3D Yazıcı: Simplify3D Kurulumu ve Kullanımı
Simplify3D popüler 3D baskı dilimleme araçlarından biridir.
Dilimleme yazılımı, 3D modelleri ve bunların baskı ayarlarını 3D yazıcının gerçekleştireceği talimatlara dönüştürür. Bu nedenle, dilimleme yazılımları herhangi bir 3D baskı için önemli bir adımdır.
Bu içeriğimizde, Simplify3D kullanımı hakkında bilgiler vereceğiz. Kullanışlı ve zayıf yönleri hakkında bir rehber oluşturup ve son olarak bir modeli dilimlemenin ve yazdırmaya hazır hale getirmenin ilk adımlarını anlatacağız.
Neden Simplify3D?

Herhangi bir yazılım için, kullanıcı arayüzünün temiz ve mümkün olduğunca kullanışlı olması gerekir. Simplify3D her ikisini de kullanıcılara sunuyor. Ana ekranda sadece birkaç araç çubuğu bulunuyor ve oldukça basit temel özellikler gösterilmiş. Bu da mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlıyor.
Yine de bu sadelik sizi aldatmasın. Simplify3D, piyasadaki özelleştirme ve ayar yapılandırması konusunda en güçlü dilimleyicilerinden biridir. Gelişmiş ayarları ve mantıksal olarak hazırlanmış baskı ayarları ile 3D baskı ayarlarını profesyonelce yapabilirsiniz.
3D yazıcı ayarları tanımlandıktan sonra, önizleme modu 3D yazdırmanın etkileşimli bir simülasyonunu sağlar. Bu simülasyon ile kullanıcı, 3D yazıcıya modelini göndermeden önce 3 boyutlu baskının her adımını kontrol edebilir, hataları görüp olası iyileştirmeleri yapabilir. Simplify3D, 3D yazıcıyı USB kablosu ile kontrol edebilen ve tüm hareketlerini anlık olarak izleyebilen özel bir arayüze sahiptir.
Tüm bu özellikleri daha iyi anlamak için şirketin resmi desteğinin yanı sıra Simplify3D harika bir kullanıcı topluluğuna sahiptir. Simplify3D’nin web sitesi, Simplify3D YouTube kanalı ve GitHub kılavuzları ve eğitimler bulabilirsiniz.
Simplify3D Özellikleri

3D Yazıcı Yapılandırma
Bir dilimleyici, 3D baskı talimatı verecekse, 3D yazıcının fiziksel ayrıntılarını bilmelidir. Bu ayrıntılar, kullanıcının o kadar basit bilemeyeceğini teknik bilgiler içerebilir. Simplify3D, çoğu 3D yazıcı markası için kullanıma hazır profiller sunuyor. Daha sonra bazı temel özellikleri değiştirerek kendi profilinizi oluşturabilirsiniz.
Özel Destekler
Çoğu yaygın dilimleyici, modeldeki çıkıntılar için otomatik destek oluşturma işlemi gerçekleştirmesine rağmen, Simplify3D kullanıcının bunları manuel olarak özelleştirmesine izin veriyor.
Simplify3D, yoğunluk, çıkıntı açısı ve desen gibi birkaç destek ayarını kontrol etmek yerine, destek yapılarının tam kontrolünü sağlar. The Manual Placement (Manuel Yerleştirme) aracı, destek atmanın daha iyi ve daha kolay kontrol edilmesini sağlar.
Baskı Ayarları
Bir başka kullanışlı özellik de baskı ayarların detaylı yapılabilmesidir. Ayarlar, katman yüksekliği, sıcaklık ve hızlar gibi bir dizi 3D yazdırma parametresini içerir. Simplify3D, aynı yazdırma işinde birçok farklı ayarın oluşturulmasına izin verir.
Birden çok ayara sahip 3D baskı, farklı ayarlarla aynı anda birden fazla nesne oluşturmayı sağlar. 3D yazıcıya ve 3D modellere bağlı olarak, sequential printing (sıralı yazdırma) yapılabilir. Bu ayar sayesinde, baskı tablasına dizilen modeller aynı anda değil teker teker üretilir.

