Bluetooth Nedir? Bluetooth İsmi Nereden Geliyor?
Neredeyse her yerde! Kolumuz da, kulağımız da, odamız da, peki Bluetooth Nedir?
Bluetooth Nedir?
Cihazlar ve sistemler arasındaki verilerin kablosuz olarak hızlı bir şekilde aktarılması Bluetooth teknolojisi sayesinde gerçekleşir. Bu teknoloji ilk olarak 1994 yılında kullanılmıştır. İlk kez kullanıldığı günden beri de yaygın olarak dünya genelinde kablosuz iletişim için kullanılmaya devam edilmektedir. Bluetooth temelde radyo frekansları üzerinden iletişim kurulmasına imkân tanır. 24 Ghz hızında iletişim kurulurken, iki cihaz arasındaki mesafenin de 10 metre kadar olması iyi bir performans elde edebilmek için gereklidir. Bluetooth kullanılarak yapılan veri aktarım hızı cihazların kapasitesine ve mesafesine göre 1 Mbps ile 730 Mbps arasında değişiklik gösterir.
Bluetooth İsmi Nereden Geliyor?
Kral Harald, her zaman liderleri şiddet içermeyen müzakerelere bir araya getirme yeteneği ile biliniyordu. Özellikle Norveç ve Danimarka’nın bu dönemdeki genişlemesi ve birleşmesi konusunda yaptığı çalışmlar ile sınırlar ötesinde tartışmak, bilgi paylaşmak ve çok önemli bir şekilde iletişim kurmaktaydı. Intel, İsveçli telekom şirketi Ericsson ve Nokia farklı radyo teknolojileri üzerinde çalışıyordu. Üç güç merkezi, teknolojiyi sektörde ileriye taşımanın ve parçalanmayı önlemenin en iyi yolunun tek bir kablosuz standart oluşturmak olduğunu çabucak fark etti. Aynı yılın Aralık ayında, üç şirketten temsilciler endüstri standardı teknolojilerini planlamak için İsveç, Lund’daki Ericsson fabrikasında bir araya geldiler. Ancak başlamadan önce, proje geliştirilirken proje için bir kod adına ihtiyaç duyduklarına karar verdiler. Intel temsilcisi Jim Kardash, geçici adın “Bluetooth” olduğunu öne sürdü ve mantığı basitti: “Kral Harald Bluetooth … tıpkı PC ve hücresel endüstrileri kısa menzilli bir kablosuz bağlantıyla birleştirmeyi amaçladığımız gibi İskandinavya’yı birleştirmekle meşhurdu. .” Adı o zaman kararlaştırılmıştır.
Bluetooth Nasıl Çalışır?
Bluetooth teknolojisinde aynı frekans aralığı içinde yer alan cihazların birbiriyle karışmasını engellenmesi amacıyla frekans atlama adı verilen bir teknoloji kullanılır. Bu sayede mevcut frekans bandı 79 farklı kanala bölünerek saniyede 1600 defa rastgele olacak şekilde kendi arasında değişir. Bluetooth aygıtları aktif ve pasif olmak üzere iki farklı türde ayarlanabilir. Akıllı telefon veya tablet kullanılırken bluetooth özelliğini istek dahilinde devre dışı konuma getirilebilir, kullanımdayken aktifleştirilebilir. Bluetooth aktif hale geldiğinde iletişim kurulacak diğer cihazın arayışı başlar. Birbiriyle eşleşen bluetooth aygıtları global ID olarak adlandırılan farklı kimliklere bürünürler. İki farklı türde bluetooth ağı bulunur. Bunlardan biri Piconets olarak adlandırılan ağdır. Bir Piconet ağı kullanılarak toplam 8 adet bluetooth cihazı işlev gösterebilir. Piconet ağında bir adet yönetici cihaz ile 7 tane de yönetilen cihaz mevcuttur. Diğer Bluetooth ağı ise Scattternets olarak adlandırılır. Scatternets sayesinde Bluetooth aygıtları daha esnek bir şekilde kullanılır. Birden fazla Piconetin biraraya gelmesi ile işlev gösterir. Sayıca fazla olan küçük bluetooth cihazlarının aynı alan içinde haberleşmesini sağlayan bir sistemdir.
