3D Yazıcı: Filament Saklama Rehberi
Havadaki nem, 3D yazıcı filamentini kolayca tahrip edebilir, bu da baskılarını mahvedebilir. Tüm FDM 3D baskı filamentleri higroskopiktir. Bu, malzemenin nemi emdiği anlamına gelir.
Bu higroskopiklik, 3D baskı filamentlerine zarar verebilir. Plastik polimerler birbirine dizilmiş molekül zincirlerden yapılırlar. Nem, bu zincirleri parçalayan, plastiği bozan ve baskı sırasında bir sürü problemin ortaya çıkmasına neden olan su molekülleridir.
Ama üzülmenize gerek yok. Nemden etkilenmiş filament makaraları kolayca kurutulabilir ve uygun depolama yöntemleri ile bu aksaklıkları önleyebilirsiniz.
Filamenti Doğru Depolamak Neden Önemli?
Nem ve toz, filament makaralarının düşmanıdır. Bazı malzemelerin nem ile ilgili problemleri yoktur. PVA veya naylon gibi filamentler çok higroskopiktir ve kısa bir süre sonra nemi emerler.
Ayrıca ortamdaki tozlar da filamentin üzerine yapışır ve daha sonra nozzle’a girip onu tıkayabilir. Ekstrüzyon altında veya başarısız bir yazdırma işi çoğu zaman bu yüzdendir.
Bu nedenle, filament makaralarını dikkatlice ve doğru şekilde saklamak özellikle önemlidir. Materyalin uzun süre duraklatılmasından sonra bile, malzemenizin kusursuz şekilde basılabilmesi için bazı çözümleri sizler için derledik.
Nemli Filamenti Belirleme
Farklı filamentler nemi farklı oranlarda emer, ancak ıslak bir makaraya sahip olduğunuza dair birkaç ortak işaret vardır:
- Ekstrüzyon sırasında patlama / çatlama sesleri
- Ciddi derece düşen mukavemet ve katmanların yapışma sorunu
- Düzensiz ekstrüzyon hatları
- Karakteristik olmayan şiddetli çekimler, kabarmalar ya da sızmalar
- Baskılarda karakteristik olmayan dokulu veya bulanık yüzeyler
Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini görüyorsanız, filamentinizi kurutmak iyi bir fikir olabilir. Özellikle naylon, PETG, PVA ve esnek filamentler gibi higroskopik malzemelerle, açıkta yalnızca bir gece kaldıktan sonra belirtiler ortaya çıkabilir.
Filamentleri Kurutma Yöntemleri
Filament kurutucular DIY, yani kendin yap, modellerden profesyonel makinelere kadar çeşitlilik gösterir. Ancak, faaliyet gösterdikleri özellikleri hemen hemen aynıdır.
Filament kurutucular, diğer kurutucular veya endüstriyel kurutucular gibi, nemi uzaklaştırmak için bulunduğu odadaki havayı ısıtır. Bu makinelerin ekstra özellikleri arasında, daha düzgün bir ısı dağılımı için dönen makara tutucuları ve ayrıca havayı aktif olarak dolaştırmak için üfleyiciler bulunur.
Bu nedenle, filament kurutucular, filament makaralarını tutabilmek için spesifik şartlara sahip olsalar da, diğer kurutucularla aynı genel prensipte çalışırlar.
Filamenti Fırında Kurutmak
Elbette filament kurutmak için özel bir makineye ihtiyacınız yok. Zaten 100°C’nin altında doğru sıcaklık kontrolüne sahip olan bir elektrikli mutfak fırınınız varsa, bu yöntem de işinizi görecektir.
Fırının sıcaklığını, plastiğin cam geçiş sıcaklığının hemen altına ayarlayın ve nemin kuruması için 4-6 saat boyunca fırında bırakın. Ne kadar uzun süre bırakırsanız, o kadar fazla kurutma elde edersiniz.
- PLA filament için: ~ 40-45°C
- ABS filament için: ~ 80°C
- Naylon filament için: ~ 80°C
Önemli Not: Makarayı yerleştirmeden önce fırının hedef sıcaklığa ulaşmasını bekleyin. Isınırken tüm fırınlar hedef sıcaklığını biraz aşar, bu nedenle makarayı fırına erken yerleştirmek filamentin plastik parçaları ile makarayı birlikte yumuşatabilir.