Tek bir modelde birden çok ayar da olabilir. Her ayar belirli bir yükseklik aralığına atanabilir. Bu, dolgu, sıcaklık ve soğutma gibi farklı parametrelerin modeldeki farklı yüksekliklerde birden çok kez değişebileceği anlamına gelir.
Dual Ekstrüder ile 3D Baskı Sihirbazı

Simplify3D ile gelen bu sihirbaz, 2 renkli baskılar için çift (dual) ekstrüzyon baskılarının yapılandırılmasını basitleştirir. 2 ekstrüder 3D yazıcıda, yazılım varsayılan olarak bir ooze shiled (sızıntı kalkanı) oluşturur. Bu, sızıntıların modele değil, etrafındaki zırha yapışmasını sağlayan bir tür duvardır. Settings -> Edit Process Settings bölümünden ayarlamaları yapabilirsiniz.
3D Yazıcı Kurulumu

Simplify3D’yi ilk kez açtığınızda, Configuration Assistant (Yapılandırma Yardımcısı) karşınıza gelir. Dilimleyiciyi ilk kez açmadıysanız daha sonra da Help -> Configuration Assistant’dan ayarlara erişebilirsiniz.
3D yazıcınız için ayarları kurmak istiyorsanız, açılır menüden modelinizi seçin ve Simplify3D sizin yerinize otomatik olarak tüm işi yapsın. Listede 3D yazıcınızı göremediyseniz endişelenmeyin, manuel olarak da ayarları yapabilirsiniz. Bunu yapmak için Other’ı (Diğer) ve ardından Next’i (İleri) seçin.
3D yazıcını kendin yapmadıysanız, yazıcının kılavuzuna veya internetten üreticinin verdiği özelliklere bakıp kontrol edebilirsiniz.
FFF Profil Ayarı

Ayarlar yapıldıktan sonra, Simplify3D sadece 3D yazıcınla nasıl iletişim kuracağını bilmekle kalmaz, aynı zamanda 3D baskı ayarlarını da yapar. Bu bilgi paketine “FFF Profili” denir.
Bazı ayarlar, nozzle çapı gibi fiziksel özellikler ile ilgili olsa da, çoğu başlangıç için önerilen değerlerdir. Kaliteli baskı elde etmek için, bunları kullanacağınız filamente ve basacağınız 3D modele göre ayarlamanız gerekir.
Bu ayarların yapılması 3D yazıcınızı ve filamenti tanımanızla, zamanla ve testle oturacaktır. Profilleri nasıl içe aktarabileceğinizi, kaydedebileceğinizi ve dışa aktarabileceğinizi bilmeniz yeterlidir. Zaten hazırda bir profiliniz varsa, File -> Import FFF profile’tan istediğiniz “.fff” dosyasını seçebilirsiniz.
Profili bilgisayarınıza yedeklemek isterseniz File -> Export FFF profile’dan kaydedebilirsiniz.
Arayüz Detayları

