Pi-Hole Nedir? Nasıl Kurulur?
Pi-hole, ağınızdaki reklamları ve izleyicileri engelleyen bir DNS tabanlı içerik filtreleme sistemidir. Aşağıda, Pi-hole’un ne olduğunu, neden kullanılması gerektiğini ve kurulum adımlarını içeren detaylı içeriğe ulaşabilirsiniz.
Pi-hole, ev veya ofis ağınızdaki cihazların internet trafiğini filtreleyerek reklamları ve istenmeyen içerikleri engelleyen bir DNS (Domain Name System) sunucusudur. Bu, kullanıcıların daha hızlı ve daha güvenli bir internet deneyimi yaşamasına yardımcı olur.
Pi-hole sistemini doğrudan bir docker konteyneri üzerine mevcut bilgisayarınızda kurabilirsiniz, fakat bu bilgisayarı sürekli açık tutmuyorsunuz, tek kart bilgisayara kurulum yapmanız daha uygun olacaktır.

Neden Kullanmalıyım?
- Reklam Engelleme: İnternetteki reklamlardan kurtulun, böylece daha temiz bir web deneyimi yaşayın.
- İzleyici Engelleme: Gizliliğinizi artırmak için izleyicileri engelleyin.
- Performans Artışı: Reklamların yüklenmesi gerekmeyeceğinden sayfalar daha hızlı açılır.
- Merkezi Yönetim: Tüm ağınızdaki cihazları tek bir noktadan yönetin.
Gerekenler
- Tek Kart Bilgisayar(Raspberry PI, Orange Pi vb.)
- Tek Kart Bilgisayar için linux dağıtımı
- SD Kart (Min 8GB)
- İnternet Bağlantısı
- Docker Kurulu Bir Bilgisayar(opsiyonel)
Kurulumu (Tek Kart Bilgisayar)
Tek kart bilgisayarınıza 22 SSH portu üzerinden bağlanın;
ssh [email protected]
Buradaki kullanıcı adı ve ip adresi sizin kurulumunuzda değişebilir, bu kısma dikkat ederek bağlantıları sağlamanız gerekmektedir.

SSH bağlantısını sağladıktan sonra sonraki adıma geçebilirsiniz.
Tek kart bilgisayarınızı açın ve işletim sistemini kurun. Armbian’ı tercih edebilirsiniz. Ardından internete bağlanın ve güncellemeleri kontrol edin:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
Yukarıdaki betikler ile sistemdeki bileşenleri son sürüme yükseltirsiniz. Bu sayede olası hataların ve performans düşülerinin önüne geçebilirsiniz.
Statik IP Ataması
Ağdaki diğer cihazlar DNS üzerinden filtreleme yapacağı için kurulacak olan tek kart bilgisayarın mutlaka DHCP üzerinden IP adresi sabitlenmeli ya da doğrudan kart üzerinden statik IP ayarları yapılması gerekmektedir. Eğer modeminiz DHCP rezervasyonuna izin veriyorsa, bu adımı atlayıp doğrudan modem üzerinden Pi-Hole ip adresinin sabitleyebilirsiniz.
Kurulacak olan kartta aşağıdaki betiği çalıştırın;
sudo nano -w /etc/dhcpcd.conf
Daha sonra ‘Example Static IP configuration’ adlı bölümü bulana kadar aşağı kaydırın:

Ardından doğrudan örnek kısmıdaki # yorum belirtecini kaldırabilir ya da doğrudan aşağıdaki bloğu belgeye ekleyebilirsiniz;
# Example static IP configuration:
interface eth0
static ip_address=192.168.1.10/24
# static ip6_address=fd51:42f8:caae:d92e::ff/64
static routers=192.168.1.1
static domain_name_servers=8.8.8.8 1.1.1.1
Bu kısımda internet erişimini eth0 arayüzü üzerinden yaptığınız varsayılmıştır, eğer Wi-Fi üzerinden erişimi yapıyorsanız bu kısmı arayüz adına göre değiştirebilirsiniz, genelde wlan0 gibi isimlerde gelir. Fakat sağlıklı bir filtreleme ve gecikmesiz sonuçlar için ethernet kablosu üzerinde kalmanız önerilir.
Sabit IP olarak 192.168.1.10 verilmiştir, ağınızda bu ip adresinde farklı bir cihaz varsa çakışma yaşanabilir, bu adresi kendi ağınıza uygun olarak seçmeniz gerekmektedir.
Yeni bağlantı ayarlarını ayarlardıktan sonra sistemi tekrar başlatın;
sudo reboot
Pi-Hole Kurulumu
Pi-hole’unuzun ağını statik bir IP adresine ayarlayıp yeniden başlattıktan sonra (veya bir DHCP rezervasyonu yaptıysanız), Pi-hole’u yükleme zamanı geldi.
Yüklemek için şu komutu çalıştırın:
curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash
Bu kurulum sihirbazını başlatacaktır. Aşağıdaki ekran göründüğünde ENTER (OK) tuşuna basın.