Bluetooth Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde Bluetooth teknolojisinin en yaygın olarak kullanıldığı alanlar akıllı telefonlar, tabletler, saatler, kameralardır. Bluetooth teknolojisinin özelliklerini taşıyan bu cihazlar sayesinde veriler başka bir bağlantıya ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla bilgisayara aktarılabilir. Bunun dışında pek çok alanda bluetooth kullanılır. Bu alanlar ise:
Kulaklık
Bluetooth kulaklıklar kablosuz olarak çalışır. Kablosuz bir şekilde müziğin aktarıldığı cihaza kolayca bağlanır ve müzik, ses kaydı dinlenebilir.
Mouse ve Klavye
Önceden kablolarla bilgisayara bağlı olan klavye ile mouse kargaşa ortamına neden olmaktaydı. Günümüzde bluetooth teknolojisi sayesinde kabloya ihtiyaç duyulmadan mouse ile klavye bilgisayara kolaylıkla bağlanır.
Hoparlörler
Kablosuz olarak akıllı telefon veya tablete bağlanarak müzik vericisine bağlanan hoparlör sistemleridir.
Otomobil Sistemleri
Araç kullanılırken dikkatin dağılmaması çok önemlidir. Bluetooth sistemleri sayesinde sürücünün dikkati dağılmadan, eller direksiyondan ayrılmadan telefon görüşmesi yapma, müzik dinleme gibi pek çok işlem yerine getirilebilir.
Saat veya Adım Sayar
Bluetooth bağlantısıyla akıllı telefon, tablet veya başka bir cihaza bağlanarak söz konusu iki farklı cihaz arasında devamlı veri aktarımı yapan saat ve adım sayarlar günümüzde yaygın olarak kullanılır.
Bluetooth Nasıl Kullanılır?
Bluetooth her cihaz için farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Ancak genel bir prensip olarak iki farklı cihazın birbirine Bluetooth kanalıyla bağlantılı olabilmesi için ikisinde Bluetooth özelliğinin aktif olması gerekir. Öncelikle cihaz eşleşmeleri yapılarak Bluetooth çalışmaya başlar. Eşleşmenin tamamlanabilmesi için her bir cihaza da parola girişi yapılarak güvenlik unsuru tamamlanmış olur. Bunun ardından veri paylaşımı, dosya aktarımı başlatılmaya hazır hale gelir. Bluetooth özelliklerine sahip olan cihazların birbirine olan mesafesi en az 10 metre en fazla ise 100 metre kadar olmalıdır. Esasen Bluetooth teknolojisinde telsiz tabanlı bir bağlantı sistemi kullanılır. Bluetooth sayesinde dizüstü bilgisayardan yan odadaki yazıcıya çıktı elde edebilmek için komut gönderilebilir veya akıllı ev sistemi dahilinde evin alarmı kontrol edilebilir. Bluetooth kullanıcıya kablosuz bağlantı özellikleri sayesinde büyük kolaylıklar sunan bir teknolojidir. Telsiz frekansı sayesinde işlev gösterdiği için dünya üzerindeki tüm kablosuz ağa sorunsuz, güvenli ve hızlı bir şekilde bağlanılabilir. Bluetooth teknolojisi düşük enerji tüketimine ihtiyaç duyan, ucuz, tüm cihazlarla kolayca entegre olabilen, kullanıcı dostu bir sistemdir. Ayrıca en iyi performans gösteren kablosuz veri aktarımı ve sesli iletişim aracıdır.
Bluetooth ile Neler Yapılabilir?
Bluetooth teknolojisi iki farklı elektronik cihaz arasında veri aktarılmasını sağlar. Kullanılan cihazlar sabit veya taşınabilir olabilir. Bluetooth sayesinde bir kullanım ağı oluşturulur. Bu ağ dahilinde veri transferi, bilgi alışverişi, yazıcıdan çıktı alımı, elektronik posta gönderimi gibi çeşitli işlemler yerine getirilir. Bazı durumlarda nadiren de olsa bluetooth broadband modem vasıtasıyla internete erişim de sağlanabilir. Aynı üretim ortamında yer alan farklı cihazlar izlenip kontrol altında tutulabilir.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.