Telnet Nedir? Nasıl Kullanılır?

Telnet, bir bilgisayara sanal olarak erişmek ve iki makine arasında iki yönlü işbirliğine dayalı, metin tabanlı bir iletişim kanalı sağlamak için kullanılan bir ağ protokolüdür.

Uzak oturumlar oluşturmak için bir kullanıcı komutu İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü ( TCP/IP ) ağ protokolü izler. Web’de, Köprü Metni Aktarım Protokolü ( HTTP/HTTPS ) ve Dosya Aktarım Protokolü (FTP), kullanıcıların uzak bilgisayarlardan belirli dosyaları istemesine olanak tanırken, Telnet aracılığıyla kullanıcılar belirli kullanıcılara verilen ayrıcalıklarla normal bir kullanıcı olarak oturum açabilir ve o bilgisayardaki uygulamalara ve verilere erişebilir.

Bir Telnet komut isteği için sözdiziminin bir örneği aşağıdaki gibidir:

telnet sanal.bilgisayar.devreyakan.com

Bu isteğin sonucu, bir kullanıcı kimliği ile oturum açma daveti olacaktır ve ardından program, kullanıcıdan bir parola isteyecektir. Kabul edilirse, kullanıcıya uzak ana bilgisayara erişim izni verilir.

Telnet, büyük olasılıkla program geliştiricileri, öğrenciler ve uzak bir makinede bulunan belirli uygulamaları veya verileri kullanmaya ihtiyacı olan herkes tarafından kullanılır.

Telnet’in Tarihi

Telnet başlangıçta Ağ Kontrol Programı (NCP) protokolleri üzerinden çalıştırıldı. Daha sonra Teletype Over Network Protocol veya TONP olarak adlandırıldı. Bir süre gayri resmi olarak kullanılırken, resmi olarak 5 Mart 1973’te yayınlanan gazetelerde duyuruldu.

Erken biçimlerde Telnet, uzak bilgisayarların temel metinle iletişim kurmasını sağlamak için 8 bitlik bir kanal üzerinden iletilen Amerikan Standart Bilgi Değişimi Kodu’nu (ASCII) kullanıyordu.

Zamanla, birkaç Telnet uzantısı oluşturuldu. Telnet, on yıllardır programcılar için bir araç olarak kullanılıyor. Telnet’in ilk versiyonu, 1960’larda modern internetin öncüsü olan İleri Araştırma Projeleri Ajans Ağı (ARPANET) için oluşturuldu. Bilgisayarları uzak mesafelerde uzaktan bağlamak için oluşturulan ilk araçlardan biriydi. 1971’de araştırmacılar ve profesyoneller tarafından bir Telnet protokolü, ardından 1983’te Telnet sistemi geliştirildi.

Telnet Nasıl Çalışır?

Telnet, uzak bir bilgisayarda, tipik olarak bir sunucuda bir komut satırı açmak için kullanılabilen bir tür istemci-sunucu protokolüdür. Kullanıcılar bu aracı bir bağlantı noktasına ping atmak ve açık olup olmadığını öğrenmek için kullanabilir. Telnet, bir makineye bağlı fiziksel bir terminal gibi davranmak için standart protokolleri kullanarak sanal bir terminal bağlantı öykünücüsü veya bir bilgisayara bağlantının soyut bir örneği ile çalışır. FTP, veri dosyalarını göndermek için çalışan kullanıcılar için Telnet ile birlikte kullanılabilir.

Kullanıcılar, bazen sisteme Telnetleme olarak adlandırılan Telnet kullanarak bir makineye uzaktan bağlanır. Komut satırlarının bilgisayarda şahsen oturum açmış gibi çalışmasını sağlayan uzak bilgisayara erişmek için kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunu girmeleri istenir. Kullanıcıların fiziksel konumlarına rağmen, IP adresleri fiziksel olarak bağlanmak için kullanılan bilgisayarla değil, oturum açtıkları bilgisayarla eşleşecektir.

Telnet’in Kullanım Alanları

Telnet, dosyaları düzenlemek, çeşitli programları çalıştırmak ve e-postaları kontrol etmek dahil olmak üzere bir sunucudaki çeşitli etkinlikler için kullanılabilir.

Bazı sunucular, basit oyunlar oynamak veya hava durumu raporlarını aramak için genel verilere erişmek için Telnet kullanarak uzak bağlantıları etkinleştirir. Bu özelliklerin çoğu, nostaljik eğlence için veya belirli verilere erişmesi gereken eski sistemlerle hala uyumlu oldukları için mevcuttur.

Kullanıcılar ayrıca web sunucularından bağlantı noktalarına kadar Telnet aracılığıyla metin tabanlı, şifrelenmemiş protokolleri kullanan herhangi bir yazılıma bağlanabilir. Kullanıcılar uzak makinede bir komut istemi açabilir, telnet kelimesini ve uzak makinenin adını veya IP adresini yazabilir ve telnet bağlantısı açık olup olmadığını görmek için bağlantı noktasına ping gönderecektir. Açık bir bağlantı noktası boş bir ekran gösterirken, bağlantı noktasının bağlandığını bildiren bir hata mesajı, kapalı olduğu anlamına gelir.

Telnet’in Güvenliği

Telnet güvenli bir protokol değildir ve şifrelenmez. Bir kullanıcının bağlantısını izleyerek, herhangi biri bir kişinin kullanıcı adı, şifresi ve Telnet oturumu üzerinden düz metin olarak yazılan diğer özel bilgilerine erişebilir. Bu bilgilerle kullanıcının cihazına erişim sağlanabilir.

SSH ve Diğer Protokoller

Bazı modern sistemler, Telnet’e benzer şifreli bir araç olan Secure Shell ( SSH ) veya sanal bir özel ağ ( VPN ) aracılığıyla yalnızca komut satırı bağlantılarını etkinleştirir. Güvenlik kaygıları nedeniyle birçok profesyonel kuruluş Telnet yerine SSH kullanılmasını şart koşuyor. SSH, büyük ölçüde iletişim kanalı üzerinden geçen tüm trafiği şifrelediği için en yaygın kullanılan alternatiftir.

Ayrıca, yeni protokollerin aksine, Telnet grafik kullanıcı arayüzlerini ( GUI’ler ) desteklemez, bu da onu elektronik tablolar ve web tarayıcılarından kelime işlemcilere ve simülasyon yazılımlarına kadar birçok modern programla uyumsuz hale getirir. Bu programlar karmaşık grafik arayüzleri çalıştırdığından, büyük miktarda veri, özellikle görsel veriler, bir Telnet oturum bağlantısı yoluyla kaybedilir fakat SSH ve benzeri protokollerde bu kayıplar olmaz.

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.