Artık 3D yazıcının yapılandırılması tamamlandığına göre, Simplify3D arayüzüne bakabiliriz. Arayüz basit ve çok sade görünse de modelinizi yazdırmak için ayarlayacağınız tüm araçları bir arada gösterir.
Arayüzün merkezinde baskı yatağı olarak da bilinen 3D yazıcı tablası bulunur. Mouse’un ortasındaki tekerlek ile yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilir, sol düğme ile dönebilir ve sağ düğme ile kaydırma yapabilirsiniz.
Üstte Menu Bar (Menü Çubuğu) ana ekranda görülen tüm araçları ve daha fazlasını içerir. Mesh onarımı ve yazılım yapılandırması gibi daha gelişmiş araçlara sahiptir. Ayrıca Help (Yardım) bölümünden güncellemeleri kontrol edebilirsiniz.
Model Panel (Model Paneli) ile 3D model yükleyebilir ve yönetebilirsiniz. İçe aktarılan tüm modeller bu listede görüntülenir ve buradan model seçilerek kolayca baskı alanında seçimler yapılabilir.
3D modeller dilimleyiciye aktarıldığında, her model sağdaki dikey araç çubuğundaki simgeler kullanılarak konumlandırılabilir, ölçeklendirilebilir ve farklı görünümlerde ve modlarda görüntülenebilir. 3D yazıcıyı USB üzerinden kontrol etmek ve özel destekler bölümüne erişmek için sağdaki dikey araç çubuğunun en alttan ikinci sırada Machine Controlün (Makine Kontrol) dişli simgesi vardır.
Process Panel (Süreç Paneli) yazdırılan işlemlerin süreçlerinin tümünü içerir. İşlemi seçip Edit Process Settings’e (İşlem Ayarlarını Düzenle) tıklayarak veya çift tıklayarak bu işlemleri ayrı ayrı düzenleyebilirsiniz.
3D baskıya hazır olduğunda, sol alt kısımda bulunan Prepare to Print! (Yazdırmaya Hazırlan!) düğmesine basarsanız bir sonraki bölümde bahsedeceğimiz önizleme moduna geçeceksiniz.
3D Modelleri İçe Aktarma ve Konumlandırma
3D baskı için en yaygın dosya türü STL’dir. Ancak, Simplify3D OBJ ve 3MF dosya formatlarını da destekler.
Bir 3D modeli içe aktarmak için soldaki model panelindeki Import (İçe Aktar) seçeneğine tıklayın veya dosyayı doğrudan baskı tablasına sürükleyip bırakın. Daha sonra, bu modeli baskı tablasında uygun bir şekilde yerleştirmemiz gerekecektir.
Genellikle, 3D modelin en düz yüzeyi tabla üzerine denk getirilmesi daha doğru olur. Ancak, bu her zaman mümkün olmayabilir. Simplify3D size kılavuzluk edecek ve 3D baskıda parça pozisyonu hakkında bilgi verecektir. Bu kılavuz için ünlü 3DBenchy modelini yazdırdığımızı düşünelim.
3DBenchy teknesinin alt yüzeyini baskı yatağına yerleştirmek istiyoruz ve bunu yapmanın birkaç yolu var. Yeni başlayanlar için, baskı yatağındaki küçük tekne modeline çift tıklayınca, sağ tarafta bir panel belirir. Bu paneldeki sayısal değerler değiştirilerek modeli dilediğin gibi konumlandırabilirsiniz.
Modelin düz yüzeyini baskı alanına denk getirmek için en basit yol, Edit -> Place Surface on Bed’e (Düzenle -> Düzlemi Yatağa Yerleştir) tıklamak veya CTRL + L kısayolunu (Mac’te CMD + L) kullanmaktır. Ardından, baskı alanında düz olmasını istediğiniz yüzeye tıkladığında model otomatik olarak konumlandırılacaktır.
Center and Arrange (Ortala ve Yerleştir) düğmesi modeli ortalar veya yazıcı tablası merkezi çevresinde birden çok modeli düzenler. Her model arasında otomatik olarak biraz boşluk kalır. Modellerini manuel olarak konumlandırmak istiyorsanız, sağdaki araç çubuğundaki Translate Models (Modelleri Çevir) aracını kullanabilirsiniz.
Baskı Ayarları
Belki de herhangi bir dilimleyicinin temel özelliği olan doğru baskı ayarları, 3D baskıda başarısız olma ve başarılı olma arasındaki farktır. Bu baskı ayarları, 3D yazıcının modeli tam olarak nasıl yazdıracağını tarifler.
Genellikle, sol alt panelde varsayılan ayarlar bulunmaktadır. İnce ayarlar yapmak için paneldeki işleme çift tıklayın veya sağ tıklayıp Edit Process Settings’e (İşlem Ayarlarını Düzenle) tıklayın.
Başlangıçta, küçük bir “FFF Ayarları” penceresi açılacaktır. Burada farklı 3D yazıcı profillerini veya istenen filamenti (PLA, ABS, PETG vb.) ve baskı kalitesini (fast-hızlı, medium-orta veya high-yüksek) seçebilirsiniz.

