Metaverse Nedir?
Metaverse, kullanıcıların sanal olarak etkileşimde bulunmalarını sağlamak için sosyal medya, çevrimiçi oyun, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve kripto para birimlerinin yönlerini birleştiren dijital bir gerçekliktir. Artırılmış gerçeklik, kullanıcı deneyimini geliştirmek için görsel öğeleri, sesi ve diğer duyusal girdileri gerçek dünya ayarlarına yerleştirir. Buna karşılık, sanal gerçeklik tamamen sanaldır ve kurgusal gerçekleri geliştirir.
Metaverse büyüdükçe, kullanıcı etkileşimlerinin mevcut teknolojinin desteklediğinden daha çok boyutlu olduğu çevrimiçi alanlar yaratacaktır. Sadece dijital içeriği görüntülemek yerine, metaverse’deki kullanıcılar kendilerini dijital ve fiziksel dünyaların birleştiği bir alana sokabilecekler.
Önemli Noktalar
- Metaverse, insanların internet üzerinden eriştiği paylaşılan bir sanal ortamdır.
- Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojiler, “sanal varlık” duygusu yaratmak için metaverse’de birleştirilir.”
- Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, artırılmış gerçeklik gözlüklerinin sonunda akıllı telefonlar kadar yaygın olacağına inanıyor.
- Facebook yeni adıyla Meta, Avrupa Birliği’nde (AB) metaverse’yi şekillendirmeye yardımcı olmak için 10.000 yeni yüksek vasıflı iş yaratmayı planladığını duyurdu.
Söylentiler, şirketin metaverse’e olan bağlılığını benimsemek için yeni bir isimle anılmak istendiğini ve Facebook adını Meta olarak değiştirerek yeniden markalaşma yolunu açmış oldu bu olay hakkında Ekim 2021’in ortalarında söylentiler dolaşmaya başladığında haberlerde görünmeye başladı.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, 28 Ekim’de Facebook’un Connect 2021 konferansında yeni Meta adını duyurdu ve yeni web sitesi onu bir sosyal teknoloji şirketi olarak markalaştırdı; “Meta veri tabanında, hayal edebileceğiniz hemen hemen her şeyi yapabileceksiniz.” arkadaşlarınızla ve ailenizle bir araya gelebileceksiniz, çalışabileceksiniz, öğrenebileceksiniz, oyun oynayabileceksiniz, alışveriş yapabileceksiniz, bu gibi olayların yanı sıra bugün bilgisayarlar veya telefonlar hakkındaki düşüncelerimize gerçekten uymayan tamamen yeni deneyimler deneyebileceksiniz. Zuckerberg, 28 Ekim’de yayınlanan “Founders Letter, 2021″ yazısında, işe gidip gelmeden ofiste, arkadaşlarla bir konserde veya ebeveynlerinizin oturma odasında olmak için anında bir hologram olarak ışınlanmak için” yazdı.
Meta’nın Connect açılış konuşmasını izleyebilir ve meta verinin meta.com‘da yeni fırsatları nasıl ortaya çıkaracağı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Metaverse’i Anlamak
Facebook bir süredir metaverse’den bahsediyor ve 17 Ekim 2021’de bir basın açıklamasında metaverse’in “sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanan birbirine bağlı sanal deneyimlerin yeni bir aşaması olduğunu” belirtiyor. daha büyük bir “sanal varlık” duygusu, çevrimiçi etkileşim, şahsen etkileşim deneyimine çok daha yakın hale gelebilir.”
Yatırımcılar ve şirketler bir sonraki büyük şeyin parçası olmak istediklerinden, meta veriye olan ilginin önemli ölçüde artması bekleniyor. Zuckerberg, teknoloji sitesine The metaverse “[Facebook’un] büyük bir odak noktası olacak ve bence bu, internetin mobil internetten sonra nasıl geliştiği konusunda bir sonraki bölümün büyük bir parçası olacak” dedi. Verge isim değişikliğini duyurmadan önce. “Ve bence bu, şirketimiz için de bir sonraki büyük bölüm olacak, bu alanda gerçekten ikiye katlanacak.” gibi açıklamalarda bulundu.
Metaverse savunucuları kavramı internetin gelişiminde bir sonraki aşama olarak görüyorlar. Örneğin Facebook, Oculus VR gözlükleri gibi donanımlar geliştirirken, AR gözlükleri ve bileklik teknolojileri de AR ve VR’ye büyük yatırımlar yaptı.
50 Milyon Dolar
Facebook’un meta veri deposunu sorumlu bir şekilde oluşturmak için küresel araştırma ve program ortaklarına yaptığı yatırım.
