Unix ve Linux Arasındaki Farklar

Unix ve Linux arasındaki farklara bakmadan önce ayrı ayrı ikisini birden incelememiz gerekiyor.

Linux ücretsiz, açık kaynaklı bir kernel/çekirdektir. Unix, çeşitli şirketler tarafından çeşitli versiyonlarda satılan ve genellikle kendi donanımıyla tedarik edilen bir işletim sisteminin tamamıdır.Linux ve Unix, benzerliklerine rağmen tam olarak aynı değildir.

Unix ve Linux Arasındaki Farklar unix ve linux arasındaki farklar,linux ve unix farkı,linux ve unix arasındaki fark,linux ve unix nedir

Unix ve Linux Arasındaki Farklar

Bir çok kullanıcı ve meraklı Linux ve Unix’in eşanlamlı olduğunu düşünüyor, ancak bu durum pek doğru değidirl. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri, bir bilgisayar işletim sistemi ailesidir. Linux sadece bir çekirdek(kernel) ve en popüler varyanttır ve bir dizi farklı dağıtımı vardır.

Linux ve Unix arasında incelenebilecek farklılıklar vardır. Mimari, güvenlik, fiyat, metin modu arayüzü, dağıtımlar, varsayılan kullanıcı arayüzü ve kaynak modu, aynı olmayan ana özelliklerdir. İlk olarak, her ikisi hakkında daha fazla bilgi edelim ve yaratılış tarihlerini gözden geçirelim.

Unix’in Kökeni ve Tarihçesi

Unix, Digital Equipment Corporation tarafından, assembly programlama dili ve bir DEC PDP / 7 bilgisayarı kullanılarak geliştirildi ve aslında, o zamanlar AT&T’ye ait olan Bell Labs’ın gayri resmi bir projesi olan bu işletim sistemi hızla bir PDP / 11/20 bilgisayarına taşındı ve ardından diğer Bell Lab bilgisayarlarına dağıtıldı.

Unix ve Linux Arasındaki Farklar unix ve linux arasındaki farklar,linux ve unix farkı,linux ve unix arasındaki fark,linux ve unix nedir
PDP 7 Bilgisayarı

C programlama diline dayalı bir yeniden yazma girşim 1973’te Unix’in dördüncü sürümünün doğuşuna yol açtı. C programlama dilinin özellikleri ve derleyicileri, Unix bağlantı noktasını yeni bilgisayar mimarilerinde nispeten daha basit hale getirdiğinden, bu büyük bir değişiklikti. Bu sayede günümüzde kullanılan Unix’in ve C programlama dillerinin temelleri nispeten atılmış oldu.

1973’te Ken Thompson ve Dennis Ritchie, bir konferansta Unix hakkında bir bildiri sundular. Sonuç olarak, Bell Labs’a Unix için çok fazla talep geldi. Ancak işletim sistemlerinin satışı AT&T’nin izin verilen çalışma aralığının ötesinde olduğundan, şirket Unix’i ticari bir ürün olarak değerlendiremedi. Bu, Unix’in bir kaynak kodu olarak ve sertifika altında yayınlanmasına yol açtı. Unix’in o zamanlar teknik desteği yoktu (bugün olduğu gibi) ve bu yüzden hataları düzeltilmedi.

1975’te Ken Thompson, Berkeley’deki California Üniversitesi’ndeki Bell Laboratuarlarından bir çalışma fırsatı yakaladı. Birkaç yüksek lisans öğrencisiyle birlikte, Unix’in yerel sürümlerini geliştirmeye başladı. California Üniversitesi’nin çabaları, Berkeley Software Distribution’ın (Unix işletim sisteminin bir türevi) ilk sürümünün yayınlanmasına yol açtı. Bu yayınlanan paket, Unix ile ilgili programları ve sistem değişikliklerini içeriyordu. Bu sürüm aslında ayrı bir işletim sistemi değildi, ancak kullanıcılar onu bir Linux sürümüne ekleyebilirdi.

Linux’un Kökeni ve Tarihçesi

Bu işletim sistemini tasarlamanın amacı, Unix’in fonksiyonlarını herhangi bir kaynak kodunu kullanmadan kopyalamaktı. Stallman, işletim sistemine GNU adını verdi ve 1983’te yazılımı geliştirmek için GNU Projesi’ni kurdu. 1985’te GNU Projesini tanıtmak, finanse etmek ve desteklemek için Özgür Yazılım Vakfı’nı kurdu.

1987’de Andrew Stuart Tanenbaum, MINIX veya mini-Unix adlı işletim sistemini piyasaya sürdü. Bu işletim sistemi aslında öğrencilere işletim sistemi tasarımını öğretmek için bir araçtı. MINIX, Unix benzeri bir işletim sistemiydi (performans açısından), ancak dosya sistemi de dahil olmak üzere sınırlamaları vardı. Ne de olsa, bu yazılımın kaynak kodunun bir sömestrde öğretilebilecek kadar kısa olması gerekiyordu, bu yüzden bazı performanslardan fedakarlık edilmesi gerekiyordu.