İç dolgu (Infill) yüzdesini ayarlama ve otomatik destek (Automatic Support) oluşturmaya da izin verilir.
Simplify3D’nin gerçek değerini gelişmiş ayarlarda göreceksiniz. Sol alt köşedeki Show Advanced’e (Gelişmişi Göster) tıkladığınızda pencere aşağıya doğru açılır. Özel ayarlar içeren 12 kategorize sekme göreceksiniz.
Gelişmiş Baskı Ayarları

- Extruder (Ekstrüder): Nozzle çapı, ekstrüzyon genişliği ve “multiplier” çarpan (malzeme besleme hızı) gibi ekstrüderle ilgili tüm parametreleri içerir. Geri çekme (retraction) gibi özelliklere sahip “Ooze Control” bölümü, 3D baskılarında görünebilecek istenmeyen saçaklanmayı önlemeye yardımcı olur.
- Layer (Katman): Muhtemelen en önemlilerinden biri. Burada, katmanı kalınlığını, çevre sayısını ve daha fazlasını seçebilirsiniz. 3D modelin baskı tablasına iyi yapışması için çok önemli olan ilk katman bu bölümde ayarlanabilir.
- Additions (Eklemeler): Skirt ve Raft gibi ekstra özellikleri içerir. Burada, modelin yatağa yapışmasını sağlayacak veya dual ekstrüder ile çok renkli baskıda “prime pillar” ana sütun ve “ooze shield” sızıntı kalkanı özellikleri iyi bir baskı almanıza yardımcı olur.
- Infill (İç Dolgu): İç dolgu ile ilgili tüm ayarları içerir. Bu ayarlar, belirli bir dolgu deseni seçebilir, hatta desen duvarları arasındaki açı ofsetlerini ayarlamaya kadar son derece özelleştirilebilir.
- Support (Destek): Destek yapılarını kontrol eden ve tanımlayan tüm parametreleri içerir. Generate Support Material (Destek Materyali Oluştur) onay kutusunu tıklayarak otomatik destek oluşturmayı etkinleştirdiğinizden emin olun.
- Temperature (Sıcaklık): 3D baskı için en önemli parametrelerden biri. Sıcaklık sekmesinde, hem ısıtılmış yatağı hem de ekstrüder sıcaklıklarını ayarlayabilirsiniz. Farklı katman aralıkları için farklı sıcaklık değerleri ayarlamak da mümkündür.
- Cooling (Soğutma): Sıcaklığa benzer şekilde, soğutma fanının ne kadar hızlı çalışacağını, ne zaman açılacağını veya kapatılacağını ayarlayabilirsiniz. Burada, farklı katmanlar için farklı hız değerleri de girebilirsiniz.
- G-Code: 3D yazıcının kontrol kartı yazılımı (firmware) ve baskı hacmi (build volume) gibi diğer ayarları içerir. Genellikle, bunlar Yapılandırma Yardımcısı (Configuration Assistant) tarafından otomatik olarak tanımlanır.
- Scripts (Komut Dosyaları): Daha ileri düzey kullanıcılar için başka bir özellik de komut dosyalarıdır. Burada, son işlem dosyasına kendi G-Code’unuzy ekleyebilirsiniz.
- Speeds (Hızlar): Tüm yazdırma hızlarını kontrol eder. Genel baskı süresini azaltmak için iç dolgu hızını artırırken daha iyi yüzey kalitesi için “outline speed” anahat hızını yavaşlatmanız gerekir. Bu değerler “Default Printing Speed”in (Varsayılan Baskı Hızı) yüzdesi olarak gösterilir.
- Other (Diğer): “Material diameter” (filament çapı) ile ilgili ince ayar yapabileceğiniz, harcanan malzemenin miktarını hesaplayabilmek için farklı malzemelerin “density” (yoğunluğu) değerlerini girebileceğiniz ve hatta 3D baskı fiyatı tahminlerinin hesaplanması için gerekli bilgileri girebilirsiniz.
- Advanced (Gelişmiş): Başka herhangi bir sekmenin altına sığmayan çeşitli ayarları içerir. “Ooze” / “stringing” saçaklanma veya tel çekimi sorunu için daha fazla parametre ve küçük detaylar vardır. İnce duvarlarda ekstrüzyonu ayarlamak için birkaç bölüm de bulacaksınız.
Tüm bu farklı ayarlar ve parametreler göz önüne alındığında, daha deneyimli kullanıcılar için bile, bu parametrelerin bazıları değiştirilmeden aynen kullanılması daha doğru olacaktır. 3D baskı ayarlarında zaman ve deneyim ile, onları daha iyi anlayabilir ve her seferinde biraz daha 3D yazıcını ve 3D baskı yöntemini öğrenebilirsiniz.
3D Baskıya Hazırlık
3D model iyi konumlandırılmış ve 3D baskı ayarları iyi yapılmışsa, baskıya neredeyse hazırsınız demektir. Modelin işlenmesi ve dilimlenmesi için Simplify3D’nin ana ekranında sol alt köşedeki Prepare to Print!’e (Yazdırmaya Hazırlan!)” tıklayın. Model boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak bu işlem biraz zaman alabilir.
Ardından, önizleme moduna geçeceksiniz. Bu aşamada, baskı süreci simüle edilir. Sol üst köşede Build Statistics (Baskı İstatistikleri) paneli, baskı süresi ve kullanılan malzeme miktarları gibi bilgileri görüntüler.

