Konnektör Nedir?
Konnektör, Türkçe anlamı ise bağlayıcıdır. Konnektör teknolojisi her türlü endüstriyel yapının vazgeçilmez bir kablo, giriş bağlama aracıdır.
Konnektör Nedir?
Konnektör kelimesinin anlamı bağlayıcı dır. Konnektör teknolojisi her çeşit endüstriyel yapının (fabrika, ar-ge, dönüşüm vb.) vazgeçilmezi olduğu gibi, savunma sanayisinde de kullanılır. Konnektörler çoğunlukla zorlu şartlarda tercih edilmektedir. Konnektör (connect); koaksiyel kabloyu bilgisayarlara ve ağ cihazına bağlamak için kullanılır. Güvenlik kameralarının tamamı video sinyalini dışarıya konnektör ile verir. Konnektör kalitesi direk şekilde kameranın görüntü niteliğini belirler. Konnektör çeşitleri ince ve kalın koaksiyel kablolara göre değişir. Bilgisayar ağlarında kullanılmayan diğer koaksiyel kablo (Coaxial cable) çeşitlerinde ise farklı tiplerde konnektörler mevcuttur. AUI (DIX veya DB15) ve N serisi konnektörler kalın koaksiyel (Thick Coax) kablolarda kullanılır.
Konnektörün Çoğunlukla Kullanım Alanları
- Enerji üretiminde kullanılan rüzgar türbinlerinin bağlantılarında.
- Denizlicik piyasasında, gemiler ve özel platformlarda.
- Otomotiv sanayi.
- Yer altı ve yer üstü sondaj çalışmalarında.
- Titreşimin yoğun olduğu demir yolu gibi alanlarda konnektör bağlantıları görülür.
Konnektör Özellikleri
Konnektör türleri genelde plastik yapıdadır. Kullanılan yer fonksiyonlarıne göre firmalarca plastik içi metal kafes biçiminde de imal edilebilmektedir. Modelleri, fiyatları yapılış durumlarına göre değişmektedir.
Konnektör Çeşitleri
Her sektör ve alan için farklı konnektörler vardır;
BNC Konnektör
Bell laboratuvarı bilim adamlarından Bayonet Neil-Concelman tarafından geliştirilen BNC konnektör, adını mucidinin baş harflerinden almıştır. BNC Konnektör CCTV kapalı devre kamera sistemleri uygulamalarında kullanılır. Her kamera için iki tane BNC konnektör kullanılır. BNC konnektör en iyi iletimi sağlar, sağlam olması ve takıldığı yerden çıkmaması en önemli özelliğidir. Nikel ve gümüş kaplı olarak birbirine geçirilen ve çoğaltılan pek çok modeli imal edilmiştir.
BNC Konnektör Çeşitleri
- BNC kablo konnektörü: BNC kablo konnektörü kablonun ucunda yer alır.
- BNC T konnektör: T konnektör ise koaksiyel kabloyu network adaptörüne (PC’ye) bağlamak için kullanılır
- BNC barrel konnektör: Barrel konnektör, iki koaksiyel kablonun birbirine bağlanmasını sağlar
- BNC-TOS çevirici konnektör: BNC başlığından jak ucuna dönüştürmesini sağlar.
RCA Konnektör
RCA konnektör 1940’ların başında Radio Corporation of America isimli Amerikan firması tarafından geliştirilmiştir. RCA ismi bu şirketin isminin baş harflerinin kısaltmasından meydana gelir. RCA (Radio Corporation of America) konnektör birkaç megahertz’ den düşük frekans aralıklarına kadar kullanılacak şekilde koaksiyel kablolar için düzenlenen bir konnektör tipidir. Ses ve video sinyalini taşımak için kullanılır. RCA jak ayrıca fono konnektör ya da CINCH/AV konnektör olarak ta bilinir. Bu konnektör (connect) 1940’lı senelerin başında gramofonların yükselticilere bağlanması için tasarımı yapılmış, 1950’li senelerde ise tüm ses uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır.
RCA konnektörlerinde dikkat edilmesi gerekli olan en büyük özellik erkek konnektörün sinyal taşıyan canlı ucunun, dış kısımda kalan referans ucu temas etmeden dişi kısım ile değmesidir. Çalışan cihazlarda konnektör sökülüp takılırken, kısa süreli yüksek bir sesin çıkmasına, hatta bazı durumlarda cihazın bozulmasına neden olur. Bundan dolayı, cihaz çalışıyorken RCA konnektörü sökülüp takılmamalıdır.