Intel 80386 mikroişlemcisinin iç işlerini daha iyi anlamak için, Linus Torvalds adlı bir bilgisayar bilimi öğrencisi, bir öğrenme alıştırması olarak birkaç basit görev değiştirme kodu yazdı. Sonunda, bu kod ilk Linux çekirdeği oldu. Torvalds, MINIX’e aşinaydı. Aslında, Stallman’ın GCC derleyicisini kullanarak MINIX üzerinde ilk çekirdeği geliştirdi.

Torvalds, MINIX eğitiminin sınırlamalarının üstesinden gelebilecek bir işletim sistemi tasarlamaya karar verdi. 1991 yılında MINIX grubunda (Usenet bilgisayar ağı üzerinde) ünlü açıklamasını paylaştı ve diğer kullanıcılardan projesi hakkında yorum yapmalarını istedi.

Linux gerçekten bir Unix simülasyonu değildi. Aksi takdirde, isim Unix ile aynı kalmalıydı. Aslında Linux, Unix’e benzer. Klon terimi aslında dosyanın küçük bölümlerinin hücre hücre kopyaya yerleştirildiği anlamına gelir. Linux, Unix’e benzeyecek ve elbette aynı ihtiyaçları karşılayacak şekilde yeniden tasarlandı. Bu işletim sistemi diğer geliştirmelere göre daha az simülasyon ve daha güçlü bir kopyadır.

Linux mu Unix mi Geliştirilecek?

Bir Linux sürümü, aslında farklı konumlardan bir araya gelen farklı bileşenlerin bir koleksiyonudur. Linux çekirdeği, bir dizi GNU çekirdek aracı ve kullanıcı uygulamaları (işletim sistemi çekirdeğinden ayrı olarak çalışanlar), kalıcı bir deneyim oluşturmak için bir araya gelir. Doğal olarak, birisinin çekirdeği, uygulamaları ve temel araçları geliştirmesi gerektiği gibi, bu şeyleri bütünleştirme, sürdürme ve yönetme sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. Her sürümün sanal ve fiziksel topluluklarının yanı sıra Linux geliştiricileri, Linux’un farklı sürümlerinin doğuşunda rol oynamalıdır ve bu bağlamda, rolleri çekirdek geliştiricilerinki kadar önemlidir.

Linux, gönüllü katkıların sonucudur; Ücretli olmayanlar arasında Canonical ve Red Hat gibi kuruluşlar ile endüstri tarafından desteklenen kuruluşlar yer alıyor. Unix’in her ticari sürümü, dahili veya harici (kontrollü) geliştiriciler tarafından uyumlu bir ürün olarak tasarlanmakta ve yaratılmaktadır. Her sürüm genellikle kendi çekirdeğine sahiptir ve belirli donanım platformları için özel olarak üretilir.

FreeBSD, OpenBSD ve DragonBSD gibi ücretsiz ve açık kaynaklı BSD Unix türevleri, eski ve yeni BSD kodlarının bir kombinasyonunu kullanır. Bugün, bu tür sürümler çeşitli topluluklar tarafından destekleniyor ve Linux dağıtımları gibi yönetiliyor.

Genel olarak Linux, Tek Unix Spesifikasyonuna veya POSIX’e tabi değildir. Bu işletim sistemi, her iki tarafı da köleleştirmeden memnun etmeye çalışır. Sadece bir veya iki istisna vardır. Bunlardan biri de POSIX standardı altında olan Çin Linux Inspur K-UX’dir.

Linux ve Unix arasındaki farklardan biri uyumluluktur. Gerçek bir Unix (ticari seçenekler gibi), uyumlu işletim sistemi. Tüm macOS sürümleri (biri hariç) dahil olmak üzere bazı BSD türevleri POSIX standardına tabidir. AIX, HP-UX ve Solaris gibi dağıtımlar tümü ilgili kuruluşlara ait ticari markalardır.

Unix Sınırlamaları

Ve burada, daha iyi karşılaştırma yapmanıza yardımcı olması için Unix’in ana sınırlamalarını gözden geçirelim:

1- Olumsuz ve çelişkili kullanıcı arayüzü.

2- Yavaş bilgisayar sistemleri için tasarlanmıştır, bu nedenle hızlı performans bekleyemezsiniz.

3- Unix kabuk arayüzü dosyaları tek bir hatayla yok edebilir.

4- Farklı sistemlerde Unix’in farklı sürümleri arasında uyumsuzluk yoktur çünkü tamamen farklı işletim sistemleri gibi davranırlar.

5- Donanım kesintileri için güvenilir yanıt süresi sağlamadığı için gerçek zamanlı yanıt süresine sahip sistemleri desteklemez.

Linux Sınırlamaları

Bu bölümde, Linux’un ana sınırlamalarını gözden geçirelim:

1- Linux için standart bir sürüm veya dağıtım yoktur.

2- Linux, sistem genelinde arızalara yol açabilecek donanım sürücüleri için standart desteğe sahip değildir.

3- Yaygın olarak kullanılan birçok yazılım programı Windows ile uyumludur ve Microsoft Office gibi bu programların sadece bir kısmı emülatörlerle çalıştırılabilir, ya da ücretsiz alternatif uygulamalar kullanabilirsiniz.

