3D Yazıcı: Filament Baskı Sıcaklığı
3D Yazıcı filament baskı sıcaklığı, sağlam ve kusursuz baskılar için oldukça önemli bir konudur, bu yazımızda net bir sıcaklık bilgisi vermekten öte, sıcaklık değişimlerinin önemini vurgulayacaktır.
- Soğuktan Ilığa: Plastik, malzeme olarak en yararlı olduğu sert, camsı halde bulunur. Cam geçiş sıcaklığına ısıtılıncaya kadar bu şekilde kalır.
- Ilıktan Sıcağa: Plastik artık yapışkan ve lastik gibi bir durumdadır. Erime sıcaklığına ısıtılıncaya kadar bu şekilde kalır.
- Sıcaktan Erimeye: Plastik şimdi sıvıdır ve baskı için uygundur.
Tüm bunlar neden bu kadar önemli? Zira aşamalar, cam geçişi ve erime sıcaklıkları arasındaki noktalar bir filamentin baskı tablasını ve baskı sıcaklıklarını doğrudan etkiler. Temel olarak, baskı işlemini değiştirmemek için, baskı tablası sıcaklığı cam geçiş sıcaklığının çok altında tutulmalıdır. Ve tabii ki, filamentin bir sıvı olmasını sağlamak için, erime sıcaklığının çok üstünde basılmalıdır.

Baskı Sıcaklığı Neden Önemli?
Halen kullanımda olan hemen hemen her 3D yazıcı filamentinin bir termoplastik olmasına rağmen, her birinin kendi sıcaklık gereksinimleri vardır. Çünkü her filament kimyasal olarak birbirlerinden çok farklıdır. Örneğin PLA filamenti nişastadan yapılırken, ABS filamenti petrol bazlıdır.
Bir termoplastiğin kimyasal yapısı, cam geçiş (glass transition, yani filamentin kırılgan filamentten ekstrüde edilebilen esnek bir yapıya dönüştüğü sıcaklık) sıcaklığını doğrudan etkiler. Düzgün baskılar için bu sıcaklığa ulaşılması gerekir ve her filament farklı bir cam geçiş sıcaklığına sahip olduğundan dolayı her filament farklı bir sıcaklıkta basılmalıdır.

Belirli bir ekstrüzyon sıcaklığına ek olarak, bazı filamentler belirli bir ısıtılmış yatak sıcaklığına ihtiyaç duyar. Bazı 3D yazıcı filamentleri soğuduğunda büzülür ve yapışmazlar. Isıtılmış bir yatak, bu filamentlerin ekstrüzyon sırasında daha yavaş soğumasını sağlar ve böylece büzülme en aza indirilir.
Isıtılmış bir yatak ayrıca, ilk katmanın iyi yapışmasını ve parçanın baskı sırasında yataktan ayrılmamasını sağlar. Başarısız bir baskı ile başarılı bir baskı arasındaki en büyük fark bu sıcaklıkların düzgün bir şekilde ayarlanmasıdır.
PLA Filamenti Baskı Sıcaklığı
PLA 3D yazıcı filamenti, günümüzde en popüler filamenttir ve popülaritesinin nedenlerinden biri, baskı kolaylığıdır.
PLA filamenti en iyi şekilde 210°C’de yazdırılır. Ancak markasına göre 180-230°C arasında herhangi bir sıcaklıkta da iyi çalışabilir. Isıtılmış bir tablaya her zaman ihtiyaç duymaz, ancak ısıtılabilir tablaya sahip bir 3D yazıcın varsa, yatak sıcaklığını 20-60°C arasında bir yere ayarlayabilirsiniz.

