3D Yazıcı: Z Dikişi Nasıl Gizlenir?
Pürüzsüz kenarları olan bir nesneyi yazdırdığınızda, baskınızın kenarındaki tümseklerin hizalandığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu olay bazen yanlışlıkla leke veya sivilce olarak adlandırılır, ancak daha doğru bir şekilde Z dikişi olarak bilinir. Bir Z dikişi, genellikle modelinizin tüm Z eksenini kapsayan tek bir baskı kusurları satırı gibi görünür.
Çoğu 3D baskıda Z dikişi bulunur; ancak dikişin görünürlüğü ve ciddiyeti, modelin boyutu ve şekli dahil olmak üzere birkaç farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Tümseklerin çizgisi belki de en çok uzun nesnelerde ve dairesel nesnelerde fark edilir. Bunun nedeni, daha uzun bir parçanın otomatik olarak daha uzun bir dikişe sahip olması ve dairesel bir parçanın pürüzsüz duvarının dikişi önemli ölçüde ortaya çıkarmasıdır.
Z dikişi bir parçanın işlevselliği için mutlaka bir sorun olmasa da, özellikle vazo veya mekanik parça gibi teşhir parçalarını yazdırırken yine de can sıkıcı olabilir. Neyse ki, birkaç çözüm ve diğer düzeltmeler, baskılarınızdaki Z dikişinin görünürlüğünü sınırlamanıza olanak tanır. Bu makalede, Z dikişine neyin sebep olduğunu, bunu nasıl önleyebileceğinizi ve Z dikişini kontrol etmek ve gizlemek için kullanabileceğiniz birkaç Cura dilimleyici ayarını gözden geçireceğiz.
Z Dikişi Neden Olur?
Bahsettiğimiz gibi, Z dikişi temelde her baskıda var olan bir baskı kalitesi sorunudur, ancak ciddiyeti birçok faktöre bağlıdır. Bu bölümde, bir Z dikişindeki tümseklere gerçekte neyin sebep olduğunu ve ayrıca bu tümseklerin hizalanmasına neyin sebep olduğunu gözden geçireceğiz.
İlk olarak, yazıcı kafasının, özellikle püskürtme ucunun sonraki katmana atlaması için geçen süre boyunca bir Z dikişi oluşur. Bu atlamadan hemen önce, ekstrüzyon durdurulur ve Z ekseni step motorları onu bir sonraki katmana kaldırırken yazıcı kafası bir anlığına hareket etmeyi durdurur. Bu duraklama sırasında, bir miktar filament istemeden memeden ekstrüde edilebilir ve bu fazla malzeme, duraklama konumunda baskıya eklenerek bir Z dikişinin tümseklerini oluşturur.
Bu istenmeyen ekstrüzyon, baskı işleminin sıcak ucunda oluşan basınç nedeniyle oluşur. Yazıcı kafası ve ekstrüder kısa bir süre durakladığında, bu basınç serbest bırakılır ve memeden küçük bir malzeme çıkışına neden olur. Kademeli motor, yazıcı kafasını bir sonraki katmana yükselttiğinde, ekstrüde edilen malzeme, püskürtme ucunun yolunun uç noktasında bir önceki katmana zaten yapışmıştır.
Tümseklerin hizalanmasına gelince, bu sorun dilimleyicinin elindedir. Çoğu dilimleyici, bir sonraki katmanın başlangıç noktasını otomatik olarak önceki katmanın bitiş noktasının hemen üzerine ayarlar, böylece tümsekler çok görünür bir Z dikişi oluşturacak şekilde hizalanır.
Bu hizalama kolayca önlenebilir gibi görünse de, başlangıç ve bitiş noktalarını aynı konuma yerleştirmek en etkili yoldur ve baskı süresini sınırlamaya yardımcı olur. Ayrıca, başlangıç noktasının kaydırılması biriken basıncı ortadan kaldırmaz, bu nedenle bir sonraki katmanı yeni bir konumda başlatmak için baskı boyunca hareket etmek baskılarda ipliklenmeye neden olabilir.
Z Dikişini Engellemek
Z dikişiyle baş etmenin iki yolu vardır: önlemek ve gizlemek. Herhangi bir yazdırma sorununu önlemek için, sorunun kaynağına odaklanmanız ve düzeltmeniz gerekir; bu, Z dikiş durumunda, sıcak uca baskı yapan ve baskı üzerine fazla malzeme bırakan basınçtır.