4- Linux kurumsal kullanıcılar için daha uygundur ve ev kullanıcılarının alışması zor olabilir ama Ubuntu gibi farklı dağıtımlar ile kullanım daha kolaylaştırılabilir.

Unix ve Linux Arasındaki Farklar

Bu bölümde, bu iki işletim sistemini daha iyi anlayabilmeniz için Linux ve Unix arasındaki farkları açıklayacağız:

1. Tanım

Linux:

Herkese ücretsiz olarak sunulan açık kaynaklı bir işletim sistemidir.

Unix:

Bu işletim sistemi sadece telif hakları ile kullanılabilir.

2. Örnekler

Linux:

Çeşitli dağılımlar Örneğin Ubuntu, Redhat ve Fedora

Unix:

IBM AIX, HP-UX, Sun Solaris, AIS, BSD

3. Kullanıcılar

Linux:

Bugün pek çok hayranı ve kullanıcısı var ve ister ev kullanıcısı, ister programcı veya öğrenci olsun, herkes Linux kullanabilir.

Unix:

Öncelikle sunucularda, iş istasyonlarında ve süper bilgisayarlarda kullanım için yapılmıştır.

4. Uygulama

Linux:

Sunuculardan kişisel bilgisayarlara, akıllı telefonlardan tabletlere, ana belleğe ve süper bilgisayarlara kadar her yerde kullanılıyor.

Unix:

Sunucularda, süper bilgisayarlarda ve kişisel bilgisayarlarda veya kişisel bilgisayarlarda.

5. Maliyet

Linux:

Dağıtımları indirmek ve dağıtmak ücretsizdir ve Linux’un ticari sürümleri bile daha ucuzdur.

Unix:

Unix telif hakkı satıcıları, ilgili Unix işletim sistemlerini farklı fiyatlarla satar.

6. Geliştirme

Linux:

Açık kaynak olduğu için dünyanın her yerinden geliştiriciler işbirliği yapıyor ve kodlarını paylaşıyor.

Unix:

Unix, AT&T Labs, çeşitli ticari satıcılar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarda geliştirilmiştir.

7. Üretici

Linux:

Linux çekirdeği, dünyanın her yerinden Geliştiriciler Derneği tarafından geliştirilmiştir. Linux’un kurucusu Linus Torvalds da bunu denetler.

Unix:

Unix’in üç dağıtımı vardır: IBM AIX, HP-UX ve Sun Solaris. Apple ayrıca OSX oluşturmak için Unix’i kullanır.

8. GUI veya Grafik Kullanıcı Arayüzü

Linux:

Linux terminal komutları ile kullanılabilir, ancak bazı Linux dağıtımları da GUI’ler sağlar, Gnome ve KDE en popüler GUI’lerdir.

Unix:

Komutlar üzerinde çalışmak için kullanıyor, ancak daha sonra Gnome gibi masaüstü ortamları geliştirdi.

9. Bağlayıcı

Linux:

Varsayılan arayüz BASH’dir (Bourne Again Shell), ancak bazı Linux dağıtımları kendi arayüzlerini geliştirmiştir.

Unix:

SH (Bourne SHell) ya da diğer GUI’leri kullanıyor.

10. Dosya sistemi

Linux:

Linux, xfs, nfs, ext 1 ila ext 4, ufs, devpts ve NTFS gibi Unix’ten daha fazla dosya sistemini destekler.

Unix:

zfs, hfx, GPS, xfs ve vxfs gibi Linux’tan daha az dosya sistemini destekler.

11. Kodlama

Linux:

Linux, Unix’e benzer, Unix gibi davranır ancak kodu yoktur.

Unix:

Unix kodlaması, AT&T Labs’de geliştirilen tamamen farklıdır.

12. İşletim Sistemi

Linux:

Linux sadece bir çekirdektir(kernel).

Unix:

Unix, eksiksiz bir işletim sistemi paketidir.

13. Güvenlik

Linux:

Yüksek düzeyde güvenlik sağlar ve bugüne kadar bunun için 60 ila 100 virüs listelenmiştir.

Unix:

Unix de çok güvenlidir ve bugüne kadar 85 ila 120 virüs listelenmiştir.

14. Hata tespiti ve çözümü

Linux:

Linux’un açık kaynaklı doğası gereği, dünyanın her yerinden geliştiriciler, bir kullanıcı herhangi bir tür hata görmekle ilgili bir gönderi yayınladığında bunun üzerinde çalışır. Böylece en hızlı çözüm bu şekilde sağlanır.

Unix:

Kullanıcıların sorunun çözülmesi için daha uzun süre beklemesi gerekiyor.

15. Mimarlık

Linux:

Başlangıçta Intel’in x86 işlemcileri için geliştirildi. Artık Linux’u ARM türü de dahil olmak üzere 20’den fazla farklı işlemcide kullanmak mümkün.

Unix:

Şu anda PA-RISC ve Itanium işlemciler için geliştirilmiştir.

16. Taşınabilirlik

Linux:

Linux taşınabilirdir ve USB üzerinden önyüklenebilir.

Unix:

Unix taşınabilir değildir .

Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.