IPTV Nedir? Nasıl Çalışır? IPTV Yasal mıdır?
Adını son dönemde sıklıkla duymaya başladığımız IPTV, ağır ağır alışılmış televizyonun yerini almaya başlıyor. Bugüne kadar klasik televizyon yayıncılığına alternatif olan bir çok özel platformla karşılaştık, ancak IPTV hem verdi hizmetin kapsamı hem de uygun fiyatlarıyla bir hayli cazip bir yerde duruyor. Buna rağmen insanlar hala tam manasıyla bu yeni platformlara güvenemiyor. Bu sebeple ancak IPTV kullanan ve memnun olan bir yakınının referansıyla ikna edilebilmeleri mümkün.
IPTV Çeşitleri
Günümüzde IPTV sistemleri üç ayrı grupta toplanır. İlk türü isteğe bağlı video olarak isimlendirilen gruptur. Netflix, Digitürk Play, Blu Tv gibi platformlar bu türe örnektir. Herhangi biri güncel diziyi ya da filmi seçip izler, karşılığında bunun ücretini ödersiniz. İkinci tür web tabanlı video oynatıcılarıdır. BBC iPlayer buna örneğin gösterilebilir. Bu türe zaman atlamalı IPTV adı da verilir. En önemli özelliği kaçırdığınız bir yayını 1 hafta sonra bile izleme şansını size vermesidir. Geriye alma, durdurma gibi fonksiyonları bir hayli esnektir. Üçüncü tür ise daha yaygın olarak kullanılmakta olan, canlı program ve kanalları izlemenize olanak sağlamayı başaran türdür.
IPTV Nasıl Çalışıyor?
IPTV’nin çalışma mantığı, yayıncı tarafı ve izleyici tarafı olarak iki aşamada değerlendirilebilir. Yayıncılar, öncelikle aktarılacak televizyon yayınlarını seçer ve bunları web üzerinden paket olarak iletebilmek için dijital forma dönüştürür. Sonrasında yayını sadece abonelerin izleyebilmesi için şifreleme işlemleri tamamlanır ve yayın izleyiciye aktarılmaya hazır hale gelir. İzleyiciler, bir bilgisayar veya bir alıcı yardımı ile yayıncı tarafına bağlanır. Kullanıcının bilgileri doğrulandıktan sonra yayın, izleyici tarafına akmaya başlar. Bir süre ara belleğe alınan televizyon yayını, izleyicinin ekranında gerçeğe göre 1-2 saniye gecikmeyle görüntülenir.
IPTV Kurulumu ve Kullanımı
IPTV kurulumunun evinizde veya iş yerinizde problemsiz şekilde yapılabilmesi için evvela bir internet altyapınızın bulunması gerekir. Sistem bağlantı üstünden sinyalleri transfer edebilmek adına IPTV desteği sağlamayı başaran kutulara ihtiyaç duyar. IPTV Smart Tv özelliğini taşıyor olan akıllı televizyon teknolojilerinde kullanılır. Smart Tv özelliği olmayan televizyonlarda IPTV izleyebilmek mümkün değildir. Kutunuzun veya uydu alıcınızın ethernet kablo konusunda uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Bu kutu sayesinde sosyal ağ platformlarına da giriş yapmanız mümkün. Bağlantı esnasında altın uçlu kablo olarak tabir edilen kablolar kullanılmaktadır. Bu kablolar sinyali çok daha hızlı bir biçimde iletiyor. IPTV satın aldığınız firma içinde anlaştığınız kanalların içinde olduğu bir dosya gönderirler. Kanal listelerini aktif etmek için verilen linki tıklamanız gerekir, çünkü kanal listelerine yalnızca bu linkler aracılığıyla ulaşmak mümkündür. Verilen linklerin uzantıları “m308” biçimindedir. Söz konusu dosya IPTV destekli kutuya aktarılır. Bu aktarımın başarı sağlaması için mac adresine ihtiyaç duyarız. Kolayca öğrenebileceğiniz mac adresi senkroziasyon işlevini görür.
