GLONASS Nedir? Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi

GLONASS, Sovyetler Birliği tarafından 1970’lerde deneysel bir askeri iletişim sistemi olarak geliştirildi. Soğuk Savaş sona erdiğinde, Sovyetler Birliği, sistemin hava durumu yayınları, iletişim, navigasyon ve keşif verilerini iletme yeteneği aracılığıyla GLONASS’ın ticari uygulamaları olduğunu kabul etti.

İlk GLONASS uydusu 1982’de fırlatıldı ve sistem 1993’te tamamen çalışır durumda ilan edildi. GLONASS performansının düştüğü bir dönemden sonra Rusya, sistemi gerekli minimum 18 aktif uyduya getirmeyi taahhüt etti. Şu anda, GLONASS takımyıldızında tam 24 uydu konuşlandırmasına sahiptir.

GLONASS Uyduları

  • GLONASS – Bu uydular 1982 yılında askeri ve resmi kuruluşlar için fırlatılmıştır. Hava durumu, konumlandırma, zamanlama ve hız ölçümleri için tasarlandılar. (SERVİS DIŞI)
  • GLONASS-M – Bu uydular, CIS haritalama alıcıları ve ikinci sivil frekansı eklemek için 2003 yılında fırlatıldı. (ÇALIŞIYOR)
  • GLONASS-K – Bu uydular, üçüncü sivil frekansı eklemek için 2011’de fırlatıldı. Bunlar 3 tiptir – K1(ÇALIŞIYOR), K2(TEST UYDUSU ÜRETİMİ) ve KM(ARAŞTIRMA AŞAMASINDA-2030).
  • GLONASS-V – Bu uydular 2022-2025 yıllarında fırlatılacak.(TASARIM AŞAMASINDA)

Her GLONASS uydusu, L1 frekansında standart konumlandırma için bir C/A kodu ve L1 ve L2 üzerinde kesin konumlandırma için bir P kodu iletir. P kodu yalnızca askeri amaçlar için kullanılabilir. GPS ve Galileo’dan farklı olarak GLONASS, her uydu için farklı bir frekans kullanır.

GLONASS uyduları, frekans bölmeli çoklu erişim için FDMA olarak bilinen bir teknik olan aynı kodu farklı frekanslarda iletir. Bunun GPS tarafından kullanılandan farklı bir teknik olduğunu unutmayın.

GLONASS sinyalleri, GPS sinyalleriyle aynı polarizasyona (elektromanyetik dalgaların yönü) sahiptir ve karşılaştırılabilir sinyal gücüne sahiptir.

GLONASS sistemi, 12 frekans kullanan 24 uyduya dayanmaktadır. Uydular, aynı frekansta yayın yapan antipodal uydulara sahip olarak frekansları paylaşabilir. Antipodal uydular aynı yörünge düzlemindedir ancak 180 derece ile ayrılırlar. Şekilde gösterildiği gibi, eşleştirilmiş uydular aynı frekansta yayın yapabilirler çünkü hiçbir zaman Dünya yüzeyindeki bir alıcının gözünde aynı anda görünmeyeceklerdir.

GLONASS Resmi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

GLONASS Nedir? Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi glonass,glonass nedir,glonass uydu sistemi,glonass uyduları,glonass uydusu nedir

GLONASS Sinyal Özellikleri

TanımlamaFrekansAçıklama
L11598.0625 – 1609.3125 MHzL1, HP (yüksek hassasiyet) ve SP (standart hassasiyet) sinyalleriyle modüle edilir.
L21242.9375 – 1251.6875 MHzL2, HP ve SP sinyalleri tarafından modüle edilir. SP kodu, L1’de iletilen ile aynıdır.

Mevcut GLONASS-M uyduları hizmet ömürlerinin sonuna geldiğinde, yeni nesil GLONASS-K uyduları ile değiştirilecektir. Yeni uydular, GLONASS sistemine yeni GNSS sinyalleri sağlayacak.

L3

GLONASS-K uydularının ilk bloğu (GLONASS-K1), 1202.025 MHz merkezli L3 olarak adlandırılan yeni sivil sinyali yayınlayacaktır. Mevcut GLONASS sinyallerinin aksine L3, GPS ve Galileo ile birlikte çalışabilirliği kolaylaştıracak CDMA’ya dayanmaktadır.

İlk GLONASS-K1 uydusu Şubat 2011’de fırlatıldı.

L1 ve L2 CDMA

GLONASS-K uydularının ikinci bloğu (GLONASS-K2), L1 ve L2 frekanslarında yayınlanan iki CDMA tabanlı sinyal daha ekler. Mevcut FDMA L1 ve L2 sinyalleri de eski alıcıları desteklemek için yayınlanmaya devam edecek.

L5

GLONASS-K uydularının üçüncü bloğu (GLONASS-KM), GLONASS sistemine bir L5 sinyali ekleyecektir.