Dünyanın En Küçük Osiloskopu: Compocket Minis İncelemesi
Compocket Minis, 2017 yılında genç Türk mühendis ekibi tarafından oluşturulmuş, dünyanın en küçük osiloskopu sloganı ile piyasaya çıkış yapmış, cebe, avuca sığan bir “akıllı” osiloskoptur. Bu akıllı ve kullanışlı osiloskopun incelemesine geçmeden önce, Compocket ekibine, desteklerinden dolayı, devreyakan ekibi olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Resmi Compocket Minis sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Elektrik sinyallerini analiz etmek için kullandığımız osiloskopları alanlarına göre farklı gruplara ayırabiliriz, bu gruplar;
- Dijital Osiloskop
- Analog Osiloskop
- El Tipi Osiloskop
- USB Osiloskop
Compocket Minis bu gruplardan, USB Osiloskoplara dahildir. Yaygın olarak kullanılan masa tipi osiloskoplar, ağırlıklarından ve fiyatlarından dolayı çoğu zaman maker* ve kendin-yapçılar için ulaşılamaz bir noktaya ulaşıyor. Tam olarak Compocket Minis’in çıkış kaynağı olarak bilinen bu durum, bu girişimin gerçekleşmesine sebep oluyor.
Compocket Minis Teknik Özellikleri
Daha detaylı bilgiler için resmi veri sayfasına(datasheet) buradan bakabilirsiniz.
Örnekleme Süresi: | 10MSPS |
Örnek Derinliği: | 8 Kpts |
Kanal Sayısı: | 2 |
Çözünürlük: | 12-bit |
Bant Genişliği: | 2 MHz |
Giriş Voltajı: | ±15V, ±50V, ±80V |
Giriş Empedansı: | 1MΩ |
Besleme Voltajı: | 5V(Micro USB) |
Ayrıca +, -, x, /, LPF, HPF, BPF, BSF AND, NAND, OR, NOR, XOR gibi matematiksel işlemler, Excel, Matlab, PNG ve PDF dışa aktarma, otomatik yazılım güncelleme, tetikleme tipi, XY modu gibi özelliklere sahiptir.
Tamamen alüminyum kasadan oluşan Minis oldukça estetik bir görünüme sahip. 60gr ağırlığa sahip olan bu osiloskop, neredeyse tüm iç ve dış sahalarda geçen projelerinizde kullanılabilir bir kolaylığa imza atıyor.
Aktif olarak, 3 farklı Minis osiloskop türü mevcuttur, bunlar arasındaki fark ölçüm voltaj girişlerinden kaynaklanıyor, ±15V, ±50V, ±80V. Bizim inceleyeceğimiz model ±15V giriş ölçüm voltajına sahip.
Kutu İçeriği
Compocket Minis üzerinde, veri bağlantısı ve besleme için bir adet Micro USB girişi bulunmakta, ürün içeriği ile beraber ayrıca, Type-C > OTG ve Micro USB > OTG dönüştürücüleri ile beraber geliyor, kutu içeriğine ayrıca, Micro USB > USB kablosu, 2 kanallı, mini osiloskop probları, taşıma çantası ve hızlı başlangıç rehberi dahil.
İşletim Sistemi Uyumluluğu
Minis üzerinden verileri almak için, Android cihazınızı, Windows, Linux, MacOS işletim sistemli cihazlarınızı kullanabilirsiniz, Şimdilik MacOS sürümü için sadece 32-bit’in desteklendiğini üzülerek belirtiyoruz fakat sanal makine(Virtual Box, Parallels) gibi uygulamalarda oluşturucağınız Linux ya da Windows sanal makinelere resmi Compocket Minis uygulamasını kurup, osiloskopu sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz.
Not: Destek ekibi ile temaslarımızdan sonra, 64-bit MacOS kullanıcıları için yeni güncelleme üzerinde çalıştıklarını tarafımıza bildirdiler.
Android cihazınız ile Minis osiloskopu kullanmak için, cihazınızın en az Android 5.0 üzeri olması ve OTG desteğini bulunması gerekiyor.
Ayrıca, 64-bit MacOS kullanıcılarının sorunsuz bir şekilde kullanabileciğini göstermek için bu içerikteki tüm testlerimizi, MacOS Monterey 12.3.1 kurulu cihazımızda, Windows sanal makine ile gerçekleştireceğiz.
Minis Nasıl Kullanılır?
Taşıma çantası içerisinde gelen bağlantı kablosu ile cihazınıza bağladığınız otomatik olarak gerekli sürücüleri kurmakta, yapmanız gereken sadece ilgili işletim sisteminize uygun mobil ya da bilgisayar uygulamasını indirmek. İndirme sayfasına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Minis programını kurduktan sonra, osiloskopu cihazınıza bağlayınca otomatik bir şekilde bağlantı kuruluyor, size kalan sadece gerekli ölçümleri yapmak için problarla ölçüm yapmak istediğiniz bağlantıları kurmak. Bu tıpkı bir masaüstü osiloskop kullanmak ile aynı mantıktadır, hatta ilk defa osiloskop tecrübesini Minis ile yaşayacaksanız, klasik osiloskoplara göre daha çok keyif alabileceğinizi söyleyebiliriz.
