Arduino IDE 2.0 Hata Ayıklama(Debugging)
Arduino IDE 2.0 ile Zero board, J-Link ve Atmel-ICE hata ayıklama modüllerinin nasıl kurulacağını ve bir programda nasıl hata ayıklanacağını öğrenin.
Arduino IDE 2.0’ın yeni tanıtılan, ancak daha az ünlü bir özelliği Hata Ayıklayıcıdır. Hata ayıklayıcı, programları test etmek ve hata ayıklamak için kullanılan bir yazılım aracıdır.
Temel olarak, programın yürütülmesinde gezinmeye yardımcı olabilecek bir donanım arayüzünün yardımıyla kontrollü bir şekilde bir programdan geçer. Bu, programı daha iyi anlamanın yanı sıra olası kusurları ve kod hatalarını tespit etmeye yardımcı olabilir.
Editörü Arduino Yazılım sayfasından kolayca indirebilirsiniz.
Uyumlu Kartlar
Hata ayıklayıcı, tüm SAMD kartlarıyla uyumludur. SAMD mimarisini kullanan kartlar şunlardır:
- MKR Zero
- MKR WiFi 1010
- MKR FOX 1200
- MKR WAN 1300
- MKR WAN 1310
- MKR GSM 1400
- MKR NB 1500
- MKR VIDOR 4000
- Nano 33 IoT
- Zero
Atmel-ICE ve J-Link hata ayıklayıcıları için MKR WiFi 1010’u kullanır, ancak yukarıda listelenen kartlara kolayca uygulanabilir.
Hata Ayıklayıcıyı Kullanma
Donanımınızı kurduktan sonra, Arduino IDE 2.0’daki Hata Ayıklayıcı aracını keşfetmeye devam edebiliriz.
Hata Ayıklayıcı, Arduino IDE 2.0’a entegre edilmiş yepyeni bir araçtır. Kart yöneticisi, kütüphane yöneticisi, arama ve sketchbook ile gruplandırılmış soldaki kenar çubuğundan buna kolayca erişebilirsiniz.
Bunu yapmanın size yalnızca arayüzünü göstereceğini unutmayın, ancak asıl olay, üstteki düğmeler menüsünde üzeri çizili hata simgesini tıkladığınızda gerçekleşir.
Şimdi, hata ayıklayıcıyı kullanmak için, ne tür bir kart/işlemci kullandığınıza çok bağlı olan belirli donanım araçlarına ihtiyacımız var ve neredeyse her zaman harici bir hata ayıklayıcıya ihtiyacınız olacak.
Hata Ayıklayıcı’yı kullanmak için önce kartımıza bir kod yüklememiz gerekiyor, yerleşik programın hata ayıklama için optimize edildiğinden emin olalım, o yüzden hemen bu seçeneği kontrol edelim.
Önemli: Arduino Zero’yu programlama USB portu üzerinden bağlamalısınız.
Bu örnekte, temel göz blink taslağını seçeceğiz. Bu koda File > Examples > Basics > Blink seçeneğinden kolayca ulaşabilirsiniz. Kodu Arduino kartınıza yükleyin. Bittiğinde alttaki çıktı panelinde size haber verecektir.
Programınız yüklendikten sonra hata ayıklayıcıyı kullanmaya başlayabiliriz.
Breakpoints(Kesme noktaları)
Kesme noktası adı verilen bir şey oluşturarak başlayalım. Kesme noktaları, belirli bir satırda (veya belirli bir koşul doğrulandığında) program yürütmesini durdurmak için kullanılır. Bunların birçoğunu bir programda kullanabiliriz (sayı işlemciye göre değişir).
Bu örnekte, satır 33 ve satır 36 için bir kesme noktası belirleyeceğiz. Bunlar, editörde satır numaralandırmasının soluna tıklanarak ayarlanır.
Artık kodumuzu adım adım inceleyebiliriz. İlk (otomatik) durdurma, Hata Ayıklayıcı’nın kendisi tarafından tetiklenecek ve standart bir giriş noktası olacak, şimdilik bunu görmezden gelin.
Oynat/duraklat düğmesine (Devam) tıklayarak devam edelim. Program şimdi ilk kesme noktasına, satır 33’e çalışacak. Tekrar tıklarsak, satır 36’ya atlayacaktır (34 ve 35 satırları hala yürütülecek ama bunu görmeyeceğiz). Oynat/duraklat düğmesine tekrar tıklamak, sonraki kesme noktasında, satır 33’te duraklayacak olan programı çalıştırmaya devam edecektir. Sonuçta ana döngüdeyiz.
Step over(adım atlama)
Step over özelliği temel olarak bir programın işlemlerini adım adım gerçekleştirir. Diyelim ki programımızda her biri benzersiz bir şey yapan 20 işlem var. Aşama aşama, bir şekilde bunların üzerinden tek tek geçebilir ve her adımda neler olduğunu analiz edebiliriz.
Step in and Out
Sıradaki adım girme ve adım atma komutları. Bu örnekte digitalWrite() ve delay() fonksiyonlarını kullanıyoruz. step in kullanarak, yazdığımız koddan temel olarak ayrılır ve bu fonksiyonların tanımlandığı koda atlarız. Bu durumda, Arduino çerçevesinin parçası olan bir dosyanın içindeki kodu inceliyoruz.
Çıkış özelliği temelde tam tersidir: sizi başlangıç noktasına döndürür ve bir sonraki adıma geçer.
Adım giriş/çıkış eylemleri çok faydalı olabilir, bunları günlük işlerde komutları nasıl kullandığınızı öğrenmek ve digitalWrite, digitalRead, Serial.println ve diğer tüm Arduino işlevlerini çağırdığınızda neler olduğunu keşfetmek için kullanabilirsiniz.
Bu kılavuzda, Arduino IDE 2.0 Hata Ayıklayıcıyı kullanmayla ilgili bazı temel bilgileri ele aldık. Kullanabileceğimiz bazı farklı donanım kurulumlarını, Hata Ayıklayıcı aracında nasıl gezineceğimizi araştırdık ve hata ayıklama deneyiminizi daha sorunsuz hale getirmek için daha ayrıntılı donanım kılavuzlarını birbirine bağladık.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.