Temel Şematik Semboller
Bu yazımızda genel olarak temel şematik sembollerini göreceğiz. Devre düzenleri ve şematik diyagramlar, belirli bir elektrik devresi veya sisteminin elektrik bağlantılarını, bileşenlerini ve çalışmasını resimli olarak göstermenin basit ve etkili bir yoludur. Şematik Semboller olarak adlandırılan temel elektriksel ve elektronik grafik semboller, devre şemalarında, şemalarda ve bilgisayar destekli çizim paketlerinde, bir devre içindeki tek tek bileşenlerin ve elemanların konumunu tanımlamak için yaygın olarak kullanılır.
Grafik semboller sadece bir bileşenin konumunu değil, aynı zamanda dirençli, endüktif, kapasitif, mekanik vb. gibi elektrik elemanının tipini de tanımlar. Böylece devre şemalarında ve şemalarında, grafik semboller elektrikli ve elektronik cihazları tanımlar ve temsil eder ve elektriksel olarak nasıl olduklarını gösterir. birbirine bağlanırken aralarında çizgiler çizilirken telleri veya bileşen uçlarını temsil eder.
Bir şematik diyagramdaki bir bileşenin bağlantı uçları veya pimleri, harfler veya kısaltmalar kullanılarak tanımlanabilir. Örneğin, bir iki kutuplu bağlantı transistörünün (BJT) bağlantı uçları E (emitter), B (taban) ve C (toplayıcı) olarak tanımlanır. Oklar ayrıca şematik sembollerde, bir devrenin etrafındaki veya bir bileşenden geçen dönüşümsel akım akışının yönünü belirtmek için kullanılır veya bileşenlerin değişken veya ayarlanabilir bir değere sahip olduğunu göstermek için grafik sembollerinin bir parçası olarak kullanılır. Örneğin, bir potansiyometre veya reostat.
Elektrik bileşenleri evrensel olarak kabul edilen şematik sembollerle temsil edilse de, aynı elektrikli bileşeni veya cihazı temsil etmek için dünya çapında kullanılan bir dizi varyant ve alternatif sembol vardır. Örneğin, IEC (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu) bir sembol setine sahipken, IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) aynı bileşen için alternatif bir sembol setine sahiptir.
Burada sunulan temel elektrik ve elektronik grafik sembolleri, çeşitli elektrik ve elektronik alanlarda yaygın kullanımları nedeniyle daha genel kabul gören grafik sembollerdir. Aşağıdaki münferit grafik semboller, kısa bir açıklama ve açıklama ile birlikte verilmiştir.
Güç Kaynağı Şematik Sembolleri
Elektriksel Topraklama Şematik Sembolleri
Direnç Şematik Sembolleri
Kondansatör Şematik Sembolleri
İndüktör ve Bobin Şematik Sembolleri
Anahtar ve Kontak Şematik Sembolleri
Yarı İletken Diyot Şematik Sembolleri
Transistör Şematik Sembolleri
Fotocihaz Şematik Sembolleri
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.