Ardından kurulum sizi üst adımlarda yaptığımız Statik IP kontrolü için tekrar uyarmaktadır;

Bu ekranda, gösterilen IP adresinin Pi-hole için kullanmak istediğiniz IP adresi olduğundan emin olun ve ardından ENTER tuşuna basın (Set static IP using current values).
Bir sonraki ekran ağ hakkında başka bir uyarıdır – GERÇEKTEN statik bir IP adresine sahip olmanızı kurulum istiyor.

Şimdi bir upstream DNS sağlayıcısı seçeceğiz. Bu, Pi-hole’un DNS aramaları yapmak için kullanacağı DNS sunucusudur (ilk aramalar – sonra önbelleğe alınırlar). Unbound’u kuracağımız için, İnternet’teki birincil kök etki alanı sunucularına kendi DNS aramalarımızı yapacağız, bu yüzden şimdilik bunlardan herhangi birini seçmek sorun değil – bu eğitim için Cloudflare’i (1.1.1.1) kullanacağız.

DNS Sunucusu Seçimi – İnternet’in birincil kök etki alanı sunucularına kendi aramalarınızı yapmak için Unbound’u kullanmak ZORUNDA değilsiniz – bu eğitimin o kısmını kesinlikle atlayabilir ve bu listedeki DNS sunucularından birini seçebilirsiniz. AMA – bu DNS sunucularından birini seçerseniz, tüm DNS sunucularının eşit olmadığını anlamalısınız – bazıları yalnızca istediğiniz herhangi bir aramayı yapar ve diğerleri bir miktar içerik filtrelemesi yapar.
Daha sonra varsayılan olarak dahil edilen engelleme listesini kullanmak isteyip istemediğimiz sorulur – bu engelleme listesi Pi-hole’un bizim için engelleyeceği alan adlarının bir listesidir. Bu liste gayet iyidir ve şüpheli sitelerin önemli bir bölümünü engelleyecektir – ancak, birçok engelleme listesi mevcuttur ve muhtemelen daha fazlasını eklemek isteyeceksiniz.

Daha sonra Admin Web Arayüzünü kurmak isteyip istemediğimiz soruluyor, ki tabii ki istiyoruz! YES’i seçin ve ENTER’a basın.

Web sunucusuyla ilgili bir diğer uyarı ise YES’i seçip ENTER’a basın.

Sonra, sorgu günlüğünü etkinleştirmek isteyip istemediğimiz sorulur. Genellikle, burada Evet demek istersiniz, ancak aşırı güvenlik bilincine sahipseniz ve DNS aramalarınızın hiçbirinin günlüğe kaydedilmesini istemiyorsanız, Hayır’ı da seçebilirsiniz.

Şimdi gizlilik seviyesi hakkında soru soruluyor. Bu kurulum için, ‘Show everything’i seçeceğiz ve Continue’a basacağız.

İşte bu kadar! Bu adımdan sonra Pi-hole başlamak için ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere sahip olur. CLI’da bir sürü betiği çalıştırdığını göreceksiniz (yaklaşık 2 dakika sürer) ve sonunda bu ekrana getirilecektir:

Bu son ekran, kurulumumuzun bir özetini veriyor ve ayrıca bize Admin Webpage giriş parolamızı gösteriyor. Bunu kopyalamanıza gerek yok – bu parolayı bir sonraki adımda değiştireceğiz.
Pi-Hole Admin Arayüz Şifresinin Değiştirilmesi
Pi-hole admin GUI’si için güçlü bir parola belirlemek isterseniz;
pihole -a -p
Bu komut sayesinde arayüz şifresinin değiştirebilirsiniz.
Pi-Hole Arayüzüne Erişim
Artık ilk defa GUI’ye giriş yapmaya hazırız! Bir tarayıcı açın ve IP adresini/admin ile birlikte şu formatta girin:
http://192.168.1.10/admin
(IP adresini kendi IP adresinizle değiştirin). Ayrıca bunun HTTP olduğunu ve HTTPS olmadığını unutmayın.

