3D Yazıcı: Baskı Ortasında Filament Değişimi
Baskı ortasında, filamentin biteceğini farkettiğinizde teleşa kapılmadan baskıyı dururup filament değişimi işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Filament değişimi için izleyebileceğiniz bir kaç farklı alternatif var, eğer yazıcınız baskı ortasında filament değişimine uygunsa doğrudan yazıcı ekranınızdan bu işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca OctoPrint uygulamasının kurulumunu yaptıysanız doğrudan OctoPrint üzerinden değişimi gerçekleştirebilirsiniz fakat bu işlem için bir kaç değişime ihtiyacımız var.
Baskı ortasında filament değişimini, farklı renklerle baskı yapmak için ya da biten filamentin yerini doldurmak için yapıyor olabilirsiniz, buradaki tüm yollar iki olay içinde mümkündür.
Yazıcı Ekranı ile Manuel Değişim
Filamenti manuel olarak değiştirmek, yapımı en kolay yöntemdir. Ancak, asıl değiştirme talimatlarına geçmeden önce, yapmak isteyebileceğiniz birkaç hazırlık var.
Kullanışlı bulabileceğiniz ilk şey, geçerli katmanı yazıcınızın ekranında görüntüleyecek bir G kodu komut dosyası kullanmaktır. Bu, filament anahtarına hazır olup olmadığını görmek için yazıcınızı izlemeyi kolaylaştıracaktır. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Cura’yı açın ve “Uzantılar” ı tıklayın.
- Açılır menüden “İşleme Sonrası/Post Processing” öğesini seçin.
- “G-Kodunu Değiştir”e tıklayın, bir kutu açılacaktır.
- “Komut dosyası ekle”yi seçin.
- “Dosya Adını ve Katmanı LCD’de Görüntüle” seçeneğini seçin.
- “İlk Katman Numarası”nın 0 olarak ayarlandığından emin olun.
İkinci hazırlık, filamentlerin ne zaman değiştirileceğini bilmektir; bu adım daha sonra yardımcı olacaktır. Geçiş yapmak istediğiniz katman numarasını belirlemek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Cura’yı açın ve dilimleyici ayarlarınızı veya profilinizi seçin.
- Modeli dilimleyin ve “Önizleme”ye tıklayın ve “Görünüm Tipi” seçeneği için “Katman Görünümü”nü etkinleştirin.
- Filamentleri değiştirmek istediğiniz katmanı bulmak için sağ taraftaki katman kaydırıcısını kullanın ve hareket ettirin.
- Katman numarasını tanımlayın (ve bir yere yazın)!
Değişimi Yapmak
Yazıcınız katman numaralarını görüntülediğinde ve tam olarak ne zaman değişmesi gerektiğini bildiğinizde, baskıya başlamanın zamanı geldi. İşlem zamana duyarlı olduğundan, adımları uygulamadan önce bir veya iki kez okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Dikkat edilmesi gereken özellikle önemli bir nokta, farklı malzeme türleri arasında geçiş yapıyorsanız nozzle sıcaklığının nasıl ayarlanması gerektiğidir: Esasen, filamentleri her değiştirdiğinizde, noozle sıcaklığının iki malzemeden daha yükseğe ayarlandığından emin olmalısınız. ilkini ikinciyle temizlerken. Aşağıdaki adımlar buna uygundur.
Baskınıza başladıktan sonra, filament geçişini yapmak istediğiniz katmana yaklaştığında hazır olmak için ilerlemesini izleyin. Doğru katman numarası görüntülendiğinde şu adımları izleyin:
3D Yazıcınızın ekranında baskıyı duraklatın.
Yazıcı kafanız duraklatılmış konumuna ulaştığında, yatak ve nozzle sıcaklığını hemen kullandığınız değerlere yeniden ısıtmak üzere ayarlayın (veya daha yüksek bir yazdırma sıcaklığına sahip bir malzemeye geçiyorsanız nozzle sıcaklığını artırın). Isıtılmış nozul, bir sonraki adımda filamenti çıkarmanıza izin verecek ve ısıtılmış yatak, baskının baskı plakasına yapışmasını kaybetmemesini sağlayacaktır.
Filamenti ekstrüderden dikkatlice çıkarın ve yeni filamenti yükleyin. Filamenti PTFE tüpünden ve sıcak uçtan yavaşça itin.
