Bu sayede mBlock ile Arduino hakkında bir tık daha kendimizi geliştireceğiz.
PIR Sensörü Nedir?
PIR sensörü, hareketi algılayan ve ona göre bir sayısal değer belirleyen bir sensördür. Boyutunu belirtmek gerekirse gerçekten küçük boyuttadır. Neredeyse 1TL ile aynı boyutlardadır. Kullanım alanı günlük hayatımızda gerçekten çok fazladır. Bunlara örnek vermek gerekirse:
- Bina içlerinde, sokaklarda hatta tuvaletlerde hareketi algılayarak, bununla beraber lamba yakmasını sağlamada kullanılır.
- Hareketi algılayarak musluğu açmada kullanılır.
- Güvenlik amaçlı kullanılır.
Bunlar gibi birçok kullanım alanları mevcuttur. Güvenlikten, elektrik tasarrufuna kadar birçok alanda kullanılmaktadır. PIR(Hareket) sensörümüzün detayına biraz indiğinizde karşılaştığınız üzere 3 adet bacağı bulunmaktadır. Bunlardan biri 5V, ortadaki bacağı sinyal bacağı olmakla birlikte, son bacağımız ise GND olacaktır. Tabii ki kendi iç yapısı daha karmaşık olmakla birlikte, bununla ilgili bilgi almak için data sheet’i incelemenizi tavsiye ederiz.
Uygulama
Artık PIR sensörünün ne olduğunu daha güzel anladığımıza göre, şimdi uygulamamıza geçebiliriz. Bugün ki uygulamamızda pır sensörü kullanarak, hareket algılandığında LED yakacağımız bir uygulama yapacağız. Bildiğiniz üzere bu uygulama günlük hayatımızda bir sürü yerde kullanılmaktadır. Bu yüzden konuyu algılamamızda da bize yardımı olacaktır.
Malzeme Listesi
- Arduino UNO
- PIR (hareket) Sensörü
- LED
- Breadboard
- Jumper Kablo
Bağlantı Şeması
Yukarıda da bahsettiğim gibi PIR(Hareket) sensörünün 3 adet bacağı bulunmaktadır. Bunları sırası ile ilk bacağı-5V, orta bacağı-Sinyal ve son bacağı ise GND olarak bağlıyoruz. Devamında ise LED bağlantılarımızı her zaman olduğu gibi bağlıyoruz. Uzun bacağın 4 numaralı pin ile ve kısa bacağın GND ile bağlantısı sağlanmıştır. Bağlantımız tamamlanmış bulunmaktadır. Programlamaya geçmeden son bir kez kontrol ederseniz, olası hatayı da engellemiş olursunuz.
Kod Blok Yapısı
Öncelikle her zamanki gibi “Arduino Programı” adlı kod bloğu ile başlıyoruz. Hemen ardından yazacağımız kod bloklarını sonsuz bir döngüye sokmamıza yardımcı olacak “Sürekli Tekrarla” kod bloğunu sürüklüyoruz. Artık kodumuza döngü içinde devam edebiliriz. Ardından önceden de örneklerini yaptığımız, İstediğimiz pinden değerleri seri porta yazabilmemizi sağlayan “Seri Porta 5 Numaralı Sayısal Pini Yaz” adlı kod bloğunu kullanıyoruz. Hemen devamında hareketi algılayarak, ona tepki vermesini istediğimiz kod bloğunu olan “Eğer ve Değilse” adlı kod bloğunu ile devam ediyoruz. Devamında içine “5 sayısal pini oku “=” 1” adlı kod bloğunu oluşturuyoruz. Bunun sebebi ise oradan gelen değere bağlı olarak, LED’imizi bağlamış olduğumuz pinin değerini yüksek veya düşük yapıyoruz. Bu sayede istediğimiz kod blok yapısına ulaşmış oluyoruz. Artık kodumuz hazır hale gelmiş bulunmaktadır. Tekrardan pin değerleri dahil kontrol ederek, Arduino’ya yükleyebiliriz. Bu uygulama sayesinde, kod blok ile programlama da “Eğer ve Değilse” yapısının nasıl kullanıldığını daha iyi anlamış oluyoruz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.