Hemen altında, Show in Preview (Önizleme Göster) düğmeleri simülasyonun görüntülenme şeklini özelleştirir. Baskı tablasını, yazdırma hareketlerini ve geri çekme (retraction) görünümlerini açıp kapatabilirsiniz. Model için görüntülenen renk düzeni açılır menüden de değiştirilebilir.
Simülasyon alttaki panelden kontrol edilir ve oynatma hızı aşağıda ayarlanabilir. Play/Pause (Oynat/Duraklat) düğmesi önizlemeyi başlatır.
Layer Range to Show’da (Gösterilecek Katman Aralığı), **Max) (Maksimum) etiketi önizlemenin manuel kontrolüne izin verir. Yazdırma işlemini ilk katmandan son katmana kadar kontrol etmek için düğmeyi soldan sağa sürükleyebilirsin. Burası, iş akışının son adımına geçmeden önce desteklenmeyen alanlar gibi potansiyel hataları kontrol edebileceğiniz yerdir.
Modeli 3D Yazıcıda Bastır

Simplify3D’de ilk modelini hazırladınız ve dilimlediniz. Son adım olarak sıra 3D yazıcınızda bu küçük tekneyi bastırmak kaldı. G-Code dosyasını yazıcıya aktarın ve yazdırın.
G-Code dosyasını 3D yazıcıya aktarmanın en kolay yolu SD karttan yazdırmaktır. Bunu yapmak için Save Toolpaths to Disk’e (Takım Yollarını Diske Kaydet) tıklayın.
Ayrıca, 3D yazıcınızı bilgisayara USB ile bağlayarak da modelinizi yazdırabilirsiniz. Bu durumda, 3D baskı Simplify3D aracılığıyla kontrol edilir, bu nedenle yazıcının bilgisayarınıza her zaman bağlı kalması gerekir. Yazdırmaya başlamak için Begin Printing over USB’a (USB Üzerinden Yazdırmaya Başla) tıklayın.

Simplify3D Ücretli mi?
“Simplify3D ücretsiz indir” diye arıyorsunuz ve bu popüler dilimleme yazılımını satın almak istemiyorsunuz. Peki ücretsiz olarak “tam sürüm” var mı?
Simplify3D, 3D modelleri 3D yazıcı için optimize edilmiş talimatlara ve daha pek çok şeye dönüştürebilen popüler bir 3D baskı dilimleyicisidir. Simplify3D incelememizde, mevcut en yetenekli ve zengin özellikli dilimleme yazılımı. Ancak fiyatı yaklaşık 149 dolar.
Neyse ki, Simplify3D’yi ücretsiz test etmenin veya en iyi ücretsiz Simplify3D alternatiflerini kullanmanın da yolu var.
Simplify3D’ye Ücretsiz Alternatif: Cura

Dilimleme yazılımına ayıracağın bir para yoksa, aynı derecede popüler olan bir dizi ücretsiz 3D dilimleyici vardır. Aralarında en popüleri Ultimaker’ın Cura dilimleme yazılımıdır. Cura, kullanıcı arayüzü ve 200’den fazla ayar ile hem yeni başlayanlar hem de uzmanlar için uygundur. Ayrıca birçok 3D yazıcı profili sunar.
Hangi dilimleme yazılımını kullanırsan kullan dilimleyiciler konusunda yeniysen senin için hazırladığımız kılavuza göz atmanı tavsiye ediyoruz.
Yorum yapma özelliği, forum tarafından gelen istek sebebiyle kapatılmıştır. Lütfen tartışmalar ve sorularınız için topluluk forumumuza katılın.