Filamenti iterken direnç hissettiğinizde, nozzle’a bakın. Nozuldan yeni filamentin çıktığını görene kadar filamanı hafifçe itmeye devam edin.
Nozulunuzun az önce ürettiği temizlenmiş filament telini tercihen cımbız kullanarak dikkatlice çıkarın. (Aksi takdirde, kalan bir iplik mevcut baskınızla çarpışabilir ve ona yapışabilir.)
Halihazırda değilse, nozzle sıcaklığını yeni filament için uygun olacak şekilde ayarlayın ve ardından baskıya devam edin. Herhangi bir filament değişikliğinden sonraki ilk katman için, yeni katmanın aşağıdakine düzgün şekilde yapışması için nozzle sıcaklığınıza fazladan 5 °C eklemek isteyebilirsiniz.
Değişimin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için bir sonraki katmanı mevcut baskının üzerine ekstrüde ederken izleyin. Bir katman kayması görürseniz (mevcut baskının olduğu yerden püskürtme baskı ofseti), baskıyı iptal etmeniz ve yeniden başlatmanız gerekir.
Yazıcı Ekranı ile G-Code Yardımı ile Değişim Yapmak
Herhangi bir Ender 3 modelinde orta baskı filament değişimi için ikinci yöntem, bir G kodu asistanı kullanmaktır. Bunu Cura’da yapmanın iki ana yolu vardır, ancak biz “Filament Değişimi” G kodu modifikasyonuna odaklanacağız. Diğer bir yol ise, bununla ilgili her şeyi bu yazımızdan inceleyebileceğiniz “Yüksekte Duraklat” komutunu kullanmaktır.
Başlamak için dilimleyicinize “Filament Değiştirme” G-kodu komutunu eklemeniz gerekir. Aşağıdaki talimatlar Cura içindir, ancak diğer dilimleyicilerde (PrusaSlicer, Simplify3D, vb.) biraz benzer olmalıdır:
- Cura’yı açın ve “Uzantılar” ı tıklayın.
- Açılır menüden “İşleme Sonrası” öğesini seçin.
- “G-Kodunu Değiştir”e tıklayın, bir kutu açılacaktır.
- “Komut dosyası ekle”yi seçin.
- “Filament Değiştir” seçeneğini seçin.
Buradan, açılır ekrandaki ayarlar kutusundaki filament anahtarı G-kodu sırasının ayarlarını değiştirebilirsiniz. Filamentinizi değiştirmek istediğiniz katman için “Katman” ayarını değiştirdiğinizden emin olun. Tek bir baskıda birden fazla filament değişimi yapmak istiyorsanız, aynı işlemi takip ederek birden fazla filament değiştirme komutu ekleyebilirsiniz. Filamentleri değiştirmek istediğiniz katmanı bulmak için “Manuel” yöntemindeki talimatlara bakın.
Yukarıdaki komut dosyası, çalışmak için M600 komutunu kullanır, ancak bu komut yazıcınızın bellenimi tarafından kaydedilmemiş olabilir. Deneyimlerimize göre, M600 komutu Ender 3’ün orijinal Creality (Marlin tabanlı) üretici yazılımı tarafından başarıyla kaydedildi – gerçekten de Creality’nin GitHub for Ender 3 üretici yazılımına göre M600 komutu programlandı. Ancak, Ender 3’ün daha eski bir 3D yazıcıya sahipseniz, bu özellik bellenimde etkinleştirilmemiş olabilir.
Bu komutun yazıcınızda çalışması için ürün yazılımınızı değiştirmek istiyorsanız, Marlin 1 veya Marlin 2’yi indirin ve Arduino IDE veya Microsoft VSCode gibi bir düzenleyici açın. Orada, “Configuration_adv.h” dosyasına gidin ve #define ADVANCED_PAUSE_FEATURE’ın önündeki “//”yi silin. Yeni üretici yazılımınızı yazıcınıza yükledikten sonra cihazınızda M600 komutunu kullanabilmelisiniz.
Ürün yazılımınızda M600 komutunun programlanıp programlanmadığını kontrol etmek istiyorsanız, yapılandırma dosyalarını açın ve “M600” için (Ctrl+F) arayın. Hiçbir şey görünmezse, üretici yazılımı komutu tanımaz.