Bu basınç, baskı işlemi boyunca kusurlu ekstrüzyonlardan kaynaklanır ve baskıyı zorlu bir göreve çevirir. İdeal olarak, katkıda bulunan tüm faktörleri ayarlayarak yazıcınızın ekstrüzyonunu mükemmelleştirmeniz gerekir.
Ne yazık ki, birçok farklı dilimleyici, bellenim ve mekanik bileşen makinenizin ekstrüzyonunu etkiler, bu nedenle bu zaman alıcı bir süreç olabilir. Sıcak uç basıncını önlemeye yardımcı olabilecek diğer özelliklerin yanı sıra birkaç ekstrüzyon kalibrasyon tekniği:
Ekstrüderinizi Kalibre Edin (E-step): Ekstrüderinizi kalibre etmek, ekstrüder motorunuzun ekstrüzyonunun doğru olduğundan emin olmak için E-step ayarlamayı içerir. Başka bir deyişle, kalibre edilmiş bir ekstrüder, 10 mm filamenti ekstrüde ettiğinizde, sıcak uca tam olarak 10 mm girdiğinden emin olacaktır.
Akış Hızının Ayarlanması: Bazen ekstrüzyon çarpanı olarak adlandırılan akış hızı, başka bir ekstrüzyon değişkenidir. Akış hızı, filamentin hangi oranda (genellikle bir yüzde) ekstrüde edileceğini belirler. Ekstrüderinizi zaten kalibre ettikten sonra bu değeri ayarlamak en iyisidir.
Sıcak Uç Sıcaklığı: Nozzle (veya daha doğrusu sıcak uç) sıcaklığı, ekstrüzyon için bir başka kritik faktördür. Nozzle ne kadar sıcaksa, malzeme o kadar hızlı erir ve içinden akar. Çok yüksek bir sıcaklık genellikle aşırı ekstrüzyona yol açar ve bu da Z dikişini daha belirgin hale getirebilir.
Baskı Hızı: Baskı hızı, sıcak ucun ne kadar hızlı hareket ettiğini kontrol eder. Daha düşük baskı hızları, filamentin çıkması için daha fazla zaman sağlar ve sıcak uç basıncını sınırlamaya yardımcı olur.
Serbest Durma(Coasting): Bu, yazıcınıza aktif olarak malzeme ekstrüzyonunu durdurmasını ancak katmanın son kısmı boyunca hareket etmeye devam etmesini söyleyen bir özelliktir. Serbest bırakma, sıcak uç basıncının bir tabakanın ekstrüzyonunu bitireceğini varsayar. Biraz serbest bırakma yardımcı olsa da, serbest bırakma değerini çok yüksek ayarlamadığınızdan emin olun, aksi takdirde malzeme bir katmanın bitiminden önce bittiğinde baskılarda küçük boşluklar yaşayabilirsiniz.
Geri Çekme(Retraction): Geri çekme, yazıcınıza, özellikle ekstrüdere, nozzle hareketinin sonunda filamenti sıcak uçtan geri çekmesini söyleyen 3D dilimleyicinizde etkinleştirilebilen bir yazdırma özelliğidir. Filamenti geri çekmek, nozul duraklatıldığında sıcak uç basıncını azaltır, ancak çok fazla geri çekme, nozul sıkışmalarına neden olabilir. Bu ayar, Z dikişlerinin önlenmesine yardımcı olabilir ve aynı zamanda baskılarda dizilmeyi azaltabilir.
Silme(Wipe): Silme başka bir dilimleyici özelliğidir ve sıcak uç basıncını azaltmak için geri çekmeden farklı bir yaklaşım gerektirir. Silme, basıncı azaltmak için ekstrüzyonu tersine çevirmek yerine, sıcak ucun basıncı basılı modelden uzaklaştırmasına olanak tanır. Bu özellik, bir sonraki katmana geçmeden önce sıcak uç basıncını boşaltmak için yazıcınıza bir katmanı bitirdikten sonra kısa bir süre yan yana hareket etmesini söyler.
Doğrusal ilerleme(Linear Advance): Son olarak, doğrusal ilerleme, boşta hareket etme gibi, tahmin edilen sıcak uç basıncını ayarlayan bir yazılım özelliğidir. Bu özellik, basıncı gerçekten engellemez, ancak baskı hızı ile ekstrüzyonu sabit tutmak için basıncı ayarlanmış bir sıkıştırma değeri (K) ile birlikte kullanır.
