OctoPrint Nedir? Raspberry PI’a Nasıl Kurulur?

OctoPrint, 3D baskılarınız üzerinde size daha fazla kontrol sağlar. Bu adım adım kurulum kılavuzuyla bir Raspberry Pi’a ya da diğer tek kart bilgisayarlara OctoPrint’i nasıl kuracağınızı öğrenin!

Bu yazımızda doğrudan Raspberry Pi kartına OctoPrint imajını kuracağız, bir sonraki OctoPrint kurulumu yazımızda: farklı bir imaja(dağıtıma) sahip kartlara OctoPrint yazılımı sonradan kuracağız.

Nasıl kurulacağına geçmeden önce, OctoPrint tam olarak nedir? Bu soruyu yanıtlamak için, OctoPrint’in yapmanıza izin verdiği şeylerin bir listesine göz atalım:

  • G kodu dosyalarını bir bilgisayardan bir 3D yazıcıya kablosuz olarak yükleyin
  • Bir 3D yazıcıyı manuel olarak kontrol etme imkanı verir (X-, Y- ve Z-eksenlerini hareket ettirmenin yanı sıra ekstrüzyona zorlama)
  • Baskı sıcaklığını izleme ve baskı ayarlarını değiştirme
  • Bir tarayıcıda görüntülemek için bir web kamerası kurma ve Telegram aracılığı ile uzaktan baskı takip etme
  • CuraEngine kullanarak modelleri dilimleme
  • Çok sayıda eklentiyle işlemi özelleştirme (ve hatta bunları kendiniz de yazabilirsiniz!)

Birçok 3D yazıcı için yazdırılacak dosyalar bir SD yuvası veya bir USB bağlantı noktası aracılığıyla yüklenir. Bu, örneğin, bilgisayarınıza bir SD kart takmanız, G kodunu üzerine yüklemeniz ve her bir şey yazdırmak istediğinizde 3D yazıcıya yerleştirmeniz gerektiği anlamına gelir. Ve SD yuvası olmayan bir yazıcı, yazdırma işlemi boyunca bir bilgisayarın bağlı olmasını gerektirir.

OctoPrint ile böyle bir rahatsızlık yoktur. İşlemi kablosuz ve kolay kontrol etmek için hemen hemen her 3D yazıcıyla çalışır. Kesinlikle bir zorunluluk olmasa da, binlerce hobi sahibi hayatlarını kolaylaştırmak için OctoPrint’i kullanmayı seviyor.

Plugin Manager arabirimi aracılığıyla kullanıma sunulan çeşitli eklentiler, özel zaman atlamalı oluşturma, akıllı telefon aracılığıyla harici izleme/kontrol ve hatta uzaktan izleme için Telegram entegrasyonu dahil olmak üzere daha fazla işlevsellik sağlar.

Neye İhtiyacımız Var?

OctoPrint’i kullanmaya başlamak için şunlara ihtiyacınız olacak:

  • Raspberry Pi ya da her hangi bir Tek Kart Bilgisayar: OctoPrint, Raspberry Pi 3B, 3B+ veya 4B modellerini tavsiye eder. Raspberry Pi sürüm 1 ve 2, OctoPrint ile uyumludur ancak resmi olarak desteklenmez ve Pi Zero “açıkça önerilmez”. Desteklenmeyen kartların performans sorunlarına yatkın olduğunu ve 3D yazdırma sürecini olumsuz etkilediğini unutmayın, bu nedenle bunları kendi sorumluluğunuzda kullanın. Bu eğitici, yalnızca önerilen kartlarda kurulumu kapsayacaktır.
  • Pi için güç adaptörü: Bu öğe genellikle gözden kaçar, ancak karta yeterli elektrik gücünün sağlandığından emin olmak aslında çok önemlidir. OctoPrint web sitesine göre, tüm modeller 5.1 V besleme gerektirir, ancak güç kaynağı bağlantısı modele göre değişir (3B/3B+ için Micro-USB ve 4B için USB Type-C). Elektrik akımı ayrıca kart modeline de bağlıdır (3B/3B+ için 2,5 A ve 4B için 3,0 A) ve yazdırma sırasında düşük voltaj da performans sorunlarına neden olabilir.
  • Mikro veya tam boyutlu SD kart: Bilgisayarınız yalnızca tam boyutlu SD kartlar alıyorsa, Pi’nize uyan her şeye (muhtemelen bir microSD) ve bir SD adaptörüne ihtiyacınız olacaktır. OctoPrint aracılığıyla çok sayıda baskıyı sıraya almayı planlamıyorsanız, 8 GB’lık bir kart yeterli olacaktır. Düzenli olarak hızlandırılmış çekim yapmayı planlayan kullanıcılar için 16 GB veya 32 GB kart daha uygun olabilir.
  • USB kablosu: Bu, Raspberry Pi’yi 3D yazıcıya bağlamak içindir. 3D yazıcınızın hangi bağlantıya sahip olduğunu unutmayın – USB Type-A, Type-B, Mini veya Micro. Pi ucu USB Type-A’dır.