Filament değiştirme komut dosyası, filamentlerinizi manuel olarak değiştirmenize kıyasla size daha fazla hareket alanı ve zaman kazandıracak yardımcı bir yardımcıdır. Her şey plana göre giderse, yazıcınız belirtilen katman yüksekliğinde duraklar, filamenti mümkün olduğu kadar çıkarmak için geri çeker ve yazıcı kafasını varsayılan olarak (X0, Y0) belirli bir konuma taşır.
Bu noktada nozul ısınmayı durduracak, ancak yatak yapışmasını sağlamak için yatak sıcaklığını koruyacaktır. Filamenti değiştirmeye hazır olduğunuzda, yazıcının kontrol düğmesine tıklayabilirsiniz; sıcak uç, baskı sıcaklığınıza geri dönecektir.
Bundan sonra, adımlar manuel yöntemle aynıdır. Tek yapmanız gereken yeni filamenti ekstrüdere sokmak ve kontrol düğmesine tekrar tıklamak, yazıcı filamenti çıkarmaya başlayacaktır. Büyük olasılıkla, yeni filament henüz sıcak uca ulaşmayacağından, nozul ilk seferde tahliye etmeyecektir, bu nedenle düğmeyi tekrar tıklayın ve yazıcı başka bir ekstrüzyon döngüsü çalıştıracaktır. Ardından, hazır olduğunuzda baskıya devam edebilirsiniz!
Filamentleri değiştirmek için bu yöntem neredeyse hiç manuel çalışma gerektirmese de, hiçbir şeyi hareket ettirmemeyi hatırlamak önemlidir. Yazıcınızın baskı yatağı veya baskı kafası gibi hareketli parçaları, baskınız devam ederken yükseklik veya katman kaymasına neden olur (ürün yazılımı yanlışlıkla yaptığınız herhangi bir göreceli konum değişikliğini kaydetmeyecektir).
Ayrıca, manuel yöntemde olduğu gibi, malzemeleri (PETG’den PLA’ya) değiştiriyorsanız, meme sıcaklığını yeni malzemenizin gerektirdiği sıcaklığa değiştirdiğinizden emin olun. Ayrıca, yeterli katman yapışmasını sağlamak için yeni malzemenin ilk katmanı sırasında fazladan 5 °C eklemek isteyebilirsiniz.
OctoPrint ile Manuel Değişim
Normal şartlarda, OctoPrint’te duraklat butonuna basınca; 3D yazdırma durdurulur ve baskı kafası durdurulan son konumda sabit kalır, bu da basılan modele zarar verir ve tüm baskıyı iptal etmeye sebep olur. Bu yüzden filamenti değiştirmek istiyorsanız, yazıcı kafasını daha iyi bir konuma getirmeniz gerekir. Standart ayarlarda, baskıya başarıyla devam etme şansınız yoktur çünkü yazdırma kafası otomatik olarak son konuma dönmez.
Başarılı bir şekilde yazdırmaya devam edebilmek için, Duraklat düğmesine tıklandıktan hemen sonra ve Devam et düğmesine tıklandıktan sonra yazdırmaya devam etmeden önce yazıcının hemen çalıştıracağı bazı komutlar girmelisiniz.
Octoprint ayarlarına (anahtar simgesi) -> GCODE Komut Dosyalarına gidin. “Yazdırma işi duraklatıldıktan sonra/After print job is paused” alanına aşağıdaki kodu girin:
{% if pause_position.x is not none %}
; relative XYZE
G91
M83
; retract filament of 0.8 mm up, move Z slightly upwards and
G1 Z+5 E-0.8 F4500
; absolute XYZE
M82
G90
; move to a safe rest position, adjust as necessary
G1 X0 Y0
{% endif %}
Ve “Baskı işi devam ettirilmeden önce/Before print job is resumed” giriş alanına bu kodu girin:
{% if pause_position.x is not none %}
; relative extruder
M83
; prime nozzle
G1 E-0.8 F4500
G1 E0.8 F4500
G1 E0.8 F4500
; absolute E
M82
; absolute XYZ
G90
; reset E
G92 E{{ pause_position.e }}
; WARNING!!! - use M83 or M82(exruder absolute mode) according what your slicer generates
M83 ; extruder relative mode
; move back to pause position XYZ
G1 X{{ pause_position.x }} Y{{ pause_position.y }} Z{{ pause_position.z }} F4500
; reset to feed rate before pause if available
{% if pause_position.f is not none %}G1 F{{ pause_position.f }}{% endif %}
{% endif %}
Yukarıdaki kodlar, OctoPrint dokümantasyon sayfasında verilen kodların değiştirilmiş halidir. Sayfayı bulmak için OctoPrint belgelerine göz atabilirsiniz. Ayrıca bazı kullanıcılarda M82 kodu tam olarak çalışmamakta böyle bir sorunla karşılaşırsanız M82 olan tüm kısımları M83 olarak değiştirmeniz sorununuzu çözecektir.