Z Dikişi Nasıl Önlenir?
Birçok kullanıcı gibiyseniz ve zor bir süreçten geçmek istemiyorsanız veya ayarları zaten değiştirdiyseniz ancak yine de görünür bir Z dikişi varsa, dikişi gizlemek daha iyi olabilir. Sizin için çözüm Z dikişinin etkisini gizlemenin veya azaltmanın en kolay yolu dilimleyici ayarlarını kullanmaktır.
Ultimaker’ın Cura’sı, bu amaç için birçok harika özellik sunan, açık kaynaklı ve yaygın olarak bilinen bir 3D dilimleme programıdır. Bu bölümde, birkaç önemli Cura Z dikiş ayarını, bunların alt ayarlarını ve seçeneklerini açıkladık.
Z Dikişi Hizalaması
Bu ayar seçenekleri, kaçınılmaz Z dikiş çıkıntılarının nasıl hizalanacağını kontrol eder. Dört seçenek mevcuttur:
Kullanıcıya Özel/User Specified
Z dikişinin nereye yerleştirileceğini manuel olarak kontrol etmenizi sağlar. Seçildiğinde, bazı ön ayarlı seçeneklerden (ör. “Sağ Arka”) seçim yapma veya X ve Y ekseni koordinatlarını ayarlama seçeneğine sahip olacaksınız. Parçanın merkezine göre manuel giriş koordinatları yapmak için “Z Dikiş Göreli” seçeneğini etkinleştirmek de yardımcı olabilir.
En Yakın/Shortest
Önceki katmanı bitirdiğinde nozüle en yakın başlangıç noktasını ayarlar. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu seçenek düz bir tümsek çizgisi sağlar, bu nedenle Z dikişini gizlemek istiyorsanız, seçeceğiniz ayar bu değildir!
Rastgele/Random
Adından da anlaşılacağı gibi, her katmanın başlangıç noktalarını rastgele bir konuma ayarlar. “Rastgele” seçeneği düz bir Z dikişini engellerken, yine de sadece farklı noktalarda görünür lekelere neden olabilir.
En Keskin Köşe/Sharpest Corner
Z dikişini yerleştirmek için en keskin açılı köşeyi seçer. Köşeler, Z dikişini gizlemek için harikadır çünkü dikiş, tepe noktasına neredeyse karışır.
Dikiş Köşesi Tercihi
Bu seçenekler, bir katmanın başlangıç noktası için bir köşe seçilmesi gerekiyorsa, bir köşenin nasıl seçileceğini kontrol eder. Bu ayar ayrıca birkaç seçenek içerir:
Hiçbiri, bir katmanın başlangıç noktasını seçerken dilimleyicinize hiçbir özel tercih yapmamasını söyler. (“Z Dikiş Hizalaması” için “En Keskin Köşe” ayarını kullanıyorsanız endişelenmeyin, başlangıç noktası olarak en keskin köşe seçilecektir.)
Dikişi Gizle, dikişi modelinizin iç köşelerine yerleştirir. Modelin kabuğunun en iç köşelerindeki dikiş ile teorik olarak çok daha az görünür olmalıdır.
Açık Dikiş, öncekinin tam tersidir ve dikişi en dış köşelere yerleştirir. Bu kulağa daha görünür kılmak gibi geliyor, ancak modele bağlı olarak tercih edilebilir.
Dikişi Gizle veya Açığa Çıkar, yazıcınıza başlangıç noktası olarak en içteki veya en dış köşeleri kullanmasını söyler, ancak her ikisine de izin verir.
Akıllı Saklama, öncekine benzer ancak pratik olarak mümkün olduğunca en içteki köşeleri seçmeye çalışır, ancak yine de en dış köşenin seçilmesine izin verir.
Dış Konturu Spiralize Etmek
Bu sonraki ayar genellikle vazo modu olarak bilinir ve atlamayı kademeli hale getirerek ve baskının sonuna kadar sıcak ucun hareketini asla durdurmayarak Z ekseni atlamasını yumuşatır. Sonuç, tek katmanlı nesneler için daha hızlı baskı ve önemli ölçüde daha az görünür Z dikişidir. Bu ayarın bir alt ayarı vardır:
Pürüzsüz Spiralize Konturlar: yalnızca “Dış Kontur Spiralize Et” etkinleştirildiğinde kullanılabilir ve Z dikiş etkisini daha da sınırlamak için vazo modunda baskı hareketini pürüzsüz hale getirir.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.