Ayrıca, fırının yukarıda listelenen sıcaklıkları doğru şekilde tutabildiğinden emin olun. Sıcaklık stabil kalmazsa, tüm plastiği eritme ve tüm makarayı birleştirme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Filamenti Gıda Kurutucusunda Kurutmak
Gıda kurutucuları, özellikle güzel bir fırınınız yoksa en ucuz ve erişilebilir filament kurutuculardır. Yiyecek kurutucuları meyve kurutmak için raflara sahiptir, ancak genellikle bir filament makarası için yer açabilen bir çift çiviyle kolayca çıkarılabilir. Sıcaklık aralığı plastik kurutmak için mükemmeldir ve döner raflar, hava sirkülatörleri gibi özellikler filamentin de iyi kurumasına olanak sağlar.
- PLA filament için: ~ 40-45°C
- ABS filament için: ~ 80°C (veya mümkün olan en yüksek sıcaklık)
- Naylon filament için: ~ 80°C (veya mümkün olan en yüksek sıcaklık)
Hazır Çözümler: PrintDry
Tak ve çalıştır filament kurutucu arayanlar için, PrintDry filament kurutucu mükemmel bir seçenektir. Tavsiye ettiğimiz yiyecek kurutucusunda da aynı mantık vardı. Bu cihaz sadece, 3D yazıcılarla daha iyi çalışacak şekilde değiştirildi.
Her bir raftaki filamentlerin doğrudan PrintDry’den yazdırmak için bir erişim deliği vardır. Hazır aldığınız bir 3D yazıcıya sahipseniz ve filament kurutup depolama amaçlı da kullanmak için PrintDry mükemmel bir üründür.
Profesyonel: Mass Portal FD1
Mass Portal FD1 filament kurutucusu profesyonel 3D yazıcı kullanıcılarını hedeflemektedir. FD1, birçok 3D yazıcıdan daha pahalıdır.
FD1 filament kurutucu, havanın tüm nemini alması için dahili kurutucuya ve ayrıca maksimum güvenlik için HEPA ve aktif karbon hava filtrelerine sahiptir. Bunların hepsi büyük bir dokunmatik ekran arayüzü ile kontrol edilen yalıtımlı metal bir kasa içerisindedir.
Kuru Filamentin Doğru Depolanması
3D yazıcın ne kadar iyi ayarlanmış olursa olsun, baskılarının kalitesi ekstrüderden beslediğiniz filamentin durumuna bağlıdır. Bazı 3D baskı filamentleri, havadaki neme karşı oldukça hassastır, bu da düşük kaliteli baskılara neden olabilir. Baskıdan önce, bu hassas filamentlerin hava geçirmeyen bir kapta kurutucuları bulunmalı ve fırında kurutulmaları gerekir.
Depolama İçin Kendi Kutunu Yap
Kendi ısıtmalı kuru kutunu nasıl yapacağını sana göstereceğiz. Bu uygulama sadece filamentini uygun şekilde saklamakla kalmaz, aynı zamanda baskı sırasında malzemeyi aktif olarak ısıtabilen bir kapasiteye de sahiptir. Daha da önemlisi, materyallerin nereden kaynaklandığına bağlı olarak, tüm proje size 20-30 dolardan fazlaya mal olmayacaktır.
Nelere İhtiyacınız Var?
Kendi ısıtmalı kuru kutunun montajında yer alan bazı 3D baskılar vardır. Ancak aynı zamanda başka ucuz parçalar da gerektirir. İşte ihtiyacınız olan şeyler:
- 3 boyutlu yazıcı
- Mühürlenebilir kapaklı plastik saklama kutusu (11 litre veya daha fazla)
- 15 x 28 cm ayarlanabilir sürüngen ısıtma matı
- Mini LCD santigrat dijital termometre nem ölçer
- 12 mm kablo rakorları
- M8 dişli çubuk
- M8 somun
- 50 gram dessicant – silika jel paketleri
- 3D baskılı parçalar
İhtiyacınız olan ilk şey, en az 11 litre hacminde plastik bir saklama kutusudur. Kutuyu yerel nalburdan, alışveriş merkezlerinden veya internetten bulabilirsiniz. Kutunun yüksekliğinin dik bir filament makarasına sığacak kadar uzun olması önemlidir, ancak kapağın tamamen sızdırmaz olması gerekmez.
Isıtmalı kutu için ısıtma elemanı olarak Sürüngen Isıtma Matı kullanmanı öneriyoruz. Sıcaklık ve nem sensörü, 3D baskılı bir muhafaza içinde saklanır. Isıtma elemanı, 3D baskılı tabana yerleştirilir ve çevreyi ısıtmak için filamentin altında durur. Ayrıca, 3D yazıcında bir makara basmanız gerekiyor. Bu dosyaların tümü Thingiverse veya Youmagine‘de ücretsiz olarak bulabilirsin.
