Arduino IDE 2.0 Seri Ekran ve Seri Çizdirici Kullanımı
Seri Ekran, Arduino ile projeler oluştururken önemli bir araçtır. Bir hata ayıklama aracı olarak, kavramları test etmek veya doğrudan Arduino kartıyla iletişim kurmak için kullanılabilir.
Arduino IDE 2.0, editörle entegre seri ekran aracına sahiptir, bu, seri ekran kullanılırken harici bir pencere açılmadığı anlamına gelir. Bu, her biri kendi seri ekranına sahip birden fazla pencere açabileceğiniz anlamına gelir.
Editörü Arduino Yazılım sayfasından indirebilirsiniz.
Arduino IDE 2.0 ile tanıtılan önemli bir değişiklik, entegre seri ekrandır. Editörün eski sürümlerinde, seçtiğimiz bağlantı noktası/kartı ile eşleşen harici bir pencere bulunur.
Arduino IDE 2.0 biraz farklı çalışıyor. Seri ekran için harici bir pencere açmak yerine, ek bir sekme olarak konsol günlüğünün nerede olduğunu gösterir. Bunun nasıl çalıştığını anlamak için eski editörün nasıl çalıştığına bir göz atalım:
Şimdi IDE 2.0’a bir göz atalım. Seri ekranın düzenleyicinin altında nasıl bulunduğuna dikkat edin:
Baud hızını ayarlama ve mesaj gönderme gibi seri ekran ayarları da burada bulunur.
Yeni Entegrasyon ile Avantajlar
Seri ekranın editörle entegre olmasının büyük bir avantajı, aynı anda birden fazla monitörün açık olması olasılığıdır. Eski düzenleyicide, bağlantı noktası/kartı değiştirirken tüm pencerelerde değişir. Ayrıca, IDE 2.0’ın ortadan kaldırdığı bir engel olan bir seri ekran penceresiyle sınırlıydık.
Bu özelliğin nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi içeren bir örnek, bu öğreticinin devamında, Aynı anda birden çok seri ekran Kullanma bölümünde bulacaksınız.
Seri Ekran Aracı Kullanmak
Seri ekran aracı, bir bilgisayar ile Arduino arasında hata ayıklamak ve iletişim kurmak için kullanışlı bir araçtır. Kullanması gerçekten çok kolay olsada, kullanmadan önce yapmamız gereken bazı şeyler var.
Öncelikle Arduino IDE 2.0’ı açmamız gerekiyor.
Şimdi, kartımıza bilgisayarımızla iletişim kurabilmesi için gerekli bazı konfigürasyonları içeren bir taslak oluşturmamız gerekiyor. Temel olarak, Serial.begin(9600); yazarak bir baud hızı ayarlamamız gerekiyor. Burada 9600, aktarılabilecek saniye başına maksimum bit olan baud hızını temsil eder. Kullanmamız gereken kod aşağıdaki kısımda bulunabilir:
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
Serial.println("Hello world!");
delay(1000);
}
Bu kod, seri ekrana her saniyede bir “Hello world!” yazdıracaktır. Kullanmak istediğimiz kartı seçelim ve kodu karta yükleyelim.
Yükleme bittiğinde, IDE’nin sağ üst köşesinde bulunan seri ekran düğmesine tıklayın. Bu, IDE’nin altındaki seri ekranı başlatacak ve konsol bölümünün yerini alacaktır.
“Hello world!” artık her saniyede bir yazdırılır. Arduino’nuzdan bilgisayarınıza başarıyla bir mesaj gönderdiniz.
Aynı Anda Birden Fazla Seri Ekran Kullanma
Arduino IDE 2.0 ile gelen bu özellik, seri ekranın, açtığınız kodun pencerelerine bağlı olmasıdır. Örneğin, sketch_1 ve sketch_2 adlı iki kod penceremiz varsa, her pencere için bağlantı noktasını ve kartı seçebilir ve aynı anda iki seri ekran çalıştırabiliriz.
