PCB Baskı Devresi Çizerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
PCB Baskı hakkında eskilerin bildiği bir söz vardır; PCB tasarımının 90% ı yerleştirme 10% u yollardır. Bu söz bugün hala geçerlidir ve parçaların yerleşimi, yönlendirmenizin yani yolları çizmenizin ne kadar zaman alacağına karar verecektir.
Otomatik Çizime Güvenmeyin
Otomatik yönlendiriciler neredeyse bütün PCB tasarım yazılımlarında bulunan bir araçtır. Yeni başlayanlar olarak, gözleriniz bu yönlendirme sorunlarınızı çözmenin kolay bir yolu olduğunu düşünerek yanabilirsiniz. Fakat bekleyin! Otomatik yönlendiriciler, olabildiğince iyi olabir fakat, asla kendi yönlendirmeninizin yerini tutamazlar ve aşağıdakiler sebepler dahil olmak üzere yalnızca birkaç nedenden dolayı kullanılmalıdır:
Hassasiyet
Hangi bileşenlerin tamamlandığını görmek için tüm bileşenlerinizi yerleştirdikten sonra otomatik yönlendiriciyi kullanabilirsiniz. Eğer yerleşim oranı % 85’in altındaysa, parça yerleşiminizde bazı ayarlamalar yapmanız gerektiğini gösterir.
Darboğaz
Otomatik yönlendiriciyi, bileşen yerleştirme işleminiz sırasında görmemiş olabileceğiniz darboğazları ve diğer kritik bağlantı noktalarını bulmak için de kullanabilirsiniz. Genelde bir çok uygulamada DRC ERROR olarak bir uyarı verecektir, eğer uyarıyı vermediyse bu yolla tespit edebilirsiniz
İlham Almak
Son olarak, otomatik yönlendiriciyi, tamamlayamayacağınız bazı izleri nasıl yönlendirmek isteyebileceğiniz konusunda ilham kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Otomatik yönlendiriciyi hızlıca çalıştırmak size daha önce düşünmediğiniz yeni bir yol gösterebilir.
Bu üç nedenin dışında, devre düzeninizdeki tüm yönlendirmeleri tamamlamak için otomatik yönlendirmenize güvenmemenizi öneririz. Çünkü her zaman en hızlı olana değilde simetriye önem veriyorsanız otomatik yönlendiriciniz büyük olasılıkla sizi hayal kırıklığına uğrayacaktır. Ve en önemlisi, tasarımınızın sahibi olarak yönlendirme işlemini kendiniz yaparak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Üreticininizin Ayarlarına Dikkat Edin
Devre şemanızı çizmeye başlamadan önce, eğer devre kartınızı üretmek istiyorsanız, yollar arasındaki aralık, ve genişlikleri mutlaka hesaba katın. Bu bilgiyi önceden bilerek, yol genişliğinizi ve aralık değerlerinizi tasarım kurallarınızda ayarlayabilir ve tüm devre düzeninizi baştan yapmak zorunda kalmazsınız. Üreticinizin üretebileceği yol genişliklerini ve aralığını kullanarak, devre kartınızı üretime geçme zamanı geldiğinde herkesin hayatını kolaylaştırmış olacaksınız.
Bakır Yolların Genişiğini Kontrol
Edin
Bakır yollarda elektrik dolaştığında, ciddi bir ısı üretilir ve bu neredeyse her zaman sıkıntı çıkaracaktır. Yollarınızın genişliğini kontrol edin, yollarınız ne kadar geniş olursa, devrenizden akım akarken elektriğin karşılaşacağı direnç o kadar az olur. Yollarınızın kalınlığını belirlemek için, tahmini akımınızı ve kalınlığınızı öngörmelisiniz ve buna göre çizmelisiniz.
