IRNSS Uydu Sistemi Nedir? Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi

IRNSS Uydu Sistemi, operasyonel adıyla NavIC, Hindistan Bölgesel Navigasyon Uydu Sisteminin kısaltmasıdır, doğru gerçek zamanlı uydu navigasyonu sağlayan özerk bir bölgesel uydu navigasyon sistemidir. Hindistan’ı ve çevresinde 1.500 km (930 mi) uzanan bir bölgeyi ve daha fazla genişleme planlarını kapsar. Genişletilmiş bir hizmet alanı, birincil hizmet alanı ile güneyden 50. paralel kuzeye ve 30. meridyen doğudan 130. meridyen doğuya, sınırların 1.500–6,000 km (930–3.730 mi) ötesinde bir dikdörtgen alan arasında yer alır. Sistem şu anda yedi uydudan oluşan bir takımyıldızdan oluşuyor ve yedek olarak yerde iki ek uydu bulunuyor. IRNSS Resmi web sitesine buradan göz atabilirsiniz.

IRNSS Uydu Sistemi Nedir? Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi IRNSS Uydu Sistemi,irnss,irnss uydu sistemi nedir
NavIC Kapsama Alanı

Sistem kısmen, ABD’nin Hindistan’ın Kargil bölgesi için Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) verisi talebini reddettiği 1999’da Hindistan ordusunun başına geldiği gibi, düşmanca durumlarda yabancı hükümet tarafından kontrol edilen küresel navigasyon uydu sistemlerine erişim garanti edilmediği için geliştirildi. Hindistan hükümeti projeyi Mayıs 2013’te onayladı.

Sinyal

NavIC sinyalleri, bir Standart Konumlandırma Hizmeti ve bir Hassas Hizmetten oluşacaktır. Her ikisi de L5 (1176.45 MHz) ve S bandında (2492.028 MHz) gerçekleştirilecek. SPS sinyali, 1 MHz BPSK sinyali ile modüle edilecektir. Precision Service, BOC(5,2) kullanacaktır. Navigasyon sinyallerinin kendisi S-bant frekansında (2-4 GHz) iletilecek ve gerekli kapsama alanını ve sinyal gücünü korumak için faz dizili bir anten aracılığıyla yayınlanacaktır. Uydular yaklaşık 1.330 kg (2.930 lb) ağırlığında olacak ve güneş panelleri 1.400 W üretecektir.

NavIC sistemine bir mesajlaşma arayüzü yerleştirilmiştir. Bu özellik, komuta merkezinin belirli bir coğrafi alana uyarı göndermesine olanak tanır. Örneğin, sistemi kullanan balıkçılar bir siklon hakkında uyarılabilir.

Doğruluk

Sistem, Hint kara kütlesi boyunca 10 metreden (33 ft) daha iyi ve Hint Okyanusu’nda 20 metreden (66 ft) daha iyi ve ayrıca Hindistan çevresinde yaklaşık 1.500 km (930 mil) uzanan bir bölgede mutlak konum doğruluğu sağlamayı amaçlamaktadır. 2017 yılında Uzay Uygulamaları Merkezi, NavIC’nin tüm kullanıcılara 5 m’ye kadar konum doğruluğu ile standart konumlandırma hizmeti sunacağını söyledi. Karşılaştırma için GPS, 20-30 m’lik bir konum doğruluğuna sahipti. Yalnızca L bandına bağlı olan GPS’in aksine, NavIC çift frekansa (S ve L bantları) sahiptir. Düşük frekanslı bir sinyal atmosferden geçtiğinde, atmosferik rahatsızlıklardan dolayı hızı değişir. ABD, frekans hatasını değerlendirmek için bir atmosferik modele güveniyor ve kesin hatayı değerlendirmek için zaman zaman bu modeli güncellemek zorunda. Hindistan örneğinde, gerçek gecikme, iki frekansın (S ve L bantları) gecikmesindeki fark ölçülerek değerlendirilir. Bu nedenle, NavIC frekans hatasını bulmak için herhangi bir modele bağlı değildir ve GPS’den daha doğrudur.

Saat Hatası

2017’de, IRNSS-1A’daki SpectraTime tarafından sağlanan üç rubidyum atom saatinin de başarısız olduğu ve Avrupa Birliği’nin Galileo takımyıldızındaki benzer arızaları yansıttığı açıklandı. İlk arıza Temmuz 2016’da meydana geldi ve hemen ardından IRNSS-1A’daki diğer iki saatte de hata meydana geldi. Bu, uyduyu işlevsiz hale getirdi ve değiştirilmesi gerekiyordu. ISRO, Haziran 2017’de iki yedek uydu olan IRNSS-1H ve IRNSS-1I’deki atomik saatlerin yerini aldığını bildirdi. 31 Ağustos 2017’de. İkinci yedek uydu IRNSS-1I, 12 Nisan 2018’de başarıyla yörüngeye yerleştirildi.

Temmuz 2017’de seyir sistemindeki iki saatin daha anormallik belirtileri göstermeye başladı ve böylece toplam arızalı saat sayısının beşe çıktı, Mayıs 2018’de sayım dikkate alındığında 4 saatin daha arızalı olduğu bildirildi. yörüngedeki 24’ün 9’unda bu hata mevcut.

Navigasyon uydusunun operasyonel ömrünü uzatmak için bir önlem olarak, ISRO kalan uydularda iki yerine sadece bir rubidyum atom saati çalıştırıyor.

Uydu Yerleşimi

IRNSS Uydu Sistemi Nedir? Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi IRNSS Uydu Sistemi,irnss,irnss uydu sistemi nedir
Dünya Çevresinde
IRNSS Uydu Sistemi Nedir? Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi IRNSS Uydu Sistemi,irnss,irnss uydu sistemi nedir
Around the Earth – Polar view
IRNSS Uydu Sistemi Nedir? Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi IRNSS Uydu Sistemi,irnss,irnss uydu sistemi nedir
Dünya sabit – Ekvator görünümü, ön
IRNSS Uydu Sistemi Nedir? Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi IRNSS Uydu Sistemi,irnss,irnss uydu sistemi nedir
Dünya sabit – Kutup görünümü

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.