Doğal olarak, bir 3D yazıcıya da ihtiyacınız olacak.

OctoPi İmajını Karta Yükleme

OctoPrint Nedir? Raspberry PI'a Nasıl Kurulur? octoprint,raspberry pi
Raspberry Pi Imager, OctoPrint’in görüntüsünü SD karta indirir ve yükler

OctoPrint’i çalıştırmanın en basit yolu, Raspberry Pi’nizi OctoPi görüntüsü ile başlatmaktır. Oraya ulaşmak için SD kartınızı flaş edecek bir araca ihtiyacınız olacak. Bunun için Windows, MacOS ve Linux için mevcut olan Raspberry Pi Imager‘ı kullanmanızı öneririz.

Takip edilecek adımlar:

  1. Raspberry Pi Imager’ı Raspberry Pi Foundation‘dan indirin ve kurun.
  2. SD kartınızı bilgisayarınıza takın veya bir adaptör kullanarak bağlayın. SD kartı önceden biçimlendirmeye gerek yoktur.
  3. Raspberry Pi Imager’ı açın ve “İşletim Sistemleri” altında “İşletim Sistemi Seç” seçeneğine tıklayın.
  4. Ardından “Diğer özel amaçlı işletim sistemi > OctoPi” seçeneğine gidin.
  5. Ana pencereye geri dönün, “Depolama Seç”e tıklayın ve SD kartı seçin.
  6. “Yaz”a tıklayın ve Raspberry Pi Imager OctoPrint görüntüsünü indirip kuracaktır.

Kurulduktan sonra, yazılım hızlı bir doğrulama yapacak ve kullanıma başlamak için hazır olacaktır.

OctoPrint Nedir? Raspberry PI'a Nasıl Kurulur? octoprint,raspberry pi

Alternatif olarak, Windows ve MacOS için ücretsiz bir araç olan Etcher’ı kullanabilirsiniz. İşte adımlar:

  1. OctoPi’nin en son sürümünü GitHub deposundan indirin
  2. İndirilen imajı açın. “.img” ile biten bir imaj dosyanız olmalıdır.
  3. SD kartınızı bilgisayarınıza takın. Bir kez daha, kartı önceden biçimlendirmeye gerek yoktur.
  4. Etcher’ı açın, SD kartınızı seçin, OctoPi görüntüsünü seçin ve “Flash”a tıklayın.

Wi-Fi Kurulumu

OctoPi görüntüsü SD kartınıza yüklendiğine göre, Pi’nizin gerçekten internete bağlanabilmesi için Wi-Fi ağınızın adını ve şifresini girmeniz gerekecek.

OctoPrint Nedir? Raspberry PI'a Nasıl Kurulur? octoprint,raspberry pi
Kendi ülkenizin yorumunu kaldırdığınızdan emin olun, Türkiye için DE(Germany) yorumunu kaldırabilirsiniz
  1. Raspberry Pi Imager veya Etcher, SD kartınızı yanıp sönmeyi bitirdiğinde çıkardıysa, bilgisayarınıza yeniden taktığınızdan emin olun.
  2. SD kartınızın dizinini açın (genellikle “boot” olarak adlandırılır). Harici sürücülerin genellikle göründüğü yere yerleştirilmelidir.
  3. Burada bir sürü karmakarışık dosya var, ama gözünüz korkmasın. “octopi-wpa-supplicant.txt” dosyasını arıyoruz.
  4. Windows kullanıcıları için dosyayı Not Defteri’nde açın. MacOS kullanıcıları için dosyayı TextEdit’te açın. (“Tercihler” altında, “Düz Metin Formatı”nı seçin ve “Akıllı Alıntılar”ın işaretini kaldırın.) Alternatif olarak, dosyayı Atom veya VSCode gibi metin düzenleyicilerde açabilirsiniz.