Yollar Arasında Yeterli Boşluk Bırakın
PCB mizanpajınızdaki tüm yolar ve pedler arasında yeterli boşluk bırakmak önemlidir. Bir şeyleri birbirine çok yakın bir şekilde çizerseniz, kartınız üretildiğinde ve izleri yanlışlıkla bağlandığında kısa devre riskini yaşarsınız. Unutmayın, PCB üretim süreci 100% hassas değildir, bu nedenle güvende kalmak için her zaman bileşen pedleri ve yollar arasındaki boşluktam biraz fazla boşluk bırakmanız gerekir. Minimum olarak, tüm bitişik pedler ve tahtadaki izler arasında daima 0,007 inç ila 0,010 inç boşluk bırakmanızı öneririz.
Snap Grid Kullanarak İşinizi Kolaylaştırın
Hem parça yerleştirme hem de yönlendirme işlemi sırasında kullanışlı olan ek ızgara ayarları yani “Snap Grid” üzerinde tam kontrole sahip olmanız işleri kolaylaştıracaktır. Yolların ve parçaların hassas bir şekilde yerleştirilmesi devre kartınızın daha başarılı olmasına olanak sağlayacaktır.
Dönüşlerde 90 Derece Açı Kullanmaktan Kaçının
Mühendisler ve üreticilerle konuşursanız, 90 derecelik yol açıları kullanılmasının pek sağlıklı olmadığını söyler. Kartınızda keskin, dik açılı dönüşe sahip bir sürü iziniz olduğunda, bu 90 derecelik açının dış köşesi, standart yol genişliğinizden daha dar bir şekilde kazınmış olabilir. Ve en kötüsü, tam olarak kazınmış olmayan bir sürü 90 derecelik yol bırakabilirsiniz. Bu soruna bir çözüm olarak 45 derecelik açı izleri kullanmaya çalışın.
Yollar ve Montaj Delikleri Arasında Boşluk Bırakın
Bileşen yerleştirme işleminizde büyük olasılıkla tüm montaj deliklerinizi yerleştirdiniz, ancak diğer bileşenler ve bunları birbirine bağlayacak tüm izler arasında yeterli boşluk bırakarak onları aşağı mı attınız? Eğer yapmadıysanız, tahtanızda şok tehlikesi yaratma ve lehim maskesine güvenme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz ve tek yalıtkan bir güvenlik garantisi değildir. Bu nedenle montaj delikleriyle çalışırken, montaj deliğinin fiziksel boyutlarının ötesinde, yakındaki diğer bileşenlerden ve izlerden korumak için daima bir boşluk halkası bırakmayı unutmayın.
Her Zaman Bir “GROUND PLANE” Oluşturun
Devre kartınızda ortak bir GND oluşturmak yani Ground Plane oluşturmak, bakır yolların hepsinin aynı referans değerine sahip olmasını sağlar. İlk tasarımınız olarak bir analog devre ile çalıştığınızı düşünün . Bir yer düzlemi kullanmak yani ground plane yerine toprağa gitmek için yolları kullanırsanız, farklı direnç değeleri ve değişen voltaj ile ilgili sorunlar yaşarsınız. Tüm bu olaylardan kaçınmak için her zaman PCB düzeninizde özel bir zemin düzlemi oluşturmanızı öneririz. Bu, tek katmanlı bir tahta üzerinde büyük bir bakır alan veya hatta çok katmanlı levhalar üzerinde bir zemin düzlemi olarak ayrılmış tüm bir katman olabilir.
Güç ve Ground Yollarını Genişletin
Devre büyüdükçe hem güç hem de ground un yollarından daha fazla akım akacaktır ve eğer bunları ortalamadan daha geniş yapmazsanız, bu ince alanlardan akmaya çalışan yüksek bir ısı değeri alırsınız, bu da yolları yakmanıza sebep olur. Gücünüzü ve zemin yollarınızı mümkün olduğunca kalın hale getirerek, gelecekte tasarımınızı gözden geçirmeniz ve ayarlamalar yapmanız gerektiğinde bunları hızlı bir şekilde tanıyabilirsiniz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.