3D Yazıcı: FDM ve SLA Baskı Teknolojisi
FDM ve SLA, 3D yazıcı alanında iki farklı üretim yöntemi kısacası teknolojisidir.
FDM ve SLA Nedir?
FDM, Fused Deposition Modeling – Eritip Yığma Modellemesi’nin kısaltmasıdır. FDM 3D yazıcılarda, 3D modeli yaratmak için termoplastikler, yani filamentler, sıcak baskı ucu ekstrüder tarafından akışkan kıvama gelecek kadar ısıtılır. Erimiş filament daha sonra modeli yaratmak için baskı alanında katman katman serilir.
Her bütçeye uygun bir FDM 3D yazıcı olduğu için ayrıca filamentlerin ucuz olması sebebi ile, FDM yaygın olarak kullanılan 3D yazıcı türüdür.
SLA, Stereolitografi Cihazı ya da kısaca stereolitografi’nin kısaltmadır. FDM gibi, SLA 3D yazıcı da modeller katman katman inşa edilir. Bununla beraber SLA 3D yazıcılar, odaklanmış ışık ya da UV ışığı uygulanarak sertleştirilen bir fotopolimer (tipik olarak bir sıvı reçine) kullanır (bu işleme kürleme denir). SLA 3D yazıcılar genelde modelleri yukarıdan aşağıya inşa eder, yapım platformu modeli yukarı doğru kaldırarak reçine banyosundan çıkartır.
Işık kaynağı bir lazer ya da dijital bir projektördür ve bu teknolojiye genelde DLP, Digital Light Processing – Dijital Işık İşleme, denir. Lazerler katmanları “çizer” ve modelin bütün bir dilimi (iki boyutlu bir katman) bir kerede reçine banyosuna yansıtılır.
Lazer SLA 3D yazıcıları, lazer ışınının küçük yüzeyi sebebiyle genelde DLP modellerinden daha yavaştır. DLP yazıcılarda, bir katmanın tüm görüntüsü reçineye yansıtıldığı için her katman daha hızlı sertleşir. Dahası, DLP projektörler, iş ve ev sineması projektörleriyle aynı teknolojiyi kullandıklarından, özelleştirilmiş lazer sistemlerine göre bakımı daha güvenli ve kolaydır. Bununla beraber, basılan modellerin son bir işlemden geçmesi gerekir.
Genel olarak SLA 3D yazıcılar, FDM 3D yazıcılardan daha pahalıdır. Reçine 3D yazıcıların fiyatları son senelerde düşmesine rağmen, genelde uzman üretimler için tercih edilmektedir.
Malzemeler ve Renkler
FDM 3D yazıcıları tipik olarak PLA, PETG ya da ABS filament kullanır. FDM 3D yazıcılarının çoğu naylon, PVA, TPU ve çeşitli PLA karışımlarını (ahşap, seramik, metal, karbon fiber vb. Ile karıştırılmış) kullanabilir. Filamentler çeşitli renklerde mevcuttur. Bazı üreticiler talep üzerine RAL renkleri üretmeye yönelik bir hizmet bile sunmaktadır.
FDM 3D yazıcılarının çoğu, çeşitli kaynaklardan gelen iki standart boyutta (çap: 1.75 mm ya da 2.85 mm) mevcut olan standart filament rulolarını kullanabilir. Birkaç 3 boyutlu yazıcı kendi markalarının filamentlerini kullandırtır. Bunlar genelde standart filamentlerden daha pahalıdır, fakat çoğunlukla çok daha iyi kalite sağlarlar.
SLA 3D yazıcı sahipleri, sadece daha sınırlı bir reçine malzemesi çeşitine sahiptir. Farklı üreticilerin 3D yazıcıları arasında değiştirilemez. Renk seçimi de sınırlıdır. Örneğin Formlabs, sadece siyah, beyaz, gri ve şeffaf reçineler sunar. Öte yandan dental, ısıya dayanıklı ya da esnek (flex) reçineler gibi endüstriyel kullanımlar için daha dayanıklı ya da çok özel malzemeler de sunmaktadır.
Hassasiyet ve Pürüzsüzlük
FDM 3D yazıcılarda, yazıcının çözünürlüğü nozzle boyutunun ve ekstrüderX-Y eksenlerinin hareketlerinin hassasiyetinin bir faktörüdür. Basılı modellerin hassasiyetliği ve pürüzsüzlüğü diğer faktörlerden de etkilenir. FDM baskılarda katmanlar arasındaki yapıştırma kuvveti SLA baskısından daha düşük olduğundan ve üst katmanların ağırlığı aşağıda belirtilen katmanları sıkıştırabileceğinden dolayı, bir dizi yazdırma problemi ortaya çıkabilir (örn. Parçanın kenarlarının kalkması (warping), katmanların yanlış hizalanması, katmanların kayması, alt kısımların büzülmesi vb.