Wi-Fi ayrıntılarınızı ve ülke kodunuzu nasıl düzenleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  1. Çoğu Wi-Fi ağı WPA/WPA2 güvenliğine sahiptir. İlk ağ bloğunda, yukarıdaki resimde gösterildiği gibi ilk ‘#’ dört satırdan kaldırın.
  2. Wi-Fi ağının adını “ssid” satırına ve şifreyi “psk” satırına tırnak işaretleri içinde kalacak şekilde yazın.
  3. OctoPrint’in birden fazla ağa bağlanmasına izin vermek istiyorsanız (örn. ev Wi-Fi’si ve telefon erişim noktası), ağ bloğunu (dört satır) kopyalayıp yapıştırmanız ve ek ağlar için ayrıntıları doldurmanız yeterlidir.
  4. Alt kısma yakın bir yerde ülke kodunuzu girin. Birleşik Krallık’taysanız, bu zaten sizin için yapılmıştır. Değilse, Birleşik Krallık’ın önüne bir “#” girmeniz ve bulunduğunuz ülkenin önündeki “#” işaretini kaldırmanız gerekir.
  5. Blokların, özellikle “#” konumları eşleştiğinde, yukarıdaki resimle eşleştiğinden emin olun.
  6. Dosyayı kaydedin ve SD kartı bilgisayarınızdan çıkarın.

Güvenli İletişim

Her Raspberry Pi kartı, SSH erişimi için varsayılan bir kullanıcı adı ve şifre ile birlikte gelir. Bu nedenle, başkalarının OctoPrint’inize bağlanmasını ve 3D yazıcınızı kontrol etmesini önlemek için şifreyi değiştirmeniz şiddetle tavsiye edilir.

İlk olarak Pi’yi çalıştıralım ve SSH ile ona bağlanalım.

  1. SD kartınızı Pi’nin yuvasına takın. Bir Wi-Fi adaptörü gerekiyorsa, Pi üzerindeki bir USB bağlantı noktasına bağlı olduğundan emin olun.
  2. Güç kablosunu takarak Pi’yi çalıştırın.
  3. CMD’yi (Windows) veya Terminal’i (macOS) açın ve ssh [email protected]’ı çalıştırın (veya “octopi.local”ı, yönlendiriciniz tarafından Raspberry Pi’ye atanan IP adresiyle değiştirin).
  4. “Bağlanmaya devam etmek istediğinizden emin misiniz (evet/hayır)?” evet yazın ve Enter’a basın.
  5. Pi için varsayılan şifreyi yazın: raspberry. Enter’a basın.

Ayrıca kullanışlı linux konsol komutları içeriğimize buradan bakabilirsiniz.

Şimdi Pi’ye giriş yapmış olmalısınız. Varsayılan parolayı değiştirmek için aşağıdakileri yapın:

  1. sudo raspi-config’i çalıştırın. Varsayılan şifreyi bir kez daha istemelidir.
  2. İlk seçenek “Kullanıcı Şifresini Değiştir” olmalıdır. Enter’a basın.
  3. Yeni şifreyi iki kez girin.

Bu kadar! Artık OctoPrint kurulumunuz korunmaktadır. Pi’ye SSH üzerinden her erişmek istediğinizde bu yeni şifreyi kullanın.

Pi’yi Yazıcınıza Bağlama

Tüm parçaları bir araya getirmenin zamanı geldi. Bu adımda Raspberry Pi’yi 3D yazıcınıza bağlayacağız:

  1. Güç kablosunu çıkararak Pi’yi güçten çekin.
  2. Pi’yi 3D yazıcınıza bağlamak için bir USB kablosu kullanın.
  3. Pi’yi ve 3D yazıcınızı çalıştırın.

Arayüzü Ayarlama

Pi başlatıldıktan sonra, yerel ağınız üzerinden OctoPrint’e erişebilmelisiniz.

OctoPrint Nedir? Raspberry PI'a Nasıl Kurulur? octoprint,raspberry pi
  1. Herhangi bir tarayıcıda “http://octopi.local” (veya yönlendiriciniz tarafından Pi’ye atanan IP adresini) yazın. Bilgisayarınızın Pi ile aynı ağa bağlı olduğundan emin olun.
  2. OctoPrint arayüzünü ve bir kurulum sihirbazı açılır penceresini görmelisiniz. Devam edin ve OctoPrint için bir kullanıcı adı ve şifre ayarladığınızdan emin olun. Bunun Raspberry Pi’niz için ayarladığınız kullanıcı adı ve şifre ile aynı olmadığını unutmayın.
  3. Soldaki Bağlantı panelini açarak yazıcınıza bağlanın. Seçenekler “OTOMATİK” olarak ayarlandığında “Bağlan” a basın. Bu işe yaramazsa, seri bağlantı noktasını ve baud hızını çalışana kadar manuel olarak ayarlamayı deneyin.
  4. Tebrikler! OctoPrint’i başarıyla kurdunuz. OctoPrint aracılığıyla ilk baskınızı yapmak için sol alttaki “Yükle” düğmesine tıklayın ve önceden dilimlenmiş bir G kodu dosyasını seçin. İçe aktarıldığında, tüm dosyalar “Dosyalar” panelinde bir listede bulunacaktır. Yazdırmaya başlamak için küçük yazıcı simgesine tıklayın.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.