Özel Hususlar
Çok sayıda bilimkurgu kitabı, televizyon dizisi ve film, gerçek dünyadan ayırt edilemeyen dijital dünyalar olan metaverse’lerde yer almaktadır. Aslında, bilim kurgu yazarı Neal Stephenson, 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında “metaverse” terimini kullandı.
Kitapta, insan avatarları ve yazılım ajanları üç boyutlu bir sanal uzayda etkileşime giriyor. Çoğu zaman, bu bilimkurgu metaverseleri distopik dünyalardır. Zuckerberg’in çağdaşlarından bazıları, gerçek hayattaki metaverse’nin – “yeni nesil internet”in – distopik bir kabusa dönüşebileceğinden endişe duyuyor.
Örneğin Niantic CEO’su John Hanke, bir blog yazısında şunları yazdı: “Bugünlerde pek çok insan, teknoloji ve oyun dünyasının en büyük isimlerinden bazıları da dahil olmak üzere, bu yakın gelecekteki sanal dünya vizyonunu hayata geçirmekle çok ilgileniyor. aslında bu romanlar, teknolojinin yanlış gittiği distopik bir geleceğin uyarıları olarak hizmet etti.”
Niantic, artırılmış gerçeklik mobil oyunları Ingress ve Pokémon Go ile tanınan bir yazılım geliştiricisidir.
COVID-19 pandemisi, daha fazla insanın evden çalıştığı ve uzaktan okula gittiği için metaverse’ye olan ilgiyi hızlandırdı. Tabii ki, metaverse’in insanların ayrı zaman geçirmelerini daha da kolaylaştıracağına dair endişeler var — COVİD sonrası bir dünyada bile.
Hanke şöyle yazdı: “Artırılmış gerçekliğin ‘gerçekliğine’ yaslanmak için teknolojiyi kullanabileceğimize inanıyoruz — kendimiz de dahil olmak üzere herkesi ayağa kalkmaya, dışarı çıkmaya ve insanlarla ve çevremizdeki dünyayla bağlantı kurmaya teşvik ediyoruz …. Teknoloji, bu temel insan deneyimlerini daha iyi hale getirmek için kullanılmalı — bunların yerine geçmemelidir.
Metaverse Tam Olarak Nedir?
Facebook, metaverse’i “sizinle aynı fiziksel alanda olmayan diğer insanlarla birlikte oluşturabileceğiniz ve keşfedebileceğiniz bir dizi sanal alan” olarak tanımlar.” Metaverse teknolojisinin tam olarak gerçekleşmesine yıllar kalmışken, sonunda sanal, çevrimiçi bir ortamda çalışabileceğiniz, oynayabileceğiniz, öğrenebileceğiniz, yaratabileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz ve arkadaşlarınızla etkileşimde bulunabileceğiniz bir yer olması bekleniyor.
AR ve VR Arasındaki Fark Nedir?
Artırılmış gerçeklik, kullanıcı deneyimini geliştirmek için görsel öğeleri, sesi ve diğer duyusal uyaranları gerçek dünya ortamına yerleştirmeyi içerir. AR’ye bir akıllı telefon ile erişilebilir ve kullanıcılar gerçek dünyadaki varlıklarını kontrol edebilir. Buna karşılık, sanal gerçeklik tamamen sanaldır ve kurgusal gerçekleri geliştirir. VR, bir gözlük cihazı gerektirir ve kullanıcılar sistem tarafından kontrol edilir.
Facebook Metaverse Nedir?
Meta veri deposunun tek bir yaratıcısı (veya tanımı) yoktur, bu nedenle Facebook’un sahip olduğu veya geliştirilmesinden yalnızca sorumlu olduğu bir şey değildir. Yine de Facebook, Oculus VR gözlükleri aracılığıyla meta veriye büyük yatırım yaptı ve AR gözlükleri ve bileklik teknolojileri üzerinde çalışıyor. Şirket, Eylül 2021’de metaverse teknolojisinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlamak için küresel araştırma ve program ortaklarına 50 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını duyurdu.
Kaynaklar
Meta. “Facebook Company Is Now Meta.” erişim tarihi: Ekim 28, 2021.
Meta. “Founder’s Letter, 2021.”erişim tarihi: Ekim 28, 2021.
The Verge. “Facebook Is Planning to Rebrand the Company With a New Name.”erişim tarihi: Ekim 28, 2021.
Tulane University. “What’s the Difference Between AR and VR?”erişim tarihi: Ekim 28, 2021.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.