Son olarak, iki kablo rakorunu ön tarafa yerleştirilir ve iki farklı filamentin borudan çıkarak doğrudan 3 boyutlu yazıcıya doğru gitmesi sağlanır. Isıtma elemanının güç kablosunun arkasına başka bir kablo rakoru monte edilir.
Bu uygulama biraz uğraş gerektirse de sonuçlar gerçekten etkileyicidir. Polybox gibi filament depolama çözümleri hazır olmakla birlikte, kendi yaptığın ısıtmalı kuru kutu daha kullanışlı ve daha uygun fiyatlıdır.
Filament makaralarının uygun bir şekilde depolanması çok önemlidir. Uygun şekilde saklanmazsa, nem ve toz baskıların kalitesini olumsuz etkileyebilir ve ayrıca nozzle’ı tıkayabilir.
Polymaker PolyBox Edition II
Saklama kapları arasındaki yüksek kaliteli marka kesinlikle Polymaker firmasının PolyBox’ıdır. Bu ince kutuya, iki adet 750 gram makara veya bilyalı yatak aksına monte edilmiş bir büyük 3 kg makara sığabilir. Filament, 3D yazıcıdaki ekstrüder’e kutunun yanındaki ve üzerindeki birkaç kauçuk bağlantı vasıtasıyla beslenir. Alt kısımda, kutudaki nemi düzenlemek için iki büyük kurutucu paket bulunur. Ön tarafta, içindeki nemi kontrol etmek için küçük bir higrometre vardır.
PolyBox, filamentlerin güvenli depolanması için kullanılabilir, ancak doğrudan kutudan da modellerini yazdırabilirsin. Bu nedenle, filamentin bu kaptan çıkarılması gerekmez. Bu, naylon veya PVA gibi çok higroskopik malzemeler için büyük bir avantajdır, çünkü nemi çok hızlı bir şekilde emerler ve bu daha uzun süren 3D baskılarda sorun olabilir.
PrintDry Filament Kabı
PrintDry filament kabı, tekli makaraların depolanması için bir çözümdür. Kapaktaki conta kutunun hava sızdırmaz olmasını sağlar ve nemi güvenilir bir şekilde tutar. Ayrıca, kapta kalan havayı çıkarmak için bir vakum el pompası dahil edilmiştir. Yer kazanmak için kaplar kolayca istiflenebilir.
Kilitli ve Vakumlu Torbalar
Kilitli ve vakumlu torbalar filamenti depolamak için en ucuz ve en kolay yoludur. Altı veya sekiz litrelik bir torba bir makara için idealdir.
Kilitli torbalarda, sık kullanıldıklarında yırtılmalarını önlemek için kenarları güçlendirmek ve bantlamak çözüm olabilir. Vakumlu contalı torbalar, özellikle yiyecek ve kumaş depolamak için çeşitli amaçlarla kullanılır.
Silika Jel Kurutucu Paketler
Tüm bu çözümler için, kaplardaki nemi minimumda tutmak için kurutucu paketlere ihtiyacınız var. Bunun için uygun olan havadaki nemi güvenilir bir şekilde emen ve tekrar tekrar kullanılabilen mikrodalga veya fırında hızla kurutulabilen silika jel paketlerdir.
Bu paketler farklı boyutlarda mevcuttur. Tek bir makara için, yaklaşık 50 gram yeterli olacaktır ve daha büyük kaplar için daha fazlası eklenmelidir. Ayrıca jellerin renklerine göre paketlerin kurutulup kurutulmayacağını anlayabilirsiniz.
Filament Klipsleri
Asla makaraya tutturulmamış bir filament ucunu serbest bırakmayın. Filament makaralarının uygun bir şekilde depolanması için filamentin karışmasını önlemeye yarayan bir filament klipsi içerir. Sayısız filament klips türü vardır, ancak en güvenilir olanları makara kenarına tutturulmuş ve filamentin çözülmesini önleyenlerdir.
Filament Toz Filtresi
Filament sadece kuru tutulmamalıdır. Nozzle, toz ve kirden dolayı da tıkanabilir. Tozu çıkarmak için makara ve besleyici arasındaki filament üzerine tutturulmuş bir toz filtresi gerekir.
Bu toz filtresini 3D yazıcında bastırabilirsiniz. Ardından küçük bir bulaşık süngeri kesmeniz ve toz filtresi kutusunun her iki tarafına koymanız gerekir.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.