Türkiye’de IPTV
Türkiye’de artık bir çok insan bu teknolojiyle tanışmaya başladı. Özellikle özel platformların oldukça pahalı olması IPTV’ye olan ilgiyi arttırdı. Türkiye’de IPTV konusunda yapılan yatırımlar son zamanlarda ciddi bir artış göstermeye başladı. Hatta bir çok kanal IPTV’de yer almak konusunda yoğun bir hazırlık yapıyor. Hatta Radyo Televizyon Üst Kurulu, yapmış olduğu açıklamada bu alanda test yayınlarına izin verilebileceğini belirtti. Normal yayınlarda olduğu gibi IPTV’de de RTÜK’ün denetleme mekanizması oluşacaktır. Bu durumda aykırı internet yayınları yapan kişi veya kurumlar, çeşitli cezalarla karşılaşacak. TTNET, IPTV’nin geleceğini ön gören firmalar arasında yer almakta. İleride firma sayısının artış göstermesi ile rekabetin ve hizmet kalitesinin aynı seviyede çoğalması bekleniyor.
IPTV İzleyenler Tespit Edilebilir mi?
Yayınları izlemek için evvela yayının yapıldığı sunuculara bağlanmanız gerekmektedir. Bu sunuculara bağlandığınız anda ise sunucunun yöneticisi sizin bağlantı yerinizi, belli sınırlar çerçevesinde görebiliyor. Kısaca sunucuya bağlandığınız anda bir tür iz bırakmış oluyorsunuz. Bu nedenle IPTV’ler üzerinden paralı içerikleri izleyenlerin kimler olduğu, sunuculara ulaşılması durumunda kimlerin o IPTV’ye bağlandığı listelenebilir. Buna rağmen herhangi birinin IPTV sunucularına kimlerin bağlandığını direk şekilde görmesinin olanağı bulunmuyor. Bunun için evvela sunucuların kontrolünün ele geçirilmesi lazım. Ardından sunuculara bağlanan IP’lere erişilmeli. Ayrıca internet sağlayıcıları, müşterilerinin hangi sunuculara bağlanabildiğini tespit edebilecek konumdalar. Örneğin; A şirketinden hizmet alırken IPTV kullanıyorsanız, A şirketi sizin hangi IPTV sunucusuna gittiğinizi görebilir. Türkiye’de kullanılan IPTV’lerin sunucularının çoğu zaman yurt dışında bulunması ise bambaşka problemi yanı sıra getiriyor. Türkiye’deki yetkili merciler, bu sunuculara erişebilmek için evvela o sunucunun bulunduğu ülkenin makamları ile iletişime geçmeli akabinde de iddialarını kanıtlayarak, o ülkenin yasal süreç başlatmasını sağlamalı. Tüm bunlar kısa süre içerisinde çözülür ve sunucudaki bilgiler yerinde kalırsa, IPTV kullananların listesi elde etmek mümkündür.
IPTV Kullanmak Yasal mı?
TBMM tarafından görüşülen yeni yasadan önce esasında iptv kullanımlarını yasaklayan ve para cezaları öneren uygulamalar çok uzun süre önce yasalaştırılmıştı.
“Telefon hatları ile frekanslarından ya da elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli ya da şifresiz yayınlardan sahibinin ya da zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis ya da adlî para cezası ile cezalandırılır.” Yani kısaca illegal yayın yapan bir IP TV aboneliğiniz var ise, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına veya para cezasına çarptırılabilirsiniz.
Buna ilave olarak Ticaret Bakanlığı’nın incelemeleri neticesinde Reklam Kurulu’nun aldığı kararlar gereği bu yayıncılar, para cezalarına da çarptırılıyorlar. 11 Aralık 2018’de Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Tüketicilere web üzerinden ulusal platformların ve kanallarının yayınlarını mevzuata aykırı olarak pazarlayan ve usulsüz abonelik tesis eden bir firma hakkında Reklam Kurulu’nun 277. Sayılı toplantısında 69.086.-TL idari para ve yayın durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.”
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.