Bu, her iki karta da aynı anda neler olduğunu bilmek istediğimiz çeşitli iletişim / bağlantı projeleri ile çalışırken gerçekten yararlıdır. İki Arduino kartınız varsa, aşağıdaki talimatları kullanarak bu özelliği deneyebilirsiniz.
- Öncelikle File > New yolu ile yeni bir dosya açmamız gerekiyor.
Şimdi başka bir kart seçmemiz gerekiyor. Bu örnekte, Arduino Nano 33 IoT kullanıyoruz. Bilgisayarınıza bağladıysanız ve bunun için gerekli çekirdeği yüklediyseniz, kart listesinde görünecektir.
Yeni kod için, diğer karta yüklediğimiz çizimin aynısını kullanalım, ancak “Hello world!” yerine başka bir şey koyalım. Bu örnekte, aşağıdaki kod parçacığında görebileceğiniz gibi “Hello Mars!” kullandık:
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
Serial.println("Hello Mars!");
delay(1000);
}
Kodu karta yükleyin ve seri ekranı açın. Şimdi “Hello Mars!” saniyede bir yazdırılıyor. İki kod penceresini yan yana koyarsak aynı anda nasıl çıktı aldıklarını görebiliriz.
Not: Birkaç kod penceresinin ve seri ekranın aynı anda kullanılması makineniz için oldukça ağır olabilir.
Seri çizdirme aracı, Arduino kartınızdan gönderilen farklı verileri izlemek için çok yönlü bir araçtır. Verileri “terminal stili” yazdırmak için kullanılan standart seri ekran aracına benzer şekilde çalışır, ancak verilerinizi daha iyi anlamanıza ve karşılaştırmanıza yardımcı olacak daha büyük bir görsel araçtır.
Bu öğreticide, bu özelliğin nasıl etkinleştirileceğine (seri iletişim kullanan hemen hemen her kod için çalışır), örnek bir kodun nasıl göründüğüne ve nasıl çalışması beklendiğine hızlı bir göz atacağız.
Seri çizdiriciyi kullanmak için bir kod oluşturup kartımıza yüklememiz gerekecek. Bu çizimin int veya float gibi en az bir sayısal değişken içermesi gerekir.
Aşağıda, biri potansiyometre ve analogRead() işlevini kullanan, diğeri random() işlevini kullanan iki kod bulacaksınız. Her iki kod da, referans değeri olarak kullanılan, kalıcı değeri 500 olan static_variable adlı bir değişkene sahiptir.
Aşağıdaki örneklerden herhangi birini seçin ve kartınıza yükleyin.
Arduino Kodu (Potansiyometreli)
- int potansiyometre – bir analog pine bağlı bir potansiyometreden değer depolamak için değişken (0-1023 arasında bir değer verir).
- int static_variable = 500 – değişmeyen değeri 500 olan değişken.
int potansiyometre;
int static_variable = 500;
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
potentiometer = analogRead(A1);
Serial.print("Değişken 1:");
Serial.print(potansiyometre);
Serial.print(",");
Serial.print("Değişken 2:");
Serial.println(static_variable);
}
Arduino Kodu (Potansiyometresiz)
- int random_variable – 0-1000 arasında rastgele bir değer depolayan değişken.
- int static_variable = 500 – değişmeyen değeri 500 olan değişken.
int random_variable;
int static_variable = 500;
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
random_variable = random(0, 1000);
Serial.print("Variable 1:");
Serial.print(random_variable);
Serial.print(",");
Serial.print("Variable 2:");
Serial.println(static_variable);
}
Seri Çizdirici
Kodlar yüklendikten sonra seri çizdiriciyi test edebiliriz.
Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi Tools > Serial Plotter‘a gidin
Potansiyometre örneğini seçerseniz, düğmeyi çevirirken çizicide “dalga benzeri” bir desen oluşturmalısınız. Burada, her zaman 500 olduğunu bildiğimiz için static_variable’ı referans olarak kullanabiliriz. Bu, bir analog bileşeni test etmenin kolay bir örneğidir.
Rastgele örnek kodunu seçtiyseniz, çiziciyi açtığınızda değerler hızla dalgalandığından rastgele ani yükselmeler ve düşmeler göreceksiniz.
.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.