PLA filamenti ile modelini yazdırırken, soğutma fanlarını açmayı unutmayın. Modelin için PLA filamenti ve uygun soğutma ile en iyi sonuçları elde edebilirsiniz.
Genel olarak, PLA filamentinin yazdırılması çok kolaydır ve başarılı olmak için fazla bir şey yapmanıza gerek kalmaz. PLA 3D yazıcı filamenti hakkında daha fazla bilgiyi 3D Yazıcı Filament Özellikleri sayfamızdan bulabilirsiniz.
ABS Filamenti Baskı Sıcaklığı
Son zamanlara kadar ABS 3D yazıcı filamenti en çok kullanılan filamentti. Daha sonra tahtı PLA filamentine bıraktı. Çünkü ABS ile baskı almak zordur. ABS filamenti ile başarılı bir şekilde modelinizi yazdırmak için biraz daha yüksek sıcaklıklara ihtiyacınız var. 210-250°C’lik bir nozzle sıcaklığına ve 80-110°C civarında ise yatak sıcaklığına ihtiyaç duyar.

Buna ek olarak, ABS filamentinin kapalı bir 3D yazıcıda çok yavaş soğuyarak yazdırılması gerekir. Çünkü ABS filamenti soğuduğunda büzülür ve model çok hızlı soğursa yataktan kalkar. Bu nedenle, ABS filamenti ile üretim yapılırken soğutma fanları kapatılmalıdır.
PETG Filamenti Baskı Sıcaklığı
PETG 3D yazıcı filamenti, PLA ve ABS filamentlerinin birçok yönünü birleştiren ve görece yeni bir malzemedir.
PETG için nozzle sıcaklığı 220-250°C arasında çok yüksek sıcaklıklar gerektir. Bununla birlikte, ABS filamentinden farklı olarak, PETG filamenti ısıtılmış bir tablaya ihtiyaç duymaz.

PETG filamenti, en iyi kapton bant yapıştırılmış cam yatakta üretilir. Direk pritt sürülmüş satina cam yatakta üretim yapmak isterseniz yatak sıcaklığını 50-75°C’ye ısıtılmalısınız ve PETG filament ABS gibi bükülmediğinden, yazdırma sırasında soğutma fanlarını çalıştırabilirsiniz.
PETG filamentinin PLA kadar kullanımı kolay olmasa da, ABS’den çok daha az sorunlu olduğu ve bugün en popüler filamentlerden biri olduğu kanıtlanmıştır.
Naylon Filamenti Baskı Sıcaklığı
Naylon 3D yazıcı filamenti ile baskılar almak daha zor olsa da, inanılmaz derecede güçlü bir filamenttir.
Bu listedeki diğer filamentlerden daha çok sıcağa ihtiyaç duyar. Nozzle sıcaklığı 240-260°C ve yatak 70-100°C arasında olmalıdır. Naylon filamentinin tablaya zor yapışma sorununu çözmek için iyi bir yapıştırıcı (örneğin satina cam ve 4 numara güçlü saç spreyi) bir kullanılması çok önemlidir.

Naylon filamenti soğutma fanlarıyla birlikte basılmamalıdır, çünkü ilk katmanın ve diğer katmanların iyi bir şekilde yapışması için ısıya ihtiyaç duyar.
Bu filament aynı zamanda çok higroskopiktir, yani havadaki nemi emer. Nem, baskı kalitesini büyük ölçüde düşürür ve bu yüzden filamentin basılmadan önce kurutulması şarttır. Filamentlerin saklama koşulları ile ilgili detaylı bilgi için Filament Saklama Koşulları yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
TPU Esnek Filament Baskı Sıcaklığı
TPU olarak bilinen esnek 3D yazıcı filamentler, yazdırmak için eğlenceli ve faydalı malzemelerdir. Ancak kullanımı çok zor olabilir. PLA filamentine benzer sıcaklıklarda, 30-60°C arasında bir yatak sıcaklığı ve 210-230°C arasında ise nozzle sıcaklığı yeterlidir.

Bu filamentler çok esnek olduğu için, ekstrüder dişlisinden nozzle’a doğru giden kanalda eğilebilir ve esneyebilirler. Bu nedenle, filamentin sınırlı bir yol izlemesi ve yavaşça ittirilip geri çekilmesi gerekir. Bundan dolayı baskı süreleri diğer filamentlere göre bir hayli uzundur.
Esnek filamentlerle üretimde bu gibi problemlerle karşılaşırsanız, ekstrüder sıcaklığını hafifçe arttırırın ve filament üzerinde bükülmesine neden olabilecek herhangi bir gerilimi azaltmaya çalışın.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.