SCA Konnektör
SCA konnektör en çok fiber optik kablo konnektörü olarak kullanılır. SCA konnektör, barrel tipi BNC konnektörlere benzerler. SCA konnektör yeni bir tip olmakla beraber daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. SCA konnektör, kare yüzlü ve montaj etmesi daha kolaydır.
RJ-45 Konnektör
UTP kablolar, RJ45 (RJ-45 Connector) adı verilen konnektörler ile ağ cihazlarına bağlanırlar. 10BASET ağlarında kullanılırlar. RJ (Registered Jack) uygun standartlarda olduğunu belirtmek için kullanılmakta olan koddur. RJ45, Ethernet ağı için kullanılmakta olan konnektör türüdür. Ethernet kablosu ile NIC (Network Interface Card) kartına bağlanılmasını sağlar. Network Interface Card (NIC) bilgisayarların internete bağlanabilmesi için kullanılması mecburi olan kart olarak tanımlanır. NIC, yani Network Interface Card, içerisinde protokol kontrol yazılımı bulundurur. Ayrıca Ethernet kontrolleri için de Media Access Control denilen MAC adresleri ile desteklenmesi gerekiyor.
Kullanım hedeflerine göre konnektörlere olan bağlantı şekilleri değişir. Telefon jakına benzer fakat ebat olarak biraz daha geniştir. RJ-45 konnektörlerin üstünde kablonun sekiz ucunun girebileceği boşluklar vardır. Özel bir penseyle kablo uçları konnektör dişlerine sıkıştırılır. Ethernet kablolarının her bir ucunda bir RJ45 konektörü olduğu için, Ethernet kabloları kimi zaman RJ45 kabloları olarak da adlandırılır.
RJ45 ; RJ, standartlaştırılmış bir ağ arabirimi olduğu için registered jack (kayıtlı giriş) manasına gelir. 45 rakamı yalnızca arayüz standardı sayısını tanımlar. Her RJ45 konnektöründe sekiz pin vardır. Bu da RJ45 kablosunun sekiz ayrı kablo içerdiğini gösterir. Kabloların dördü düz, dördünün ise üzeri çizgilidir.
RS-232 Konnektör
RS232 seri haberleşme, noktadan noktaya veri aktarımı için üretilmiştir. Mikro denetleyici ve PC arasında veri transferi yapılan uygulamalarda yaygın olarak kullanılır. Seri asenkron olarak gönderilen verinin alınması ya da iletilmesini sağlamayı başaran cihazlar arasında haberleşmenin sağlanabilmesi için geliştirilen bir standarttır.
RS-422 konnektör
RS422 veri aktarımı için üretilmiş seri iletişim elemanıdır. Her bir sinyal için 2 kablo kullandığından, gürültüye karşı daha az duyarlıdır. RS-422 hemde TIA / EIA-422 olarak da bilinen RS422, bir Digital sinyal devresinin elektriksel özelliklerini belirten Electronic Industries Alliance tarafından meydana getirilen teknik bir standarttır. Eski RS-232C standardını, çok daha yüksek hız, gürültüye karşı daha iyi bağışıklık ve daha uzun kablo uzunlukları sunan bir standartla değiştirmek amaçlanmıştır.
RS-485 Konnektör
TIA-485 (-A) olarak da bilinen RS485, EIA-485, seri haberleşme sistemlerinde kullanılmak üzere sürücülerin ve alıcıların elektriksel özelliklerini tanımlayan bir standarttır. Elektriksel sinyalleşme dengelidir ve çok noktalı sistemler desteklenir. RS485 daha uzun mesafelerde, gürültülü ortamlarda, daha yüksek hız gerektiren yerlerde, daha çok alıcı vericinin gerekli olduğu yerler de kullanılmak üzere geliştirilmiş bir seri iletişim aracıdır.
Sonlandırıcı
Kablonun sonuna takılan sonlandırıcılar, içinde 50 ohm’luk direnç bulunan BNC tip konnektörlerdir. Bu konnektörler olmazsa ağ çalışmaz. Koaksiyel kablo ile oluşturulan ağ topolojilerinde, her bir segmentin başlangıç ve bitimi bir direnç ile sonlandırılmalıdır. Sonlandırma direncinin değeri, kablo empedansına karşılık gelmelidir.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.