GCODE hakkında daha fazla bilgi almak için bu içeriğimize bakabilirsiniz.
Yaygın Sorunlar
Filamentinizi baskı ortasında değiştirmenin sonucu harika olsa da, dikkatli olmazsanız karşılaşabileceğiniz bazı sorunlar vardır:
Katman kayması: Bu belki de en yaygın sorundur ve baskı yatağı veya baskı kafası X veya Y eksenleri boyunca hareket ettirildiğinde ortaya çıkar. Bu, yazıcı yazdırırken herhangi bir zamanda olabilir, ancak filament değişiklikleri için, filamenti çıkarırken veya takarken yazıcı kafasını yanlışlıkla çarpma riski vardır. Baskı devam ettiğinde, baskı kafasının konumunu değiştirdiğiniz için parça orijinal konumundan biraz farklı yazdırmaya başlayacaktır. Ne yazık ki, yeniden başlamaktan başka gerçek bir düzeltme yok. Katmanların kaymasını önlemek için filamentinizi değiştirirken yazıcınıza karşı nazik olun, hareket ettirmeyin ve gerekmedikçe hiçbir şeye dokunmayın!
Yükseklik değişiklikleri: Bu sorun katman kaymasına benzer ancak X ve Y eksenlerinden ziyade Z ekseniyle ilgilidir. Orijinal baskının üzerinde çok yüksek veya çok düşük baskının devam etmesini içerir. Bu, X gantrisini istemeden indirirseniz veya baskı yatağına ciddi baskı uygularsanız olabilir. Z ekseni değişiklikleriyle karşılaştığınızda, baskı yatağınızdaki düğmeleri ayarlayabilir veya baskı ortasında Z ofsetini ayarlayabilirsiniz; ancak soldurma yüksekliğiniz geçerli yazdırma noktasından daha düşük ayarlanmışsa bu çalışmayabilir. Baskınızı kurtarabilecek olsanız da, daha sonra yatağı yeniden düzleştirmeyi unutmayın!
Tablaya yapışmama: Yatağınız ısıtılmış sıcaklığını koruyamıyorsa, filamentleri değiştirirken baskınız soğuk yatakta çarpabilir. Özellikle bir cam yatak kullanıyorsanız, gevşeyebilir veya tamamen ayrılabilir. Bunun olmasını önlemek için filamentinizi değiştirirken hızlı davranın ve yatak yapışmasını korumak için yatağınızı tutarlı bir sıcaklığa kadar ısıtın.
Zayıf katman yapışması: Bir filamentten diğerine tabakalar birbirine iyi yapışmadığında zayıf tabaka yapışması meydana gelebilir. Yalnızca renkleri değil, malzemeleri de değiştiriyorsanız, kötü yapışma riski daha da artar. Bu sorun oluştuğunda düzeltilmesi zordur, ancak filament değişimi sırasında nozzle sıcaklığınızı artırmak yardımcı olacaktır (5 °C’lik bir artışla başlayın). Malzemeleri daha yüksek sıcaklık gerektiren bir filamentle değiştiriyorsanız, yeni nozzle sıcaklığının yeterince yüksek olduğundan emin olun (bazı malzemeler için bir muhafaza da yardımcı olabilir). Ayrıca Z ekseni yüksekliğinizin aynı olduğundan emin olun, çünkü orijinal baskının çok yüksek olması aynı zamanda zayıf katman yapışmasına neden olabilir.
Duraklatılan yerde çarpma: Filamentinizi değiştirmeden önce baskınızı duraklattığınızda, nozuldan fazladan filament çıkarak baskınızda bir çıkıntı bırakabilir. Yazıcınız devam ettiğinde çıkıntının üzerine yazdıracaktır, ancak bu, baskınızın yüzey kalitesine zarar verebilir. Bunu önlemek için, baskı durur durmaz filamentinizi elinizle hızla geri çekin ve devam etmeden önce nozzle’da malzeme kalmadığından emin olun. Değişim için G kodu yardımcısını kullanıyorsanız, “İlk Geri Çekme” ayarını 30 mm’den 50 mm’ye yükseltin.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.