Şifrenizi girdikten sonra sizi böyle bir arayüz karşılayacaktır;

Adlist – varsayılan olarak, iyi yönetilen ve normal İnternet işlevselliğini bozmadan birçok siteyi engelleyen varsayılan engelleme listemiz var. Bununla birlikte, engellediğiniz şeyler konusunda ÇOK ayrıntılı olabilirsiniz – kötü amaçlı siteler, yetişkinlere yönelik içerik, reklam siteleri, izleme ve telemetri siteleri – bu içerik türlerinin her biri için belirli genel engelleme listeleri vardır, ancak engelleme listelerinize NE KADAR ÇOK site eklerseniz, bir şeyi bozma şansınızın o kadar artacağını unutmayın.
Sonra aileniz size ‘İnternet’in çalışmadığı konusunda şikayet edecek ve bununla başa çıkmak zorunda kalacaksınız. İşin püf noktası, kullanıcı deneyimini etkilemeden bolca engelleme yapan mutlu orta yolu bulmaktır. Tabii bazı durumlarda Group kısmını kullanarak bu gibi durumlardan da kurtulabilirsiniz.
Diğer Cihazlara Pi-Hole DNS’ini Eklemek
Sistemi çalışır hale getirdik ve reklamları ve diğer kötü adamları engelleyecek şekilde yapılandırdık. Ancak – şu anda, bu Pi-hole’u kullanan hiçbir şey yok! Bunu düzeltelim – cihazlarınızı Pi-hole’u kullanacak şekilde yapılandırmanın iki ana yolu vardır – manuel ve DHCP aracılığıyla.
Manuel cihaz yapılandırması – cihazlarınızı Pi-hole’u manuel olarak kullanacak şekilde yapılandırmak için, cihazınızın ağ ayarlarını açmanız ve DNS sunucunuzu Pi-hole’un (veya yedeklilik için birden fazla ayarlıyorsanız Pi-hole’ların) IP adresi olacak şekilde ayarlamanız gerekir.
Windows 11’de, Ağ ve İnternet ayarlarına gitmeniz, ‘Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir’ (veya geçerli bağdaştırıcının Özellikleri) öğesine tıklamanız gerekir. Ardından IP ayarlarını ‘Düzenle’.

Cihazınız için IP adresinizi ‘Manuel’ olarak ayarlamanız ve ardından ona bir IP, ağ geçidi vermeniz ve ‘Tercih Edilen DNS’ için Pi-hole’unuzun IP adresini girmeniz gerekecektir. Birden fazla Pi-hole’unuz varsa, 2.sini ‘Alternatif DNS’ olarak girin. Eğer Pi-Hole’nuzu arada bir kapatmayı planlıyorsanız yedek DNS olarak yaygın olarak kullanılan 1.1.1.1 ve 8.8.8.8 adreslerini yedek olarak ekleyebilirsiniz fakat sistemin kapanmasını ve bu adreslerin yedek olarak eklenmesi önerilmez.

Ancak bu, Windows 11 cihazınız için statik bir IP adresi ayarlamanız gerektiği anlamına gelir. Alternatif olarak, Denetim Masası –> Ağ ve İnternet –> Ağ Bağlantıları’na gidebilir, NIC’nizi bulabilir, üzerine sağ tıklayabilir, Özellikler’i seçebilir, İnternet Protokolü Sürüm 4’e (TCP/IPv4) çift tıklayabilir ve ardından en üstte ‘Otomatik olarak bir IP adresi al’ seçeneğini ayarlı bırakabilir, ancak aşağıda ‘Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan:’ seçeneğini seçebilir ve ardından birincil ve ikincil Pi-hole sunucularınızın IP adresini ayarlayabilirsiniz.

Diğer Cihazlara DNS Adresini Modem Üzerinden Vermek
Çok daha üstün olan bu yöntem, Pi-hole ayarlarını yapmak için DHCP sunucunuzu kullanmaktır. Bu şekilde, cihazlar ağınıza bağlandığında ve IP adresi bilgisi istediğinde, otomatik olarak Pi-hole DNS sunucularınız sağlanır. Bu yöntem DHCP sunucunuza bağlı olarak değişecektir.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, ağa bağlanan cihazların alacakları Birincil DNS sunucusu olarak Pi-hole sunucusunun IP adresinin eklediğini görebilirsiniz.
İnternet erişiminin garanti olması adına, DNS 2’yi Cloudflare (1.1.1.1) gibi genel bir DNS sunucusuyla da doldurabilirsiniz.
Bu değişikliği yaptıktan sonra, kısa süre içinde arayüzde istatistikleri görmeye başlamalısınız:

Pi-Hole VPN Kurulumu
İlerleyen süreçlerde, Pi-Hole kurulumunuzu dünyanın her yerinden özellikle mobil telefonunuzdan da kullanmak isterseniz VPN kurulumunu anlattığımız farklı bir içerik için çalışmalara başladık!
Ayrıca, GitHub deposuna buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.