Raspberry Pi WSPR Beacon(İşaretçi)

Daha önce WSPR Nedir? isimli yazımız ile amatör telsizcilere güzel bir içerik oluşturmuştuk, bu yazımızda ise Raspberry Pi WSPR kullanımını anlatacağız.

Raspberry Pi üzerindeki GPI04 pininden yaklaşık 10 miliwatt çıkış alarak doğrudan antene bağlantı yapacağız bu sayede WSPR kiti ile bir WSPR Beacon yani işaretçi yapmış olacağız.

İlk adım, basit bir bant geçiş filtresi oluşturmaktı, WSPR bant seçimi olarak 30m/10Mhz’yi seçiyoruz, çünkü eğer şanslıysak, ara sıra denizaşırı yerlerde bile kapsama alanı sağlayabiliriz.

Hazır kit olarak bant geçiş filtresi sipariş edebileceğiniz gibi kendinizde bu bant geçiş filtresini yapabilirsiniz,

Raspberry Pi WSPR Beacon(İşaretçi) raspberry pi wspr,raspberry pi wspr beacon,raspberry pi wspr transmitter,raspberry pi wspr receiver,raspberry pi wspr transceiver

Bu projenin kodunu buradaki GitHub arşivinden kullandık, daha önce ki 3-4 sürümü kontrol ederek değişimler ile programın son halini kavrayabilirsiniz. NTP zaman referans mekanizması kullanarak sürekli yeniden kalibre edilen referans fikri bu projeye hakim kısacası, bu proje için hazırlanan kodlar yapmak istediğimiz iş için idealdir.

pi@raspberrypi ~ $ sudo wspr --self-calibration --repeat VK3BQ QF22 5 30m

–self calibration komutu, doğru ya da en yakın frekansta iletim yaptığınızdan emin olmak için kristalin PPM hatasını elde etmek için her iletimden önce ntp_adjtime() kendi kendine kalibrasyon komutudur,

–repeat komutu sonsuza kadar her 2 dakikalık blokta bir iletir, çağrı işaretiniz ve nokta için şebeke referansınız, “5” dBm cinsinden güçtür, bağlantı kaybıma bağlı olarak ~5 Miliwatt varsaydık, 10 Miliwatt’tan daha az bir yere iletiyor , 30m, 10Mhz’yi ifade eder ve 30m için önceden ayarlanmış frekansı kullanır, genel 30m bandı (veya seçtiğiniz bant) yerine doğrudan istediğiniz frekansı girebilirsiniz, tüm bunlar github kaynak sayfasında daha iyi açıklanmıştır.

Uygulama, CPU’nun yaklaşık %20’sini kullanır ve aktarımda yaklaşık 800mAh@5v çeker. Uygulama çalışırken Pi yaklaşık 50 santigrat derecedir.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.