SLA 3D yazıcıları daimi olarak daha yüksek çözünürlüklü nesneler üretebilir ve FDM 3D yazıcılardan daha hassastır. Bu hassaslığın nedeni çözünürlüktür. Öncelikle lazerin ya da projektörün optik nokta boyutu gerçekten küçüktür. Ayrıca, baskı sırasında modele daha az kuvvet uygulanır. Bu sebeple yüzey kalitesi çok daha pürüzsüzdür. SLA 3 boyutlu yazıcıları, bir FDM 3D yazıcısının asla üretemeyeceği detayları üretebilir. Bu ince ayrıntılar, SLA 3D yazıcısını almayı düşünmen için en temel nedendir.
Yüzey İşlemi
Bir model FDM 3D yazıcıda yazdırıldıktan sonra destekleri ve fazla plastiği parmaklarınızla veya kargaburnu ile çıkarmanız gerekir. Zımparalama, daha düzgün yüzeyler elde etmenizde yardımcı olur.
Form 1+ gibi bir SLA 3D yazıcıda basılan modellerdeki fazla reçinelerin temizlenmesi için izopropil alkol banyosu yaptırılmaktadır. Bu sebeple, parmaklarınızı reçine ve alkolden korumak için SLA 3D yazıcıyla beraber lastik eldiven de almalısınız. Modele bağlı şekilde, desteklerin üretilmesi de gerekebilir. Bu desteklerin çıkarılması FDM 3D yazıcılarda olduğu kadar kolaydır.
3D Baskı Maliyetleri
FDM 3D yazıcılarda sarf malzemeler nozzle ve filamentlerdir. Daha önce de belirtildiği gibi, çoğu FDM 3 boyutlu yazıcı aynı standart filamentleri kullanır ve filament fiyatları son senelerde düşmektedir. 15 dolara 1 kg PLA filament satın alabilirsiniz. Tabi bunun yanında özel filamentler daha pahalıdır.
SLA 3D yazıcılarda, sadece reçine tüketilmez. SLA 3 boyutlu yazıcılarda, 2-3 litre reçine basıldıktan sonra reçine tankının değiştirilmesi gerekir. Bunun sebebi, tankın zaman içerisinde içerde lekelenmesidir. Böylece ışık kaynağı artık görüntüyü reçineye eksiksiz olarak yansıtamaz. Üreticiye ve modele bağlı şekilde, reçine tankları size yaklaşık 80 ile 100 dolara mal olacaktır. Zaman zaman değiştirilmesi gerekli olan bir diğer bileşen de, yapım platformudur. Bu platform size yaklaşık 150 dolara kadar mal olabilir. Reçine maliyetleri de, 1 litre standart reçine 150 – 250 $’dır.
Hangisini Kullanmalı?
Özetle, yüksek hassasiyet ve pürüzsüz son işlem birinci önceliğin,z ise ve bir baskı işi için maliyet önemli değil ise ya da çok önemli değil ise, bir SLA 3D yazıcı kullanın. Maliyet önemli ise FDM 3D yazıcı kullanın.
FDM 3D Yazıcı Ne Zaman Kullanılır?
- Hızlı prototipleme
- Düşük maliyetli modeller üretme
- Hobiciler ve makerlar için mükemmel
- Hassasiyet ve yüzey kalitesi çok önemli değilse
SLA 3D Yazıcı Ne Zaman Kullanılır?
- Karmaşık detaylar ve / veya çok yumuşak bir yüzey kalitesi önemliyse
- Modelin sağlamlığı ve dayanıklılığı çok önemli olmadığı zaman (reçineden yapılan modeller uzun süre güneşe maruz kaldığında zarar görebilir)
- Seri üretimi kolaylaştırmak için döküm kalıpları oluşturmak için (örneğin mücevher veya oyuncak üreticileri için)
3D Baskı Hizmeti Ne Zaman Kullanılır?
Paranızı kurtaracak üçüncü bir seçenek daha var. Bir şeyi yazdırmak için 3D yazıcı satın almanıza gerek yok. 3D baskı hizmetlerini kullanabilirsiniz. 3D baskı hizmeti ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.