Örnek Testler
Örnek test senaryomuzda, önce bir mikrodenetleyici(Arduino UNO, ATmega328p)ile testler yapacağız.
İkinci test senaryomuzda ise, 555 timer zamanlayıcı devresi ile ölçümler gerçekleştireceğiz.
Üçüncü test senaryomuzda, kapasitans değerini bilmediğimiz bir kondansatörün şarj ve deşarj sürelerine bakacağız.
Son test senaryomuzda ise, 18650 pil şarj devresinin ölçümlerine bakacağız.
Mikrodenetleyici Testi
Aşağıdaki kod ile beraber, PWM sinyalini inceliyoruz. Arduino’nun 3. pininden ve 5. pininden PWM sinyalleri gönderip, bunu Minis ile analiz ediyoruz:
void setup() {
pinMode(3, OUTPUT); // CH2 probuna bağlı
pinMode(5, OUTPUT); // CH1 probuna bağlı
analogWrite(3, 255); // %100 duty cycle ve 5V
analogWrite(5, 127); // %50 duty cycle ve 2.5V
}
void loop() {}
Her zamanlayıcı için temel frekans şu şekildedir: – 3, 9, 10 ve 11 numaralı pinler için temel frekans 31250 Hz’dir. Pin 5 ve 6 için temel frekans 62500 Hz’dir.
Bu basit kodda kullandığımız duty cycle ile bu frekans değiştirilebilir ya da doğrudan port manipülasyonu ile prescalar değerleri ile oynanarak istenilen frekans elde edilebilir, bizim kodumuzdaki değeler için. Hesaplanan frekans değerleri; D3 için 980 Hz, D5 için ise 30 kHz’dir.
Bağlantı Şeması
Minis ile Ölçümler
Osiloskop ekranından görebileceğiniz gibi, verilen değerler sağlanıyor. Ayrıca gelişmiş arayüzü ile bir çok farklı değerede ulaşabiliyoruz, hatta doğrudan matematiksel işlemleri aynı arayüz ile yapabiliyoruz:
Meraklısı İçin PWM Frekanslarını Port Manipülasyonu ile Değiştirme:
int PWM_Pin = 3; // 3. pini PWM_Pin oalrak atıyoruz
void setup()
{
pinMode(PWM_Pin,OUTPUT); // 3. pini output olarak ayarladık
TCCR2B = TCCR2B & B11111000 | B00000111;
/* bu manipülasyon ile 30.64Hz Frekans değerini sabitliyoruz*/
}
void loop()
{
analogWrite(PWM_Pin,64);
TCCR2B = TCCR2B & B11111000 | B00000111;
}
555 Zamanlayıcı Testi
Bu testimizde, 555 zamanlayıcı entegresini astable yani karasız modda kullanıyoruz.
Gerekli malzemeler:
- 555 Entegresi
- 4.7K Ohm Direnç x 2
- 1K Ohm Direnç
- 100 μF Kondansatör
- Breadboard
- Jumper Kablolar
R1, R2 ve C1 değerleri yanıp sönme hızını etkiler. Daha büyük değerler LED’in daha yavaş yanıp sönmesini sağlarken, daha küçük değerler LED’in daha hızlı yanıp sönmesini sağlar. R3 direnci ise, LED akımını sınırlamak için oradadır, böylece LED aşırı akımda dolayı yanmaz.
Ayrıca burada ölçümü çıkış pininden yapacağız, yani LED’e bağlı olan bacağa, osiloskop problarından birini takacağız.
Kondansatör Testi
Bu testimiz ile kondansatörün şarj ve deşarj süresini göreceğiz:
0.1uF kondansatör ve 1kΩ direnç ile şarj ve deşarj görüntüsü.
18650 Li-ion Pilin Şarj Görüntüsü
Bildiğiniz üzere, li-ion pillerin şarj etme prensibi biraz farklı işliyor, bunu görebilmek için Minis osiloskop ile yaptığımız ölçüm aşağıdaki gibi:
Son Yorumlar
Compocket Minis, kolay kullanımı ve “cepte” taşınabilir olması sebebiyle, neredeyse tüm projelerinizin ölçümleri için kullanabilirsiniz. Android OTG desteği olan bir telefonunuz ya da tabletiniz varsa tam anlamıyla yüksek mobiliteli bir ölçüm istasyonu yapabilirsiniz, tabii ki göz önüne 3-5kg bandında olan osiloskopları getirirsek, herhangi bir diz üstü bilgisayar ile aynı şekilde pratik bir ölçüm istasyonu yapabilirsiniz. Projelerinizde veya hobi devrelerinizde sorun ararken ya da geliştirmeye çalışırken Minis gibi cep boy bir osiloskop size çok kolaylık sağlayacaktır. Eksi olarak bahsedebileceğimiz tek şey, şimdilik 64-bit MacOS işletim sistemlerine henüz gerekli güncellemenin gelmemesi olabilir, aslında bunun altında yatan sebep ise, MacOS 10.14 Mojave sürümünden sonra, Apple’ın 32-bit uygulama desteğini kaldırmasıdır.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.