Type-C Bağlantı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
USB, “Evrensel Seri Veri Yolu” anlamına gelir. Bildiğimiz gibi gün geçtikçe, mini USB ve mikro USB dahil olmak üzere yarım düzine USB varyasyonu ortaya çıktı. Type-C, USB standardının en son sürümlerindendir.
O zaman gelin yıllardır teknolojiyi en iyi şekilde kullanan Type-C bağlantısı hakkında bilinmesi gereken bilgilere bakalım.
Type-C
Aslında USB konnektörlerine dikkatlice bakarsanız Type-C konnektörünü hemen fark edebilirsiniz. Çünkü eski USB-A’dan farklı olarak oval bir şekle sahiptir. eski yapısına nazaran köşeleri ovalleştirilmiştir. Üstüne üstelik bağlantısını iki taraflı yapabildiğinizden dolayı, konnektörü yanlış takmanız mümkün değildir.
Type-C Konnektörleri, Doğru Kurulumla En Hızlılardandır!
USB-C konnektörleri veri, güç, ses ve hatta video aktarımı için kullanılabilmektedir. Ancak, ne kadar hızlı çalıştığı, onu neye bağladığınıza bağlı olarak değişmektedir.
Farklı aygıtların farklı türde USB bağlantı noktaları vardır. Bunlar genellikle dört türe ayrılır: USB 3.1, USB 3.2, Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4’tür. Cihazınızın kullanım kılavuzunu kontrol ederek veya üretici ile iletişime geçerek hangi tipe sahip olduğunuzu görebilirsiniz.
Varsayılan olarak, USB 3.1 bağlantı noktasına takılı bir USB-C kablosu saniyede 10 gigabayt veri aktarabilir. 3.2 bağlantı noktasına takmak size saniyede 20 gigabayt kazandırır. Thunderbolt 3 bağlantı noktaları, USB-C kablolarının saniyede 40 gigabayt taşımasına olanak tanır. Bu diğer herhangi bir USB konnektöründen çok daha hızlıdır.
USB-C kabloları bunlara ek olarak güç aktarımı için de kullanılmaktadır. Genellikle taşınabilir cihazları, akıllı telefonları, dizüstü bilgisayarları ve hatta güvenlik kameralarını şarj etmek için kullanılırlar.
Standart bir Type-C konnektörü, çoğu USB-A konnektörüyle aynı olan 2,5 watt güç sağlayabilir. Ancak birçok cihaz, Type-C kablosunun 100 watt’a kadar güç iletilmesine izin veren Güç Dağıtımı (PD) protokolü adı verilen bir şey kullanır.
PD kabloları, eski USB standartları için imkansız olan dizüstü bilgisayarları ve diğer yüksek voltajlı cihazları şarj edebilir.
Kısacası: Type-C kabloları, diğer USB kablo türlerini çok geride bırakmaktadır. Gün geçtikçe de daha fazla cihaz Type-C kullanmaya başlayacak.
Hangi Cihazlar Type-C Kullanmaktadır?
Belki de günümüzde kullanım açısından en belirgin cihaz türü bir bilgisayardır. Modern masaüstü ve dizüstü bilgisayarların tümü Type-C bağlantı noktalarını kullanmaktadır. Bu da farklı türde çevre birimleriyle çalışabilecekleri anlamına gelir. Tüm Type-C bağlantı noktalarının eşit üretilmediğini unutmamalıyız. Bazı dizüstü bilgisayarlar yalnızca şarj için Type-C kullanırken, bazı dizüstü bilgisayarlar şarj ve veri için Type-C kullanır. Type-C bilgisayarların çoğu ince olduğundan ve standart bir Ethernet bağlantı noktasına sahip olmadığından, Type-C üzerinden veri aktarımı, bir adaptör aracılığıyla kablolu bir Ethernet ağına bağlanmayı da içerir. Birçok ince dizüstü bilgisayar, VGA ve HDMI gibi eski video arabirimlerinden daha ince olduğundan, şarj ve veriye ek olarak harici ekranlara bağlanmak için de Type-C bağlantı noktaları kullanır. Üst düzey bilgisayarlarda genellikle düz USB bağlantı noktaları yerine Thunderbolt 3 ve 4 bağlantı noktaları bulunur. Thunderbolt 3 ve 4 bağlantı noktalarının USB aygıtlarıyla çalıştığı göz önüne alındığında, onları çok daha çok yönlü hale getirir. Doğru yerleştirme istasyonu veya çoklu bağlantı noktası adaptörleri ile bu işlevlerin tümü tek bir Type-C bağlantı noktasında gerçekleşebilir.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.